Momordika: Podivný příbuzný okurky, který překvapí chutí i svými účinky

Plody momordiky na stole NIKCOA / Shutterstock.com

Zatímco někteří se spokojí se zeleninou, na kterou jsou v Česku zvyklí, stále více lidí objevuje tropické plodiny, jež potěší novou chutí a různými zdravotními přínosy. Někdo by mohl namítat, že takové plodiny nejsou pro místní obyvatele přirozené, ale v podobných momentech je dobré si připomenout, že i okurka, kukuřice, brambory nebo ředkve byly kdysi exotické. Dnes si představíme momordiku, tykvovitou zeleninu, kterou můžete pěstovat i u nás.

Přečtěte si také

Dotace na opravu rozbitých spotřebičů. Francie dává šanci na druhý život použitým věcem

Co je momordika?

Momordika je popínavá rostlina, která si vysloužila různá označení, někdy se jí říká hořká okurka, jiní ji nazývají hořká tykev, hořká dýně či také karavela. V asijské kuchyni jde o velmi známou plodinu, u nás se s ní lidé teprve seznamují, ale její semena můžete pořídit na internetu i v nejednom zahradnictví.

Jedná se o liány, které mohou mít i podobu nízkého keře. Dorůstají i do délky několika metrů a pro pěstování je vhodné zvolit konstrukci, po které se mohou táhnout. Typické jsou bílými nebo žlutými květy. Momordika pochází z Indie a v současné době se pěstuje po celém světě, a to až do výšky 1 500 metrů.

Zralá momordika na zahradě Phichai / Shutterstock.com

Jaké plody na ní rostou?

Nejatraktivnější jsou na rostlině samotné plody, které mohou být pukavé i nepukavé, v závislosti na odrůdě. Momordika chutná ostře a hořce, buď si ji zamilujete, nebo ji nebudete mít rádi. Plody jsou velké zhruba do 25 centimetrů a typické jsou protáhlým tvarem a povrchem tvořeným hrbolky připomínajícími bradavice. Uvnitř se nachází semena velká kolem 15 milimetrů, která se ukrývají v červené dužině.

Plody se konzumují zralé i nezralé, a pokud jako zralé puknou, plod se rozevře a ukáže svá semena. Nejprve jsou plody zelené, šťavnaté a křupavé. Jak dozrávají, zežloutnou, ztratí na své hořkosti, mají moučnější konzistenci a dřeň získá nasládlou chuť. Jestliže se pro pěstování rozhodnete, sklízet můžete už dva měsíce po vysazení.

Pohlídejte si akce na zeleninu

Jak momordiku využít v kuchyni?

Stejně jako tykev i momordika je všestrannou zeleninou, kterou lze vařit, dusit i nakládat. Využijete ji do polévek, omáček i mnoha tradičních nebo asijských receptů. Hodí se jako příloha a kromě plodů lze konzumovat i listy a květy. Plody můžete nakrájet na hranolky nebo na plátky a osmažit je na chutné a zdravé chipsy.

Zkuste ji využít v běžných receptech místo tykve nebo brambor. Také můžete experimentovat s novými recepty, které vám přinesou do kuchyně neznámé chutě. Pokud sklidíte zelené plody a budou na vás příliš hořké, namočte je ve vodě a tím hořkost zmírníte.

Nakrájená momordika na prkénku Hadi_design / Shutterstock.com

Jaké živiny obsahuje?

Plody jsou obzvláště bohaté na vitamín C, důležitou mikroživinu, která se podílí na prevenci nemocí, tvorbě kostí a hojení ran. Mají také vysoký obsah vitamínu A, vitamínu rozpustného v tucích, jenž podporuje zdraví pokožky a zrak. Poskytují rovněž folát, který je nezbytný pro růst a vývoj, a také menší množství draslíku, zinku a železa.

Jsou též dobrým zdrojem katechinu, kyseliny gallové, epikatechinu a kyseliny chlorogenové – silných antioxidačních sloučenin, které mohou pomoci chránit vaše buňky před poškozením. Navíc mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny.

