Cordyceps: Čínskou houbu, která vyrůstá z housenek, by měl znát každý sportovec

Housenice čínská aneb Cordyceps sinensis na talířku na stole w583254846 / Shutterstock.com

Slyšeli jste už o houbě Cordyceps neboli housenici? Pokud se věnujete sportu a fitness, nebo vám poslední dobou chybí energie a soustředěnost, pak by rozhodně neměl tento vzácný a pozoruhodný poklad z hloubi čínských horských lesů uniknout vaší pozornosti. V jaké podobě se Cordyceps prodává a užívá, jak příznivě působí na naše zdraví a pro koho je jeho konzumace vhodná?

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Housenice čínská

Pokud je pro vás zmínka o těchto houbách úplnou novinkou, nepatříte mezi jediné. Na rozdíl od Číny, kde se hojně užívají v rámci tradiční medicíny, jsou u nás méně známé a nejčastěji na ně narazíte v rámci doplňků stravy prodávaných ve sportovních a fitness potřebách nebo ve zdravých výživách. Tyto houby jsou totiž považovány za adaptageny. To znamená, že dokážou udržovat tělo i psychiku vitální a v rovnováze a činit je odolnější vůči stresu, vnějším vlivům i stárnutí.

Účinky Cordyceps

Pozoruhodné jsou ovšem nejen jejich účinky na naše zdraví, ale také způsob, jakým rostou. V Číně jsou nesmírně vzácné. Sbírají se ručně hluboko v lesích, kde jako parazitické organismy doslova vyrůstají z housenek (případně z jiného hmyzu a členovců). Také proto se jim u nás přezdívá housenice čínská.

Vzhledem k jejich exkluzivitě dnes nicméně většinou pochází (naštěstí) z laboratoří a farem, kde se komerčně pěstují i bez larev. Na pohled proto vypadají trochu jinak než ty pravé z přírody, nicméně mají stejně vysokou kvalitu, a dokonce několikanásobně vyšší obsah cenných látek.

  • Tip: Houby Cordyceps se u nás dokonce dají sehnat sušené pro gastronomické využití. Poohlédněte se po nich na internetu, 100 g obvykle vyjde na cenu kolem 199 Kč a jsou výborné do polévek, salátů, rizot, masových a zeleninových pánví a různých asijských pokrmů.
Člověk v gumových rukavicích drží cordyceps Dmytro Tyshchenko / Shutterstock.com

Jaké cenné látky houby Cordyceps obsahují?

  • 18 druhů aminokyselin (včetně těch, které si naše tělo neumí samo vytvářet, jako je např. serotonin neboli hormon štěstí, který též potřebujeme pro produkci melatoninu),
  • betaglukany (jejich zdrojem jsou jedlé houby, nicméně vařením se obsah betaglukanů snižuje, a proto je nejlepší je přijímat v jejich čisté podobě z doplňků stravy),
  • koenzym Q10 (je důležitý pro správně fungující a zdravý kardiovaskulární a krevní systém i nervovou soustavu),
  • vitamíny B, D, E, K,
  • a minerály jako draslík, sodík, vápník, hořčík, železo a mangan.

Zdravotní benefity

Housenice čínské přispívají k celkové podpoře imunitního systému, zlepšují vitalitu a energii. U mužů mohou zvyšovat hladinu testosteronu a příznivě působit na budování svalové hmoty. Díky obsaženým aminokyselinám rovněž podporují psychickou pohodu a pomáhají předcházet stresu, vyčerpání a špatné náladě.

Někdy se o nich uvádí, že zlepšují využitý kyslíku v našem těle, čímž mohou přispívat ke zvýšené výdrži sportovců a zajistit lepší fungování i regeneraci svalové soustavy. Hovoří se rovněž o jejich vlivu na hladinu ATP (adenosintrifosfátů), která také souvisí s lepšími fyzickými výkony a větší vytrvalostí během tréninků.

Muž v posilovně má na dlani pilulky New Africa / Shutterstock.com

Užívání Cordyceps

Nejčastěji jsou k dostání mleté sušené houby v kapslích, tabletách nebo jako pomletý prášek, který lze zapíjet nebo přimíchávat do nápojů a smoothies. Mnohonásobně účinnější je ovšem houbový extrakt z plodnic (mycela), který je čistým zdrojem betaglukanů. Také proto mohou být kapsle, tablety nebo kapky s obsahem extraktu o něco dražší.

  • Při výběru si vždy ověřte, zda přípravek obsahuje sušené pomleté houby nebo extrakt z jejich plodnic.
  • Housenice čínská bývá také součástí různých komplexních doplňků stravy, například spalovačů tuků, přípravků na podporu vitality a sexuality u mužů nebo přípravků pro doplnění energie při fyzické námaze.

Doplňky stravy obsahující tyto houby se doporučuje užívat ráno nebo dopoledne (alespoň 30 minut před nebo po jídle), aby mohly působit během celého dne. Naopak se nedoporučuje jejich konzumace navečer, mohly by vám ztížit usínání. Vhodné je také současně zvýšit příjem vitamínu C.