5 signálů, že jste ve fázi přechozeného vztahu

Přechozený vztah se dá odhalit, pokud víte jaké má příznaky. Canva

I vztahy mají svůj specifický vývoj, přitom hodně záleží na tom, jak vztah vypadá v prvních dvou letech. Pokud se v této době vyskytly problémy, jež jste neuměli řešit, ale přesto jste ve vztahu zůstali, je velmi pravděpodobné, že si je jako kouli u nohy potáhnete i další roky. Jestliže se rozhodnete i po této zkušenosti k sestěhování, není vyloučené, že se váš vztah přechodí a vy se nakonec rozejdete. Proč tomu tak je?

Přečtěte si také

Losos z farmy vs. volně žijící losos: Jaké rozdíly zvážit při nákupu?

5 příznaků, že je váš vztah přechozený

  1. Nemluvíte spolu – pamatujete na doby, kdy jste si měli o čem povídat hodiny v posteli před usnutím?
  2. Nezajímáte se jeden o druhého – kde jsou ty časy, kdy jste si posílali přes den SMS a sdíleli fotky, když jste byli bez sebe.
  3. Netrávíte spolu čas – jakmile začnete trávit většinu času s kamarády nebo svými zájmy, namísto toho, abyste byli spolu, je to špatné.
  4. Neplánujete budoucnost – pokud ve svých plánech na nové bydlení nebo výlet do zahraničí nevidíte partnera, je zbytečné ztrácet čas.
  5. Závidíte jiným párům – vyhýbáte se společným akcím nebo návštěvám s přáteli, kteří jsou čerstvě zamilovaní nebo to i po letech mezi nimi jiskří.

Jak poznat přechozený vztah

Na pozoru byste měli být, když si budete klást otázku, proč se současným partnerem vlastně zůstáváte. Je to ze zvyku, nebo proto, že nechcete být sami? Jestliže mizí důvody k tomu, proč být spolu, zajímají vás více vaše zájmy než to být se svým partnerem a zároveň jsou druzí lidé pro vás atraktivnější jako potenciální partneři, pak je něco špatně. Váš vztah začíná být přechozený.

Důležité je mít společný projekt

Aby se vztah nepřechodil, musí pár něco spojovat – může to být společný koníček, stavba domu, zařizování bytu nebo děti. Pravdou však je, že když vztah neklape, jak má, ani děti nejsou velkým pojítkem. Pokud spolu rodiče zůstávají v nefunkčním vztahu kvůli dětem, často se pak rozcházejí po jejich odchodu z domu. Klidně i po dvaceti letech společného soužití. Někdy se také stává, že sotva pár společně vybuduje dům a nastěhuje se do něj, vztah se po čase rozpadne. Přechození se určitě některé páry nevyhnou, nakonec i to patří k životu. Vztah je jako živý organismus, o který je třeba pečovat a rozvíjet ho. Jakmile se na tuto důležitou část zapomene, bývá vztah zpravidla určený k zániku.

Přechozený vztah se dá řešit. Musíte si však uvědomit, že máte problém. Canva

Studentské lásky často přechozením trpí

Problémy by se měly řešit. Jestliže je necháte jen tak vyšumět, nehovoříte o nich, hrozí riziko, že jeden nebo druhý bude chtít ze vztahu po čase odejít.

Přechozenými vztahy bývají často ty studentské. Mladí lidé spolu začnou ve dvaceti letech chodit, přičemž oba ještě studují vysokou školu. Je tedy málo pravděpodobné, že se budou chtít nějak více vázat a pořizovat si děti. Vysokoškolské studium trvá podle typu okolo tří až šesti let, během nichž k přechození vztahu může dojít. Proto se tak moc mladých lidí okolo věku 25 let rozchází a navazuje vztahy nové.