Jak dlouho s vámi žije vaše záchodová štětka? Zamořit může celý byt

Ruka v rukavici drží záchodovou štětku v záchodové míse CeltStudio / Shutterstock.com

Záchodová štětka je parťák, bez kterého se zkrátka žádná domácnost neobejde. Nepleťme si ji však se členem rodiny. Její příliš dlouhý pobyt nám může uškodit a napáchat plno trablů.

Přečtěte si také

Jak mohou vůně ohrozit naše zdraví: Pozor na podráždění kůže, ale i astma nebo migrény

Proč může být štětka na záchod problematická?

Hlavním činitelem potíží v souvislosti s WC štětkou jsou bakterie. Obvykle se nacházejí ve střevech obratlovců a jsou pro tělo prospěšné. Problém nastává v okamžiku, kdy se dostanou ven. A jsou všude. Nejen v toaletě.

Máte toaletu v koupelně? V některých domácnostech ani neexistuje jiné řešení, prostě to tak musí být. Jenže si představte, jak to v takové koupelně vypadá. Většina lidí během splachování toalety nezavírá prkénko – a tím začíná bakteriální ráj.

Kde mají toaletní papír v akci?

Bakterie ve vzduchu

Fekální bakterie se totiž nedrží jen ve vodě, ale dokážou poletovat ve vzduchu. Často se pak uchytí na nejbližší vlhké, tmavé místo a tím jsou zubní kartáčky či navlhlé, zmačkané ručníky. Což o to, ručník vyperete na vysokou teplotu a vše je v pořádku. Jenže co kartáček? Měníte ho pravidelně? A i kdyby, dva tři měsíce si čistíte zuby kartáčkem plným bakterií, které na něj rozhodně nepatří.

Štětka přispívá zamoření

Představte si navíc situaci, kdy je použitá záchodová štětka v mokrém plastovém obalu, kde je temno a mokro. Většina stojánků není ani nijak krytá – takže přijdete, zvednete průvan a bakterie se rozlétnou po celé koupelně. Ve štětce se jim daří, spokojeně se množí a naším konáním se rozprostírají po koupelně či toaletě. Bakterie pak následně dýcháte, čistíte si jimi zuby, otíráte si do nich ruce, šlapete po nich a roznášíte je po celém bytě.

Žena čistí záchod VH-studio / Shutterstock.com

Předejděte šíření bakterií

Může se stát, že si to malé, zvídavé dítko namíří do koupelny, kde všechno ohmatá, ochutná, tu hmátne na prkénko, tu se svalí na zem a zaujme ho právě štětka. Osahá si ji a o pár vteřin později si olízne ruce. Nejen, že takové počínání není zdravé, ale přímo škodlivé.

Jak udržovat štětku na záchod a jak často ji měnit?

Samozřejmě nemůžete zcela zamezit množení bakterií v koupelně a na toaletě. To je zhola nemožné. Avšak existují fígly, kterými jejich přítomnost snížíte na minimum.

  • Po každém použití opláchněte štětku horkou vodou.
  • Tu a tam před opláchnutím nakapejte tekuté mýdlo na štětiny.
  • Nechte štětku zcela uschnout.
  • Uchovávejte ji v suchu.
  • Když už cítíte, že štětka není úplně v pořádku, vyměňte ji.

Věděli jste, že…

... záchodovou štětku můžete zrecyklovat jako běžný plast? Proto neváhejte s výměnou, recyklujte ji a pořiďte si novou.

Přírodní alternativa

Pokud se vám z jakéhokoli důvodu plastová WC štětka příčí, můžete si pořídit přírodní provedení, které po dosloužení hodíte do kompostu. Jedná se o dřevěnou štětku s rostlinnými štětinami. Dřevěnou násadu před použitím natřete olejem a je hotovo.