Užijte si chuť Paříže doma s těmi nejlepšími francouzskými toustovými vaflemi

Belgické vafle s jahodami, borůvkami a sirupem na dřevěném stole NataliaZa / Shutterstock.com

Milujete k snídani krásně nadýchané vafle nebo dokřupava opečené francouzské tousty? A co takhle obě lahůdky spojit v jednu ultimátní sladkou bombu, která vám zlepší každé slavnostní i pomalé víkendové ráno? Inspirujte se našimi dvěma recepty na francouzské toustové vafle i několika tipy na jejich dochucení a ozdobení.

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Základ úspěchu: vaflovač

Ať už se níže pustíte do receptu na francouzské vafle udělané z toustového chleba, nebo z čerstvých vaflí, budete k přípravě potřebovat vaflovač. Klasické hranaté pro pečení 2–4 kousků se většinou pohybují cenově do tisícovky, levnější modely vás ale nebudou stát více než pár stovek. O něco dražší jsou potom kombinované sendvičovače s výměnnými plotýnkami, mezi nimiž bývají právě i ty k přípravě vaflí.

Tyto pomocníky od nejrůznějších značek (Catler, Sencor nebo Sage) koupíte v elektro prodejnách, ale také na Alze nebo v řetězcích, které nabízí dobrý poměr mezi kvalitou a cenou spotřebičů (mrkněte například do nabídky Lidlu, Kauflandu, Tesca či hypermarketů Albert).

Víte, kde seženete vafle v akci?

Kupte se slevou Vafle Penny.

Porovnat slevy

Francouzské vaflové tousty

Na 4 plátky toustového chleba (ideálně „brioškového” typu) budete potřebovat:

Tip: Těstíčko z mléka, vajec a cukru můžete libovolně dochucovat. Pro čokoládové tousty přidejte holandské kakao, pro svěží chuť strouhanou citronovou kůru a pro hravou barvu zase prášek z lyofilizovaného ovoce. Celou škálu příchutí pak mohou dodat i různé ochucující fitness kapky bez cukru.

Plošná kompozice s čerstvými belgickými vaflemi na světle šedém mramorovém stole New Africa/ Shutterstock.com

Postup:

  1. V míse vyšlehejte mléko s vejci, skořicí, cukrem a solí.
  2. Zapněte vaflovač a plotýnky potřete trochou oleje (ideální je na to olej ve spreji).
  3. Každý plátek chleba namočte z obou stran do těstíčka a postupně zapékejte do křupava.
  4. Podávejte s kopečkem zmrzliny, s jogurtem či zakysanou smetanou ochucenou medem, vanilkový cukrem nebo rozmixovaným ovocem (jahodami, malinami, banány apod.). Vafle můžete dochutit i javorovým sirupem, ořechovými másly a dozdobit čerstvým ovocem se snítkou máty či meduňky.

V těstíčku si vychutnáte i vánočku nebo domácí vafle

Stejným způsobem si ve vaflovači můžete připravit francouzské tousty i ze zbytků vánočky či mazance. Případně povyšte celý recept ještě o třídu výše a připravte si domácí vafle, které potom obalíte v ochuceném těstíčku a na pánvi opečte k dokonalosti.

  • Tip: Pokud se vám do vlastní přípravy vaflí nechce, hotové je dnes v úseku baleného sladkého pečiva koupíte ve většině supermarketů (mají je např. v Lidlu, Kauflandu, Albertu, Penny nebo Globusu), v o něco zdravější špaldové variantě dokonce bývají dostupné i ve vybraných drogeriích (Rossmann je například prodává od značky Alnatur, dm drogerie pod svou vlastní dmBio).
Talíř belgických vaflí se zmrzlinou, karamelovou omáčkou a čerstvými malinami baibaz / Shutterstock.com

Domácí belgické vafle na francouzský způsob

Na cca 6 kousků vaflí budete potřebovat:

Postup:

  1. V míse smíchejte všechny sypké suroviny.
  2. Poté přilijte rozpuštěné máslo, mléko a vejce (pro nadýchanější výsledek můžete přidat zvlášť žloutek a zvlášť vyšlehané bílky).
  3. Vše smíchejte do hladkého těsta a upečte dozlatova ve vaflovači.
  4. Hotové vafle nechte chvíli vychladnout a mezitím si připravte těstíčko jako v receptu výše (na 4 plátky vaflí rozšlehejte 1 vejce ve 40 ml mléka, přidejte cukr, špetku soli a podle chuti i kakao, skořici apod.).
  5. Vafle namočte do těstíčka a z obou stran opečte dokřupava na pánvi. Podávejte se smetanou, čerstvým ovocem nebo zmrzlinou.