Karob skvěle nahradí čokoládu, a navíc podpoří vaše zdraví

Karobový lusk a prášek z karobu Valentyn Volkov / Shutterstock.com

Často se mluví o závislosti na alkoholu, kávě nebo cigaretách. Málokdy se však mluví o závislosti na čokoládě. Jsou tací, kteří nedokážou vydržet ani den bez toho, aniž by okusili čokoládový bonbón, sušenku nebo třeba jogurt. I když je kakaový prášek sám o sobě zdravý, má konkurenta, který ho dokáže skvěle nahradit, a to všude, kde kakao aktuálně používáte. Jedná se o karob. Pokud jste o něm neslyšeli, je čas si představit jeho výhody a využití.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Poklad z rohovníku

Jako karob jsou nazývány plody stromu zvaného rohovník obecný. Jedná se o stálezelený strom, který dorůstá výšky kolem 10 metrů. Pochází ze Středomoří, ale nyní se pěstuje po celém světě. Tento strom plodí kožovité nepukavé lusky, které jsou až 30 cm dlouhé a až 3,5 cm široké. Uvnitř lusků se nachází to, kvůli čemu se strom pěstuje, semena karobu, jinak nazývaná také svatojánský chléb. Jde o velmi tvrdá kulatá semena uložená v dužině. Jelikož strom miluje teplé klima, lze ho u nás pěstovat pouze ve skleníku nebo jako pokojovou rostlinu.

Nemůžete sehnat karob? Zkuste kakao

Využití plodů

Tvrdá semena karobu se melou na prášek, ten se označuje jako karobový prášek, karob nebo karobová mouka. Tento prášek neobsahuje žádný kofein a také je bez lepku, takže je populární do mnoha receptů i pro výrobu pečiva. Koupit lze světlý nebo tmavý prášek, liší se podle délky pražení. Světlejší se vyznačuje sladší vůní i chutí. Tmavší je méně sladký a chutí se více blíží kakau. Vzhledem ke své hypoalergenní povaze se karobová mouka používá do dětské výživy a také pro domácí mazlíčky. Vyrábí se z něj také pálenka, konkrétně v Chorvatsku. V potravinářském průmyslu se plody hojně využívají pro výrobu karobové gumy, která se používá jako zahušťovadlo a stabilizátor. Ve farmaceutickém průmyslu se zase používá jako nosič pro řízené uvolňování léčiv.

Semena dala vznik karátu

Zajímavostí je, že podle semen karobu vznikla jednotka karát. Je to dáno tím, že váha semen je téměř vždy stejná. V arabštině se semena nazývají kharru a v řečtině kerátion. Do češtiny se dostal výraz karát a označuje hmotnost 0,2 gramu. Později se stal karát také měřítkem ryzosti zlata. Jelikož v římském období vážila zlatá mince jako 24 semen karobu, začalo se označovat 100% čisté zlato jako 24karátové.

Karobové lusky na stromě Aleksandr Simonov / Shutterstock.com

Mimořádně nutričně nabitá potravina

Karob obsahuje všech 7 esenciálních aminokyselin (threonin, methionin, valin, isoleucin, leucin, fenylalanin a lysin) v koncentracích, které splňují standardy Světové zdravotnické organizace. Plody rohovníku jsou také jedním z nejbohatších zdrojů kyseliny gallové, obsahují mezi 23,7 mg a 164,7 mg na 100 g. Najdeme zde rovněž četné fytochemikálie, jako jsou třísloviny, vláknina, cyklitoly a polyfenoly. Nejlepší na nich je jejich nízké procento tuku. Tyto fytochemikálie mohou mít řadu výhod, včetně antioxidačních, antidiabetických, protirakovinných, protiprůjmových a antilipolytických vlastností.

Hlavní přínosy karobového prášku

Neobsahuje kofein – Jednou z největších výhod je, že neobsahuje žádný kofein. Čokoláda na druhou stranu obsahuje kofein, protože je přirozeně obsažen v kakau. To znamená, že pokud si chcete vychutnat sladkou chuť čokolády, ale bez kofeinu, pak možná stojí za zvážení.

