Žádný koš na prádlo, ani aviváž či slunce: Jak se správně starat o (letní) funkční oblečení?

Žena sedí u pračky s košem na prádlo a ukazuje bicepsy Krakenimages.com / Shutterstock.com

Sportovní a fitness funkční oblečení má řadu užitečných funkcí. Prodyšný materiál odvádí vlhkost a udržuje naše tělo v suchu a pohodlí, zároveň zabraňuje nadměrnému pocení a dokáže velmi rychle schnout. Stačí ovšem pár obvyklých chyb během praní a sušení a všechny tyto praktické vlastnosti zmizí. Přečtěte si, jak se o sportovní funkční správně starat, aby vám dlouho vydrželo.

Přečtěte si také

Co všechno se dá připravit z pampelišek? Vyzkoušejte chutný med, víno nebo čaj

Péče se vyplatí

Zatímco prádlo z přírodních vláken (vlna, merino), které nám slouží hlavně při sportování v zimě, má antibakteriální vlastnosti a často ho stačí jen vyvětrat, to letní se vyrábí z vláken umělých. A ty je potřeba pravidelně prát a sušit.

Ať už kupujete funkční oblečení u specialistů , ve sportovních potřebách, nebo si vystačíte s levnějším poměrem kvality a dostupné ceny, jakou nabízí např. Lidl, Tchibo nebo Decathlon v rámci svých privátních značek, vždy se doslova vyplatí dodržovat při praní a sušení několik důležitých zásad.

Muž nakupuje prací gel Kardasov Films / Shutterstock.com

Tipy, jak prát sportovní funkční oblečení

  • Zpocené oblečení nenechávejte ve sportovní tašce, ani ho nedávejte do koše na prádlo –⁠ akorát by zde zatuchlo a napomohlo množení bakterií. Co nejdříve ho hoďte do pračky a vyperte.
  • Pračka by neměla být přeplněná, aby se prací prostředky zvládly dokonale vymýt a funkční kousky "neutlačovalo" ostatní běžné prádlo.
  • Teplotu volte max. 30–40˚C (dle štítku) a nastavte nižší otáčky (600–800), ideálně také kratší (ekologické a ekonomické) cykly.
  • U praček hledejte programy s názvy jako Sport, Eco, Quick Wash, Outdoor či Fitness.
  • Oblečení perte naruby, se zapnutými zipy a knoflíky.
  • Nepoužívejte bělidla, odstraňovače skvrn ani aviváž či jiné parfémované přípravky (mění strukturu látky a vytváří na ní nepropustný film, který brání prodyšnosti a odvádění vlhkosti).
  • Používejte pouze speciální prací gely a kapsle pro sportovní a funkční prádlo. Pokud vás trápí častý zápach sportovního oblečení, existují prací gely s koloidním stříbrem nebo speciálně vyrobené pro eliminaci zápachu u funkčního prádla.
Doplňte zásoby

Proč není vhodné používat klasické prací prostředky?

Protože stejně jako aviváže mohou obsahovat různé enzymy, vonné a ochranné látky, které by mohly trvale poškodit specifické materiály, a tím snížit jejich účinnost. Takové oblečení by se pak stalo zcela obyčejným a vy byste zbytečně vyhodili peníze.

Naštěstí prací gely a kapsle pro funkční a sportovní (případně syntetické) prádlo dnes nabízí většina velkých značek na trhu (Perwoll, Ariel, Jelen, Persil, Perlana, Yellow&Blue od Tierra Verde a další) i řada levnějších privátních (Denkmit z dm drogerie, Domol z Rossmann nebo Formil z Lidlu).

Muž jede na kole ve funkčním oblečení LovetheLifeyouLive / Shutterstock.com

Jak z funkčního oblečení odstranit skvrny?

Jak jsme již zmiňovali výše, na různé chemické odstraňovače skvrn v tomto případě nespoléhejte. Zašpiněné oblečení od bahna, trávy nebo jídla a pití zkuste nejprve namočit do vlažné vody v umyvadle či lavoru, přikápnout trochu pracího prostředku na sportovní oděvy a šetrně v rukách promnout.

Po cca hodinovém odmočení prádlo vyperte běžným způsobem. Pokud nečistoty nepustí, různé sportovní obchody a specializované prodejny nabízí čisticí prostředky určené přímo pro funkční a outdoorové textilie.

Jak sušit sportovní funkční oblečení?

I když k tomu venkovní teploty začínají pomalu lákat, někteří nedoporučují kvůli možnému vyblednutí barev sušit sportovní oblečení venku na slunci, jiní naopak takový způsob považují za vhodný díky dodatečnému "vypálení" bakterií. Venkovní sušení proto ponecháme na vašem zvážení, určitě ale funkční prádlo nepatří na topicí radiátory a nikdy jej nedávejte do sušičky.

Díky jeho rychleschnoucím vlastnostem ho stačí dát na ramínko nebo přehodit přes židli či sušák a počkat, až uschne. Většinou to stihne přes noc do druhého dne. Zapomenout byste měli i na žehlení (pokud tedy výrobce neudává jinak, například některým tričkům proti pocení naopak žehlení prospívá).