Mnoho odborníků se obává o budoucnost banánů. Problémy při jejich pěstování způsobují v poslední době značné klimatické změny, hmyzí invaze, nekvalitní půda i nemoci rostlin. Jaká je budoucnost banánů a co je nejvíc ohrožuje? Čtěte dál.
V České republice patří banány k velmi oblíbenému ovoci. Za jablky a pomeranči zaplňují třetí místo žebříčku popularity. Podle informací Českého statistického úřadu jich za rok zkonzumujeme 11 kg na osobu a jejich obliba i nadále stoupá. Za poslední rok se zvýšila téměř o 3 %.
Nejznámější a nejrozšířenější druh je Cavendish. Banán je sladký, mírně prohnutý a s tenkou žlutou slupkou. Parametry kvality udává směrnice Evropské unie. Odrůda vznikla šlechtěním a nahradila druh Gros Michael, který v 50. letech zlikvidovala plíseň zvaná Panamská nemoc. Proti této nemoci je nová odrůda imunní. V 90. letech se objevil nový kmen Panamské nemoci - Tropical Race 4 a Černá sigatoka, která se šíří vzduchem a odolává postřikům účinkujícím proti jiným houbám.
Zralý banán nebo nezralý? Oba mají své výhody a nevýhody.
Zralý banán by měl mít na své slupce mnoho černých fleků, tím se stupňují jeho protirakovinné vlastnosti. Další výhodou je to, že obsahuje mnoho vitamínů, jako je vitamin C, B, draslík a také další antioxidanty. Banán v této podobě je také lépe stravitelnější než nezralý.
Nezralý banán má méně cukru, proto je výborný pro diabetiky. Dokonce udržuje i správný chod tlustého střeva, ale je také špatně stravitelný a může způsobit nadýmání.