Grilovací sezóna začíná: Jaké jsou výhody plynových grilů?

Velký gril s víkem nahoru, na betonové venkovní terase s lesním pozadím tab62 / Shutterstock.com

Když se řekne plynový gril, většina z nás si představí velký zahradní model. Existují ale i malé stolní varianty, ve kterých pokrmy připravíte stejně dobře. Plyn se tedy hodí také na balkon nebo terasu. Oproti elektřině ušetříte za provoz a v porovnání s dřevěným uhlím budete grilovat bez kouře a mnohem zdravěji. Proč tomu tak je? A jaké další výhody LPG nabízí?

Přečtěte si také

Češi nakupují jedině ve slevách. Důvody vás možná překvapí

Plynové versus elektrické grily

Donedávna v českých domácnostech na plné čáře vítězily elektrické grily. Mají mnoho variant a velikostí a dají se sehnat za dobrou cenu. Zdražení elektřiny ale nutí lidi přemýšlet o nákladech na provoz a zejména ti, kteří si v sezóně dopřávají grilované pochoutky, přecházejí na plynové varianty.

Během několika let se jim může investice vrátit. Navíc nepotřebují připojení do sítě, budou mít pokrm hotový rychleji a o lahodnou chuť samozřejmě také nepřijdou.

Záběr na grilování zeleninových špízů monadinescu / Shutterstock.com

A jak si plyn vede v porovnání s dřevěným uhlím?

Lepší atmosféru bezpochyby vytvoří grily na uhlí. Pozor ale na nečistoty a hlavně vznik škodlivých látek, které se uvolňují, když tuk z masa nebo sýra kape na hořící uhlíky. Jde především o polycystické aromatické uhlovodíky (PAU) a heterocyklické aminy, které mohou být pro člověka karcinogenní.

Částečně tomu zabráníte používáním kvalitního dřevěného uhlí, ale plyn je z tohoto hlediska rozhodně bezpečnější. Na druhou stranu je hořlavý, proto byste neměli plynové láhve vystavovat blízkosti ohně ani přímému slunci. Z toho důvodu doporučujeme spíše menší velikost, která se vejde dovnitř grilů.

Kde koupit plynový gril?

Široký výběr plynových grilů různých značek a modelů si můžete prohlédnout v hobby marketech, jako jsou například Hornbach, Bauhaus, Uni Hobby nebo Obi. Grily nabízí v letákových akcích také některé hypermarkety a supermarkety.

Tip: Prolistujte si aktuální inspiraci Nažhavte grily na Kupi.

Na grilování se perfektně hodí

Gril značky FIELDMAN FZG 3018 vám nejen ušetří čas, ale také umožní přesnější regulaci teploty pomocí vestavěného teploměru a díky průzoru v nerezové části víka máte grilovaný pokrm vždy pod dohledem, aniž byste museli gril otevírat (Fieldmann, 9 999 Kč).

Fieldmann

Hlavní výhoda plynových grilů? Praktičnost!

„Menší hmotnost i velikost umožňuje snadnou manipulaci a je praktická, protože pětikilová láhev nemusí stát vedle grilu a překážet. Vejde se totiž do útrob většiny grilů,“ popisuje generální ředitel společnosti Primagas a odborník na LPG Jiří Karlík. Menší objem není na škodu – pětikilová láhev, kterou plníme výhradně čistým propanem, je stále dostačující, aby vydržela klidně celou grilovací sezonu. I při maximálním výkonu typického grilu většinou vystačí 5 kg LPG minimálně na 8 hodin nepřetržitého provozu, takže v praxi i výrazně déle,” doplňuje Karlík.

Plynové lahve rychle, ekonomicky a ekologicky

Při nákupu se určitě vyplatí sledovat akční nabídky hobby marketů, zejména pokud potřebujete větší množství. Další možností jsou specializované e-shopy jako například Primagas Express, který nabízí i expresní doručení (same day delivery) a možnost vracet prázdné lahve, abyste šetřili přírodu a platili jen za obsah.