Je přirozeně sladký – Další hlavní výhodou je jeho přirozená sladkost. To je hlavní rozdíl od kakaa, které může chutnat dost hořce, a proto se často do čokolády přidává cukr. Karob obsahuje vysoké hladiny sacharózy, cukru, který tělo rozkládá na glukózu a fruktózu. Tato přirozená sladkost znamená, že při použití prášku jako náhražky kakaa nebudete muset do svých receptů přidávat tolik cukru.

Karobová semena a prášek MillaF / Shutterstock.com

Může být použit v různých receptech – Je jednou z nejuniverzálnějších ingrediencí, které můžete mít ve spíži. Lze ho ve většině receptů nahradit kakaovým práškem v poměru 1:1. Může být použit prakticky jakýmkoli způsobem, který nahrazuje kakaový prášek, například:

  • Jako sladidlo do nápojů
  • Jako přísada do smoothies a mléčných koktejlů
  • Přísada do sušenek, muffinů a různého pečiva
  • Jako poleva na cereálie

Je nabitý železem – Je vynikajícím zdrojem železa. Jedna polévková lžíce obsahuje asi 35 % vaší doporučené denní dávky železa. To je důležité, protože železo je nezbytné pro transport kyslíku v krvi a hraje roli v různých enzymatických reakcích v těle. Nízká hladina železa může vést k únavě, takže jeho dostatečný příjem je klíčový. Pro ty, kteří dodržují veganskou, vegetariánskou nebo jinou rostlinnou stravu, je často obtížné dosáhnout své denní potřeby železa. Karobový prášek představuje chutný a pohodlný rostlinný zdroj železa.

Chybí vám některé vitamíny?

Je zde dietní vláknina – Další výhodou je to, že je dobrým zdrojem vlákniny. Jen jedna polévková lžíce poskytuje 3 gramy vlákniny, to je 11 % doporučené denní dávky.

Obsahuje vitamín D – Je také dobrým zdrojem vitamínu D. Pouhá jedna polévková lžíce obsahuje 10 % doporučené denní dávky tohoto základního vitamínu. Vitamin D je důležitý pro udržení silných kostí, protože napomáhá vstřebávání vápníku. Hraje také roli v imunitní funkci a zdraví mozku.

Obsahuje vápník – Vápník je minerál, který je nezbytný pro udržení silných kostí a zubů. Je také důležitý pro funkci nervů a svalů a také pro srážení krve. Prášek obsahuje 4 % doporučené denní dávky vápníku na polévkovou lžíci. To se nemusí zdát mnoho, ale ve skutečnosti je to mnohem více, než se nachází v ekvivalentní velikosti porce kakaového prášku. Ve skutečnosti má kakaový prášek nulový obsah vápníku na porci.

Je bez lepku – Lidé s alergií na lepek to zajisté ocení. Lepek je protein nacházející se v pšenici, ječmeni a žitu, který může některým lidem způsobit zažívací potíže. Pokud mezi tyto lidi patříte a rádi pečete, pak si můžete být jisti, že karobový prášek nic z toho neobsahuje.

Karobové lusky, prášek a melasa nebo sirup Yulia Furman / Shutterstock.com

Má méně tuku – Obsahuje méně tuku než kakaový prášek. Pro srovnání, kakaový prášek má asi 0,5 g tuku na polévkovou lžíci, zatímco karobový prášek nemá žádný. Je to dáno tím, že kakaový prášek se vyrábí z pražených kakaových bobů, které obsahují více tuku než lusky rohovníku. I když žádná z těchto složek nemá zvlášť vysoký obsah tuku, stojí za zmínku pro ty, kteří si hlídají jeho příjem.

Může být užitečný při gastrointestinálních poruchách – Jednou z jeho méně známých výhod je to, že může být užitečný při léčbě gastrointestinálních poruch.

Obsahuje antioxidanty – Je bohatý na antioxidanty. Tyto živiny loví škodlivé toxiny, které mohou poškodit buňky, což vede k zánětu. Prášek z rohovníku obsahuje 24 různých polyfenolových sloučenin. Přítomnost antioxidantů je spojována se sníženým rizikem chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina.

Je levnější než kakao – V neposlední řadě neublíží vaší peněžence, protože je levnější než kakaový prášek. Samozřejmě závisí na značce, rozdíl je sice nepatrný, ale v průměru je cena karobového prášku nižší než kakaového.