Proč se jablka v obchodech voskují? Je to nutné, nebo jde jen o přilákání zákazníků?

Žena čichá k jablku v supermarketu G-Stock Studio / Shutterstock.com

Proč se některá jablka v obchodech nádherně lesknou a jiná vedle nich vypadají mdle a obyčejně? Za marketingovým trikem prodejců se ukrývá mnohem více než jen estetické lákadlo pro zákazníky. Čím se jablka voskují, je potřeba doma takový povrch speciálně omývat a máme se v obchodech voskovaným plodům spíše vyhýbat?

Přečtěte si také

Už žádné rostlinné steaky nebo karbanátky. Francie zakázala „masné“ označování bezmasých výrobků

Musí se ovoce vůbec voskovat?

Paradoxem je, že si jablka umí vytvořit vlastní ochranný film. Také proto stačí pár tahů o tričko a lesknou se i ta čerstvě utržená ze stromu. Protože ale pěstitelé po sklizni jablka hromadně umývají, aby je zbavili prachu, nečistot i zbytků chemických postřiků, odstraní tím i jejich přirozenou vrstvu vosku. A proto ji musí následně zase vrátit.

  • Ačkoliv je voskování typické (a v obchodech na první pohled viditelné) zejména u jablek, dodatečně se takto ošetřují melouny, citrusy a ze zeleniny papriky, okurky nebo lilky.
Najděte jablka v akci

Ochrana, nebo marketingový trik?

V první řadě je výhodou voskování schopnost ochránit ovoce a zeleninu před poškrábáním a s tím související hnilobou, působí také jako inhibitor proti množení plísní a bakterií. Zároveň funguje jako bariéra před kyslíkem a oxidací, což na jednu stranu ochraňuje plody před ztrátou vlhkosti a prodlužuje jejich čerstvost. Na stranu druhou se takto dá zamaskovat jejich stáří.

Jablka se díky vosku dají skladovat týdny až dlouhé měsíce. Lesknoucí se pak v obchodě vyvolávají dojem čerstvosti, pevnosti a křupavosti, uvnitř se ovšem může ukrývat moučná, rozbředlá a přezrálá dužina. Což zákazníci na první pohled nepoznají. Častěji se proto voskují odrůdy jablek dovážené ze zahraničí než například ty naše „obyčejné“ české červené. Samozřejmě lesk ne vždy musí souviset s horší kvalitou plodů, nicméně při nákupu se vyplatí věnovat větší pozornost jejich stavu.

Zelená a červená jablka v supermarketu PKpix / Shutterstock.com

Jsou použité vosky bezpečné?

Ovoce a zelenina se nejčastěji ošetřují schválenými látkami jako je karnabuský vosk, šelak, pryskyřice nebo vazelína. Ty mimo jiné najdeme i ve složení žvýkaček, případně se používají k zajištění lesklého vzhledu některých bonbonů (např. želatinových ovocných fazolek).

A i přes to, že se někdy používá k voskování dokonce méně vhodný parafín (neboli ropný derivát), nehrozí spotřebitelům žádné riziko a voskovaná jablka konzumovaná v běžném množství by neměla mít žádné negativní dopady na zdravotní strav.

Slupku neloupejte, raději vhodně očistěte

I tak se ovšem doporučuje voskový film před konzumací odstranit. Loupání slupky není v tomto případě nutné, zbytečně byste se ochudili o vitamíny a živiny v ní ukryté. A čím tedy naleštěná jablka omývat?

Postačit by mělo i pár vteřin pod horkou vodou, pro důkladnější očištění (i od zbytků nečistot a chemických postřiků) se ale doporučuje například octová či citronová voda. V obchodech se můžete poohlédnout po ekologických mycích prostředcích na ovoce a zeleninu, stejně tak si pořídit speciální kartáče z přírodních materiálů na mytí a čištění ovoce a zeleniny.