Říká se, že popraskaná dužina ve vodním melounu může způsobit rakovinu. Co je na tom pravdy?

Rozkrojený vodní meloun na polovinu a dvě čtvrtiny ležící na stole 5 second Studio / Shutterstock.com

Praskliny uvnitř melounu jsou podle některých zpráv člověku údajně velmi nebezpečné, a to dokonce tak, že z nich můžete dostat rakovinu. Je to pravda, nebo se opět někdo snaží šířit po internetu nesmysly a paniku?

Přečtěte si také

Buddha bowl je ideálním jarním jídlem. Co do ní patří a jak si ji připravit?

Přezrálý, nebo plný chemikálií?

Sezóna melounů začala a supermarkety jich nabízejí víc než dost. Když tedy ve známé papírové bedně najdete ideální kus, který by měl být uvnitř zaručeně červený, náladu vám možná zkazí praskliny v dužině.

Za normálních okolností byste nad tím mávli rukou a řekli si, že je jenom přezrálý. Ale to by nesměla na internetu kolovat zpráva, že prasklina uvnitř melounu je dílem hnojiva jménem Forchlorfenuron, růstového regulátoru.

Popraskaný meloun může způsobit rakovinu

Popraskaný meloun by se podle této zprávy měl ihned vyhodit, protože se údajně jedná o jasný důkaz, že nebyl vypěstován přirozeně, ale s použitím nebezpečných syntetických látek, které urychlují růst a umožňují plodině nabýt velkých rozměrů. A jestliže takový meloun sníte, mohou se u vás objevit onemocnění neurologického rázu, nebo dokonce rakovinné nádory. Toto upozornění se mělo vztahovat zejména na melouny dovezené z Číny.

Osvěžte se melounem v akci – bez obav!

Kupte se slevou Meloun vodní.

Porovnat slevy

Pouhopouhá senzace

Toto varování je staré již několik let. O dané skutečnosti dokonce informovaly i webové stránky, od kterých byste očekávali, že budou publikovat články na základě relevantních a ověřených informací. Nikoli senzace, kterou tato kauza o melounech způsobujících rakovinu bezesporu je. Jedná se o tzv. hoax, tedy poplašnou zprávu, která se nezakládá na pravdě. Nebo alespoň ne tak úplně.

Žena nakupuje meloun v supermarketu Elena Shvetsova / Shutterstock.com

Na čem se tato poplašná zpráva zakládá?

Tento hoax vychází ze skutečné události, ke které došlo v roce 2011, kdy na melounových plantážích v oblasti východní Číny přímo na poli popraskalo tisíce červených melounů. A proč? Místní hospodáři to totiž trochu přepískli právě s Forchlorfenuronem, který navíc aplikovali ve špatnou dobu, tedy už v pokročilé době růstu a v příliš vlhkém prostředí. Melouny pak na polích praskaly, což zničilo 45 hektarů melounových polí.

Tato kauza mimo jiné vrhla špatné světlo i na ostatní plodiny dovážené z Číny, na jejichž pěstování údajně čínští zemědělci využívají vedle zákonných chemikálií i ty nezákonné.

Co je to vlastně Forchlorfenuron?

Jedná se o hnojivo regulující růst rostlin. Nehnojí jím pochopitelně jen čínští zemědělci, ale také například pěstitelé ve Spojených státech. Forchlorfenuron je určen na hnojení kiwi a stolních hroznů, ale v Číně ho použili i na melouny. Jeho rozsah využití je však mnohem širší.

Ještě před melounovou aférou v Číně analyzovala American Chemical Society v roce 2010 použití Forchlorfenolu také na rajčatech a cuketách. Dá se tedy usuzovat, že plodin, které se hnojí tímto hnojivem, je více. Forchlorfenuron má údajně nízkou toxicitu, přičemž by se na plodiny měl používat v extrémně nízkých dávkách.

Kousky melounu a smoothie z nich pilipphoto / Shutterstock.com

Proč tedy dužina melounu praská?

Podle slovenského Odboru surovin a potravin rostlinného původu je praskání a oddělování dužiny ve vodním melounu naprosto normálním jevem, který pouze poukazuje na to, že je meloun botanicky zralý. To znamená, že už dospěl, protože již nezískává živiny z mateřské rostliny a měl být už nějakou dobu utržený.

Nejvhodnější stadium pro konzumaci vodního melounu je právě v tzv. konzumní zralosti, která předchází botanické zralosti. Botanicky zralý meloun nemusí mít žádné praskliny a sami ho možná poznáte podle chuti i konzistence. Dužina je totiž sypká a nechutná úplně tak, jak byste od osvěžujícího melounu čekali.

A praskliny v dužině? Ty bývají způsobeny zejména nepravidelnou závlahou či prudkými výkyvy teplot při pěstování.

Vodní meloun rozkrojený napůl AP focus / Shutterstock.com

Američané říkají prasklinám v melounu „hollow heart“

Prasklina, která byla k hoaxové zprávě připojena, byla spíše jen malou prasklinkou. Tzv. „hollow hearts“, jak se jim přezdívá, mohou být mnohem větší nebo mohou připomínat zajímavé ornamenty. Američtí výzkumníci tento jev připisují nedostatečnému opylování anebo „úmrtí“ semen melounu během vývoje.

Za špatné opylování však nemohou včely, ale pro melouny nepříznivé počasí. Když příliš prší anebo je zima, opylování zkrátka neproběhne přirozeně. Mnohem častější jsou hollow hearts v bezsemenných vodních melounech než v těch klasických.

Mohou se takové melouny jíst?

Samozřejmě, že ano. Nic jim není, jen jim puklo „srdíčko“. Žádná rakovina či nespecifikované neurologické onemocnění vám z nich nicméně nehrozí. Tak s chutí zabořte lžíci do praskliny a dlabejte!