Pokračující sucha ve Španělsku tlačí cenu olivového oleje prudce nahoru

Žena s mužem si prohlíží láhev olivového oleje Ground Picture / Shutterstock.com

Popularita olivového oleje vzrostla natolik, že se stal nedílnou součástí mnoha českých domácností. Má bohatý nutriční profil, řadu zdravotních výhod a všestranné použití. Pokud ho pravidelně používáte, zajisté vás nepotěší zpráva, že jeho cena míří prudce nahoru. Mohou za to vytrvalá sucha, která trápí zemi, ve které se většina olivového oleje vyrábí. Nepříznivá úroda ve Španělsku a u dalších předních producentů, se postarala o ceny, které od začátku tohoto století nemají obdoby.

Přečtěte si také

Jarní restart pro suché vlasy bez lesku. Vyzkoušejte domácí peeling a výživné masky na vlasy

Kvalitní olivový olej

Španělsko dodává kolem 40 % světové produkce olivového oleje. Podle oficiálních odhadů Evropské komise sníží letos svou produkci na polovinu ve srovnání s předchozím rokem. S problémy se potýkají i Portugalsko a Itálie, další dva významní producenti olivového oleje, protože se jejich zásoby stále tenčí. Dalším důležitým dodavatelem je Řecko, které problémům se suchem sice nečelí, ale jeho produkce nedokáže pokles na trhu vyrovnat.

Podle údajů Mezinárodního měnového fondu světové ceny olivového oleje dosáhly 5 989,8 USD za tunu, což je 26leté maximum. Podle španělské asociace Asoliva bude letos celosvětově k dispozici o 10 % méně olivového oleje než v roce 2021, kdy se ho vyprodukovalo 3,1 milionu tun.

Předpovědi nejsou příznivé

V nejbližší době by se situace neměla zlepšit, protože ve Španělsku je problém s převládajícím suchem dlouhodobý. Nedávná sklizeň oliv v říjnu až únoru přinesla o 50 % nižší výnos než je obvyklá produkce. Růst cen byl původně vyvolán nedostatkem slunečnicového oleje v loňském roce poté, co Rusko napadlo Ukrajinu. Ale prudce rostoucí inflace, dražší hnojiva a sucho nadále tlačí ceny nahoru. Litr panenského olivového oleje se ve Španělsku prodává za více než 7 eur, přitom v únoru 2022 byla cena pod 5 eur.

Originální italský organický olej lisovaný za studena ve zpomaleném pohybu padá na organický chleba Kitreel / Shutterstock.com

Kyle Holland, analytik rostlinných olejů ze společnosti Mintec, uvedl: „Problémy, které přispívají k trendu cen na téměř historických maximech, jsou z velké části špatné počasí a velmi suché vegetační období ve velké části Středomoří, ale především ve Španělsku, které je hlavním producentem a vývozcem olivového oleje. Mimořádně špatné povětrnostní podmínky znamenaly, že Španělsko vyprodukovalo úrodu olivového oleje kolem 630 000 metrických tun, což je pokles oproti obvyklé sklizni 1,4 až 1,5 milionu metrických tun.“

Zdraží i ostatní rostlinné oleje?

Velký tlak na poptávku zatěžuje už tak poškozené dodavatelské řetězce. Pro obchodníky je ale důležité mít olivový olej v nabídce, protože poptávka ze strany spotřebitelů neustále stoupá. V posledních letech byla poptávka obzvláště silná, protože se lidé během pandemie a po ní naučili vařit převážně doma. Pokud se situace s dlouhodobým suchem nezlepší, cena bude i nadále vysoká. Bohužel může ovlivnit i ceny ostatních olejů. Ne každý je ochoten dražší olivový olej kupovat, což zvýší poptávku po ostatních druzích olejů a není vyloučeno, že se i u nich dočkáme prudkého zvýšení ceny.