Recept na houbový vývar po asijsku. Díky hlavní surovině jej můžete pít i jako lék

Asijský houbový vývar JoannaTkaczuk / Shutterstock.com

Ochutnali jste už někdy asijský houbový vývar? Českou hříbkovou bramboračku nečekejte. Má velmi zajímavou, silnou chuť, která vás oproti zeleninové, drůbeží či hovězí klasice mile překvapí. Hlavní trik spočívá ve volbě klíčové suroviny. Vyzkoušejte dva recepty na silný houbový vývar podle asijské receptury. Poradíme, kde na jejich přípravu sehnat čerstvé i sušené houby shiitake a jak vývar zužitkovat v kuchyni i pro zdraví.

Přečtěte si také

Recept na rychlé vafle, které jsou hotové za pár minut a báječně chutnají!

Nenahraditelná surovina

Při vaření houbového vývaru se neobejdete bez asijských hub shiitake. Použít můžete sušené, které dodají intenzivnější chuť, i čerstvé, na kterých si v polévce zase více pochutnáte. Kde je sehnat?

Čerstvé houby shiitake

Díky stoupající oblibě asijské kuchyně je dnes koupíte v mnoha větších supermarketech (hledejte je v chladících boxech v úseku ovoce a zeleniny, většinou bývají poblíž žampionů, hlív či balených salátů). Sehnat se dají také v online prodejnách, případně je pěstují mnohé farmy a prodávají v rámci svých e-shopů, sezónních eko bedýnek apod. Za vaničku (80–100 g) dáte obvykle kolem 49–⁠69 Kč.

Vlastní čerstvé houby si dokonce můžete pěstovat doma. Stačí koupit kmen či substrát naočkovaný podhoubím shiitake. S trochou péče a při dodržení pěstebních podmínek budete mít bohatou sklizeň po celý rok i v bytě.

Houby shiitake nikkimeel / Shutterstock.com

Sušené houby shiitake

Ty pořídíte v kamenných i internetových obchodech s asijskými potravinami, ve zdravých výživách a ve velkoobchodech. Cena se odvíjí od velikosti balení. Menší 50g stojí kolem 69–⁠99 Kč. Pro větší se vyplatí skočit do specializovaných prodejen se zahraničním zbožím. Pak mohou vycházet i jednou tak levněji.

Vyzkoušejte shiitake s asijskými nudlemi

Jak asijský houbový vývar využít?

Výborný je jako polévka i hlavní chod – v takovém případě jej doplňte rýží, nudlemi (soba, širokými rýžovými), jarní cibulí, hovězím masem, výhonky či vejcem. Je také ideální jako tekutý základ pro různá rizota a studené i teplé omáčky na asijský způsob.

Čistý vývar ze zeleniny a shiitake se doporučuje pít i samotný. Hrneček denně (klidně hned po ránu v rámci snídaně) vám posílí imunitu, dodá cenné živiny a nastartuje. Shiitake jsou totiž známým bojovníkem proti jarní únavě, nachlazení i zažívacím obtížím. Mají detoxikační účinky, podporují zdraví krve a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.

Asijské nudle se shiitake houbami Maxim Khytra / Shutterstock.com

Recept: Jednoduchý houbový vývar po asijsku

Budete potřebovat:

Postup:

  1. Houby, řasy a zeleninu dejte do hrnce, zalijte vodou.
  2. Přiveďte k varu a nechte 35–45 minut probublávat. Hotový vývar by měl mít plně hnědou barvu.
  3. Dle chuti do něho přidejte trochu sójové omáčky a citronové šťávy, osolte a opepřete.
  • Tip: Pokud chcete ve vývaru ponechat houby a vybrané kousky zeleniny, na zbylé odřezky a slupky se ideálně hodí uzavíratelná sítka na vývar (tzv. vyvařovací síťky), díky kterým snadno vyjmete jen nechtěné kousky koření a přísad. Prodávají se v kovové i textilní podobě a v různých velikostech. Za ty levnější dáte kolem 100–⁠200 Kč.
Ramen ze shoyu, nudlí, vajec, shiitake a masa Vladislav Noseek / Shutterstock.com

Čínská polévka Shoyu s houbami shiitake

Budete potřebovat:

  • 20 g sušených shiitake
  • mix zeleniny: po 1 kuse cibuli, mrkev, žlutou papriku, cuketu, jarní cibuli (část si ponechte čerstvou na posypání)
  • 10 ml tmavé sójové omáčky
  • 1 lžíci čerstvého strouhaného zázvoru
  • pár stroužků česneku
  • 1 lžičku mletého koriandru
  • 1 lžičku skořice
  • 1,5 l vody
  • trochu oleje (ideálně sezamového)
Kde koupit jarní cibuli v akci?

Postup:

  1. Sušené houby dejte do 1,5 litru studené vody a nechte asi hodinu odmáčet.
  2. Poté je ve stejné vodě přiveďte k varu a nechte 40 minut probublávat.
  3. Hotovy vývar odstavte, nechte zchladnout, vyjměte houby a pokrájené je vraťte do tekutiny.
  4. Zeleninu nakrájejte na tenčí nudličky.
  5. Mezitím ve vyšším hrnci rozehřejte olej, krátce osmahněte koření, česnek a zázvor, poté přidejte cibuli a nakonec zbylou zeleninu. Orestovanou směs zalijte vývarem s houbami a nechte vše společně ještě 15 minut povařit.
  6. Dochuťte sójovou omáčkou a solí a podávejte posypané jarní cibulí a sezamem.