Rohlík bude vozit knihy pro Knihobot. Kde ještě můžete odevzdat vyřazené knihy?

Kurýr Rohlík.cz odevzdává knihy na pobočce Knihobot Rohlík.cz

Objednáte si nákup a kurýrovi kromě vratných tašek odevzdáte i vytříděné knihy. Takto mohou od nynějška vypadat nákupy zákazníků online supermarketu Rohlík. Ten se totiž spojil s online antikvariátem Knihobot.cz, který pomáhá poslat nechtěné knihy dál. Knihy, o které už nemáte zájem, můžete odevzdat také na kteroukoli pobočku Levných knih, prostřednictvím Knihovrátku knihkupectví Martinus nebo přes platformu Reknihy.

Přečtěte si také

Připravte se na grilovací sezónu: Jak vybrat gril i potřebné náčiní

Knihobot se propojil s Rohlíkem

Online supermarket Rohlík.cz představil ve spolupráci s online antikvariátem Knihobot.cz úplnou novinku. Díky nové službě budou moci zákazníci kurýrům odevzdat i nechtěné knihy. Ty poté Rohlík dopraví do centrály Knihobot a peníze vybrané za zajištění logistiky věnuje neziskovým organizacím, které pomáhají rodičům samoživitelům, dětem v dětských domovech či seniorům.

Knihobot tak ušetří za dopravu. „Ve všech procesech se snažíme být maximálně ekonomičtí. I proto nám dává smysl využít ke svozu službu, která na cestách k zákazníkům využije své kapacity a pomůže lidem dostat použité knihy snadno zpět do oběhu,“ uvedl k propojení s Rohlíkem zakladatel Knihobotu Dominik Gazdoš.

Pobočka Knihobot.cz v Praze Knihobot.cz

Jak funguje odevzdání knih u Rohlíku?

Pokud chce zákazník odevzdat knihy prostřednictvím Rohlík.cz, stačí je zabalit do jakékoli tašky, na lístek napsat své telefonní číslo a e-mail a vše odevzdat kurýrovi. Takto lze najednou odevzdat až 10 knih. Knihobot po předání knihy nafotí, nacení a v případě prodání pošle zákazníkovi 60 % z prodejní ceny minus 29 Kč/ks.

Díky tomuto systému Knihobot ušetří za vlastní dopravu, získá novou infrastrukturu i v regionech, Rohlík.cz dokonale využije kapacitu svých automobilů, a navíc dojde ke snížení uhlíkové stopy. „Vždy se snažíme přemýšlet nad tím, jak naše služby ještě maximalizovat a zákazníkům i trhu přinést zase něco nového. Co jim ušetří o trochu více času nebo jim usnadní život. A přesně o tom je naše spojení s Knihobotem,“ uvedl pro Czech Crunch výkonný ředitel Rohlíku Martin Beháň.

Staré knihy uvolní místo novým

Online antikvariáty jsou na vzestupu

Internetový antikvariát Knihobot vznikl v roce 2019 a představil tehdy úplně nový koncept, v němž zákazníci odevzdali své knihy a výdělek obdrželi teprve po dokončení prodeje. O jeho úspěchu svědčí i loňský meziroční nárůst obratu o 76 milionů korun na celkových 182 milionů.

Knihobot zákazníkům nabízí hned několik možností, jak odevzdat knihy, a to buď na jeho pobočkách, na pobočkách Levných knih, v automatizovaných sběrných boxech a nově právě také kurýrům Rohlík.cz. Těm lze odevzdávat nejen knihy české, ale též cizojazyčné, komiksy nebo učebnice. Jedinou podmínkou je, aby byly knihy v dobrém stavu.

Knihy přichystané pro platformu Knihovrátek Databáze knih

Knihkupectví Martinus provozuje Knihovrátek

„Vyměňte přečtené knihy za nové příběhy.” Takto čtenáře láká k prodeji starších knih internetové knihkupectví Martinus.cz. Jeho systém koloběhu knih, který nese příhodný název Knihovrátek, funguje na principu okamžitého výkupu výměnou za poukázku na nákup nových knih.

Nechtěné knihy stačí zabalit do krabice a zdarma poslat prostřednictvím Zásilkovny. Po doručení výkupu a kontrole knih obdržíte e-mailem dárkovou poukázku v odpovídající hodnotě.

Reknihy loni vzrostly šestinásobně

Vracením nepotřebných knih do oběhu se zabývá i startup Reknihy, který za loňský rok prodal více než 60 tisíc knih a šestinásobně navýšil svůj obrat na celkem 13 milionů korun. „Spolu s tím jsme zaznamenali i nárůst registrovaných profilů uživatelů na službě, kterých je necelých 20 tisíc. Rostli jsme také po stránce skladových zásob – zatímco v roce 2020 jsme naskladnili okolo 15 tisíc knížek, loni to bylo skoro 90 tisíc. A nebýt stěhování do nových prostor, věřím, že by to bylo ještě víc,“ uvedl zakladatel Reknih Tadeáš Kula.

Reknihy fungují na velmi podobném principu jako Knihobot. Nepotřebné knihy nafotíte a v případě zájmu odevzdáte na jednom z podacích míst, pošlete Zásilkovnou nebo do sběrných boxů. Pokud se knihy prodají, obdržíte 50 % z prodejní ceny minus 12 Kč/ks.