ČOI zjistila, že mladiství nemají s nákupem alkoholu větší problémy

Parta přátel si ťuká s alkoholem Jacob Lund / Shutterstock.com

Jak se říká, zakázané ovoce chutná nejlépe a pro nezletilé je tím ovocem prakticky vše, co si mohou legálně dopřát až jako dospělí. Patří sem pochopitelně alkohol. Snad většina z nás si vzpomene na moment, kdy ho ochutnala poprvé, ať už to bylo na maturitním plese nebo jako nevinné usrkávání z lahve rodičů, kteří zrovna nedávali pozor. Mladí znají mnoho cest, jak se k alkoholu dostat, a jak ukázala kontrola ČOI, prodejci jim často nestojí v cestě.

Přečtěte si také

Dotace na opravu rozbitých spotřebičů. Francie dává šanci na druhý život použitým věcem

Jak se nezletilí dostanou k alkoholu?

Řada mladých lidí je při hledání cesty k požití alkoholu velmi vynalézavá. Někteří ho ukradnou doma nebo v obchodě, jiní požádají o nákup staršího kamaráda nebo se obrátí na obchody, kde mají ověřené, že věk nakupujících neřeší. Ať už jde o večerky nebo samoobsluhy, ne všude vyžadují průkaz totožnosti a výsledkem jsou často podnapilé skupiny mladistvých, které se motají ulicí a ruší noční klid.

Lepší je sáhnout po nealku v akci

V minulém roce Česká obchodní inspekce provedla kontroly, které se zaměřily na zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, dále na zákon č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu a zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních. Celkem uskutečnila 7 414 kontrol a porušení těchto zákonů zjistila ve 430 případech.

Dívka drží lahev alkoholu v supermarketu siamionau pavel / Shutterstock.com

Co kontroly zjistily?

Kontroly probíhaly v období od 3. ledna do 30. prosince 2022. Z celkového počtu kontrol bylo u 50,2 % zjištěno porušení právních předpisů.

  • Ve 220 případech obchodníci porušili zákaz prodávat nebo podávat alkoholický nápoj osobě mladší 18 let
  • Ve 119 případech prodejci neumístili na místech prodeje alkoholických nápojů pro spotřebitele zjevně viditelný text týkající se zákazu prodeje těchto nápojů osobám mladším 18 let, případně nebyl tento text pořízen v zákonem stanoveném provedení, tj. v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně 2 cm
  • Ve 27 případech prodejce na místě prodeje tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret neumístil pro spotřebitele zjevně viditelný text o zákazu prodeje tohoto zboží osobám mladším 18 let, případně nebyl tento text pořízen v zákonem stanoveném provedení, tj. v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně 2 cm
  • Ve 24 případech prodávající porušili zákaz prodávat nebo podávat tabákové výrobky, bylinné výrobky určené ke kouření a elektronické cigarety osobě mladší 18 let
  • V 11 případech prodávající porušili zákaz prodávat kuřácké pomůcky osobě mladší 18 let

Jak dopadly kontroly v jednotlivých krajích

Šlo o rozsáhlou akci, ke které bylo přizváno 386 osob mladších 18 let. ČOI aktivně spolupracovala i s pracovníky živnostenských úřadů, s policií, pracovníky hygienického dozoru, příslušníky hasičů a celní správou. Níže je vyčíslen počet kontrol, počet zjištění a zjištění v % podle inspektorátů v jednotlivých krajích.

  • Středočeský a Hl. město Praha – 1 027 kontrol, 679 zjištění – 66,1%
  • Jihočeský a Vysočina – 972 kontrol, 490 zjištění – 50,4%
  • Plzeňský a Karlovarský – 1 039 kontrol, 474 zjištění – 45,6%
  • Ústecký a Liberecký – 990 kontrol, 513 zjištění – 51,8%
  • Královéhradecký a Pardubický – 1 221 kontrol, 453 zjištění – 37,1%
  • Jihomoravský a Zlínský – 884 kontrol, 374 zjištění – 42,3%
  • Olomoucký a Moravskoslezský – 1 281 kontrol, 741 zjištění – 57,9%
Mladí lidé s lahvemi s pivem Ground Picture / Shutterstock.com

Padly pokuty za více než 30 milionů

Od 1. ledna do 31. prosince minulého roku uložila ČOI 3 056 pokut v celkové hodnotě 34.074.000 Kč. Obchodníci mohou počítat s tím, že to nebyla poslední kontrola, která byla provedena. Ačkoliv mají tyto akce zastrašující účinek, problém s prodejem alkoholu mladistvým zcela vymýtit nedokážou a je tak zejména na uvážení každého mladého člověka, aby jednal rozumně.