Výborná svačinka či večeře, nebo skvělé a rychlé pohoštění na oslavy i pro nečekané návštěvy. Záviny z listového těsta s kysaným zelím jsou naprostou klasikou, které není nikdy dost. Pokud nesmí čas od času chybět ani u vás doma, můžete se inspirovat našimi čtyřmi náplněmi, aby se vám rychle nepřejedly. Bude vám nejvíc chutnat klasika s uzeným, nebo odlehčenější varianta s červenou řepou?
Základem každého závinu je rozválené listové těsto, trocha mouky na pomoučnění linky a vajíčko na potření: dává se pod náplň, aby nepromáčela těsto a to se netrhalo či nepřipékalo, i nahoru, aby se závin krásně leskl a lépe na něm drželo sypání. V tomto případě nesmíme zapomenout také na kysané (případně hlávkové) zelí. Pak už jen záleží, na jakou kombinaci máte dneska chuť, nebo jaké suroviny máte zrovna doma po ruce.
Kupte se slevou Těsto listové babické Šetra.
Listové těsto poklaďte okapaným zelím a poté posypte plátky nebo na kousky pokrájenou slaninou či uzeným masem (můžete ještě před přípravou vyškvařit na pánvi pro intenzivnější chuť a křupavost, není to ovšem nutné). Jako poměr se většinou udává 100 g uzeniny na 250–300 g zelí.
Na závěr ještě náplň osolte, opepřete a dle chuti přidejte i trochu prolisovaného česneku. Zabalte, potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem. Pečte v předehřáté troubě na min. 180 ˚C dozlatova (cca 30–40 min.)
O něco jinou chuť dostanete, i když nahradíte v předchozím receptu bílé kysané zelí za fermentované červené. Můžete ale vyzkoušet i variantu se zelím hlávkovým. Stačí na oleji orestovat 1–2 cibule a poté přidat na tenké proužky nakrájené červené zelí (podle velikosti rozváleného těsta a hlávky by měla stačit cca její půlka). Zasypte trochou mouky, osolte, pro sladší chuť případně přidejte i špetku cukru a pozvolna duste do změknutí. Hotové nechte vychladnout.
Poté rozválené listové těsto potřete částí rozšlehaného vejce a rozprostřete na něj studené podušené zelí (můžete jako v receptu výše přidat slaninu či uzené, bez nich ale bude závin o kapku dietnější), zabalte, potřete vejcem a posypte sezamovými semínky. Pečte dozlatova při 180–200 ˚C. Hotový závin je výborný podávaný se svěží zakysanou smetanou vyšlehanou s křenem a bylinkami.
Na 250 g listového těsta (cca 1 nohavici) si připravte 250 g mletého masa. To nejdříve orestujte na cibuli spolu se solí, pepřem, česnekem a kořením dle chuti (majoránkou, paprikou, chilli, kmínem apod.). Na závěr přidejte jedno rozšlehané vajíčko, případně i trochu strouhanky. Hotovou masovou směs nechte vychladnout. Poté ji rozprostřete do středu vyváleného těsta, zasypte okapaným kysaným zelím, zabalte, potřete vajíčkem a posypte kmínem, solí či sezamem a upečte dozlatova při 180–200 ˚C.
I tento závin můžete podávat s dipem ze zakysané smetany a bylinek, který krásně prosvěží chuť masa a zelí.
Nejprve si orestujte na troše olivového oleje plátky žampionů, můžete přidat i majoránku, pepř, kmín nebo tymián. Až houby trochu vychladnou, poklaďte je do středu vyváleného těsta spolu s kysaným zelím a nivou (strouhanou či na plátky). Přidat můžete také slaninu nebo šunku. Zabalte, potřete vajíčkem a posypte sezamovými semínky a pečte jako v ostatních receptech dozlatova při 180–200 ˚C.