Co se děje s tělem při opalování a jak se opalovat nejzdravěji?

Žena se opaluje na písečné pláži simona pilolla 2 / Shutterstock.com

Většina z nás se nemůže dočkat, až vystaví své tělo slunci a nachytá na sebe bronz. Opalování přináší nejen žádaný odstín pokožky, ale také mnoho zdravotních výhod. Může zároveň představovat i nebezpečí, které někteří podceňují. Kolik času bychom ale měli na slunci trávit, aby bylo opalování zdravé? Co se s tělem vlastně děje, když se do něj opřou sluneční paprsky?

Přečtěte si také

Zahrádkářská sezona zahájena: Jakou zeleninu zasadit na jaře?

Reakce těla na opalování

Když se ocitneme na slunci, v těle se spustí celá škála chemických procesů. Při opalování dochází k rozkladu pigmentu v kůži zvaného melanin.

Výsledkem je, že pokožka produkuje tmavší melanin ve větším množství. Ztmavnutí pokožky je přirozený ochranný mechanismus, který zabraňuje dalšímu poškození hlubších vrstev pokožky.

Chemické reakce se netýkají jen pokožky, ale celého těla. Sluneční svit působí jako katalyzátor pro vylučování chemických látek v mozku známých jako endorfiny. Jedná se o tělu přirozené opiáty, které vyvolávají pocit celkové pohody a nervosvalové relaxace.

Muž se ženou se opalují na nafukovacích lehátkách v bazénu wavebreakmedia / Shutterstock.com

Je pro nás slunce nezbytné?

Slunce nám poskytuje potřebné dávky vitamínu D. Člověk dokáže bez slunečních paprsků přežít, ale v takovém případě je důležité, aby získal dostatek tohoto vitamínu ze stravy, ať už jde o mléčné výrobky, ryby, vejce nebo umělé doplňky stravy. Jak do nás vlastně slunce vitamín D dostane? Tělo si ho vyrobí pomocí chemické reakce.

Když je naše pokožka vystavena slunečnímu záření, přemění cholesterol na vitamín D. Ten je důležitý pro zdraví našich kostí, celkovou obranyschopnost organismu a zdravý cirkadiánní rytmus. Dostatečný pobyt na slunci podporuje produkci serotoninu, člověk je méně podrážděný, má lepší náladu a také spánek.

Jak dlouho se opalovat?

Pokožka je největším orgánem těla a jelikož každý z nás na sobě nosí jinou, neexistuje univerzální odpověď. Odborníci doporučují neopalovat se bez UV ochrany déle než 10–⁠20 minut. Lidé se světlejší pletí jsou nejzranitelnější a mohou se snadno spálit na prudkém slunci i za 10 minut, lidé s tmavší pletí mají v tomto ohledu výhodu, jejich pokožka je vůči spálení odolnější.

Při opalování delším než 10 minut je vhodné použít opalovací krém, který prodlouží možnost opalování. I když pobyt na slunci snášíte dobře, nedoporučuje se ani s UV ochranou opalovat déle než 1 hodinu v kuse.

Proč je nadměrné opalování škodlivé?

Při nadměrném opalování dochází k poškození kůže, což může vést k rozvoji rakoviny kůže, která je v nejzávažnějším případě život ohrožující. Je důležité sledovat nová znaménka a také změnu barvy nebo tvaru těch současných. Nadměrné vystavení UV vlnám způsobuje i rozklad dvou základních proteinů, elastinu a kolagenu. Tyto proteiny jsou klíčové pro zdraví a vzhled vaší pokožky, a proto má dlouhodobé slunění za následek vyšší počet vrásek a špatnou kondici pokožky.

Spálená pokožka ženy po opalování Jingjits Photography / Shutterstock.com

Jaký má opalování vliv na jednotlivé části těla?

Oči – Nadměrné vystavování se UV záření může způsobit bolestivé popálení rohovky. Účinky obvykle vymizí během několika dnů, ale mohou vést k dalším komplikacím, jako je šedý zákal, pokud je vystavení UV záření opakované.

Vlasy – Mohou se při opalování měnit, protože jejich barva závisí na množství obsaženého pigmentu melaninu, který se vlivem slunečních paprsků zbarvuje. Tento proces odbarvování je umocněn chlórem, barvami na vlasy a obecně chemikáliemi. Opalující se vlasy jsou také ovlivněny ztrátou vlhkosti, takže jsou suché a lámavé.

Rty – Mají pouze tři až pět vrstev kožních buněk. Červený okraj rtů neobsahuje žádné potní ani mazové žlázky, proto se rty při slunění vysušují a popraskají.

Tvář – Tato část těla je jednou z nejzranitelnějších. Ultrafialové světlo ze slunce a volné radikály, které produkuje, způsobují, že se kolagenová vlákna pokožky, která by měla ležet rovně a uspořádaně, zkroutí. Pokožka tak začne ochabovat a vznikají vrásky. Kolem 80 % vrásek je způsobeno právě sluncem.

Nehty – Stávají se slabými a křehkými. Hřejivé sluneční paprsky však také zvyšují průtok krve do pokožky, aby se tělo chladilo, a to zase stimuluje nehty k rychlejšímu růstu.

Chodidla – Protože je ve vašich chodidlech asi 250 000 potních žláz, za den jimi vyloučíte i půl litru potu. Je důležité vybrat vhodné letní boty, které nechají vaše nohy dýchat, abyste předešli plísňovým infekcím.

Nezapomeňte na pitný režim

Tipy, jak se opalovat zdravě

  • Vyhýbejte se soláriím – Poskytují špatné UV záření, pumpují do pokožky obrovské množství UVA a prakticky žádné UVB, které stimuluje vitamín D. Pravidelné návštěvy solária rapidně zvyšují riziko rakoviny kůže.
  • Aplikujte správný opalovací krém – Nespoléhejte jen na SPF, vybírejte širokospektrální krém, který vás ochrání před UVA i UVB paprsky.
  • Opalujte se na etapy, hlídejte čas – Namísto několikahodinového slunění si dávejte přestávky a buďte také ve stínu. Minimalizujete tím riziko spálení, vaše opálení déle vydrží a bude zdravější.
  • Jezte vhodné potraviny – Vaše pokožka má svůj vlastní ochranný filtr a je jím zejména lykopen. Tento antioxidant zvýší přirozenou ochranu před sluncem až o třetinu. Najdete ho především v červeném nebo oranžovém ovoci a zelenině.
  • Hydratujte se – Po celou dobu pijte dostatek tekutin. A to i tehdy, když nemáte žízeň.
  • Chraňte se i při oblačné obloze – Slunce je nebezpečné i při zatažené obloze, takže aplikujte ochranný filtr i v tomto případě.