Nutriční obsah na porci 100 g

  • Kalorie: 21 kcal
  • Sacharidy: 4 g
  • Vláknina: 2 g
  • Vitamín C: 99 % doporučené denní dávky (DDD)
  • Vitamín A: 44 % DDD
  • Folát: 17 % DDD
  • Draslík: 8 % DDD
  • Zinek: 5 % DDD
  • Železo: 4 % DDD
Pěstování momordiky v řadách Susilo Prambanan / Shutterstock.com

Jaké zdravotní výhody má momordika?

Zlepšuje cukrovku – Momordika má antidiabetické vlastnosti. Působí hypoglykemicky tím, že řídí metabolismus glukózy. Inhibuje vychytávání glukózy ve střevech a zvyšuje její využití ve svalech. Výtažky z hořké tykve chrání pankreatické buňky před prozánětlivými buňkami a sloučeninami. Hypoglykemický účinek má jak ovocná dužina, tak i semena a extrakty z celých rostlin. Přítomné saponiny, alkaloidy a polyfenoly jsou zodpovědné za zvýšenou toleranci inzulínu a vychytávání glukózy.

Podporuje hubnutí – Spolu s metabolismem glukózy působí také na metabolismus lipidů. Může snížit hromadění tuku a díky tomu působí proti obezitě. Přidání hořké tykve do stravy snižuje účinek vysoce tučných potravin.

Podporuje zdraví jater – Dalším přínosem jsou hepatoprotektivní vlastnosti. Obezita, cukrovka, strava s vysokým obsahem tuků a alkohol vedou ke ztučnění jater. Záněty a volné radikály mohou taková poškození jater ještě zhoršit. Konzumace momordiky může zmírnit oxidační poškození, protože dokáže blokovat hromadění tuku a mechanismus peroxidace lipidů. To zpomaluje zánětem indukovanou buněčnou smrt v játrech. Posiluje také antioxidační systém vašeho těla, konkrétně vlastní enzymy, jako je kataláza a superoxiddismutáza.

Zmírňuje zácpu a hemoroidy – Hořká tykev je osvědčeným projímadlem a stimulantem trávení, stimuluje vaše střevní buňky, aby vylučovaly více trávicích šťáv. Tak pomáhá rychleji a lépe trávit jídlo. Po efektivním trávení často následuje plynulé vyprazdňování. Konzumace této zeleniny předchází zácpě a uvolňuje tlak na žíly uvnitř hemoroidů.

Léčí kožní onemocnění – Má vynikající protizánětlivé vlastnosti. Může léčit různé kožní stavy, jako je ekzém, vyrážka, lepra, lupénka, rány a vředy. Domorodé kmeny z Afriky a Asie používají pastu vyrobenou z rostliny hořké tykve k lokální aplikaci na puchýře a poranění.

Zatočte s kožními problémy

Bojuje proti rakovině – Téměř všechny části rostliny mají protirakovinné vlastnosti. Extrakt z rostliny inhibuje růst rakovinných buněk spuštěním programované buněčné smrti (apoptózy). Olej ze semen obsahuje biologicky aktivní mastné kyseliny, které narušují proliferaci buněčných linií rakoviny prsu a jater. Také extrakt z celého ovoce a slupky hořkého melounu vykazuje vysokou účinnost v boji proti rakovině tlustého střeva. Je též selektivně toxický pro buňky rakoviny prostaty.

Zabraňuje helminthickým infekcím – Helminthické infekce způsobené tasemnicemi, nematodami a motolicemi postihují jak lidi, tak i hospodářská zvířata. Extrakty různých částí rostliny je dokážou zahubit. Za tuto aktivitu jsou zodpovědné obsažené fytochemikálie. Saponiny, alkaloidy, oligoglykosidy, flavonoidy a taniny jsou nejúčinnější při hubení hlístic. Mohou je paralyzovat a narušit jejich cévní a nervový systém. Tyto fytochemikálie mohou také omezit migraci a přežití mladých larev háďátek.