Osvěžení a relaxace na dosah ruky. Jak vybrat ten pravý bazén na zahradu?

Pohled seshora na ženu v kulatém bazénu na zahradě Varavin88 / Shutterstock.com

Když je v létě velké horko, není nic lepšího než se svlažit v chladné vodě. Pokud navíc máte vlastní bazén, nemusíte se balit na koupaliště a neodolatelné osvěžení je doslova na dosah ruky. Koupání na vlastní zahradě má zkrátka své výhody. Jak ale vybrat ten pravý bazén, když nabídka je tak široká? Pomůžeme vám se v ní zorientovat a vybrat bazén přesně pro vás.

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Jak velký bazén vybrat?

Trh s bazény je v současné době opravdu široký a nabízí nepřeberné množství modelů různých hloubek a rozměrů. Než proto vyrazíte do prodejny pro ten svůj, nezapomeňte změřit svou zahradu. Velikost pozemku je první a zásadní parametr pro výběr toho pravého bazénu.

Záleží také na tom, k čemu bazén budete využívat. Pokud se chystáte sportovně plavat, bude se vám hodit dlouhý bazén s dostatečně dlouhou plaveckou dráhou, na občasné osvěžení postačí bazén menších rozměrů.

Rozhodněte se také, jak velkorysí budete a kolik prostoru mu vymezíte. Při výběru místa je nutné počítat i s tím, že k bazénu patří nezbytné příslušenství, jako je filtrace a přívod energie, které většinou bývá umístěné do 1,5 metru od okraje bazénu.

Kulatý zahradní bazén s dřevěným obložením, čtyři lehátka Serhiy Stakhnyk / Shutterstock.com

Jakou zvolit hloubku a tvar bazénu?

Při výběru bazénu nejde opomenout ani správnou hloubku, ta průměrná se pohybuje mezi 1,2 až 1,5 metru, k dispozici jsou ale i hlubší modely. Pokud si potrpíte na skákání šipek, pod 1,5 metru byste jít neměli. Výhoda hlubokého bazénu tkví také v delší životnosti napuštěné vody, naopak mělčí bazén se snáze vyhřeje.

Pokud jde o tvar bazénu, nejobvyklejším tvarem je kruh, najdou se ale i obdélníkové či elipsoidní modely. Vzhledem k momentálním technologiím lze však vyrobit bazén prakticky jakéhokoli tvaru.

Kdo bude bazén využívat?

Důležité je také zamyslet se nad tím, pro koho bude bazén určen. Domácnosti o dvou členech postačí menší bazén, který může být i zapuštěný. Pokud však máte děti, bude pro vás nejlepší bazén s pozvolným přístupem nebo vyvýšený, nejlépe větších rozměrů.

Co se týče umístění bazénu, vhodné je také promyslet, zda na vybrané místo na zahradě svítí dostatečně sluníčko a zda je v okolí zajištěno soukromí. Mnoha lidem mohou být pohledy sousedů přes laťkový plot nepříjemné. Vyřešíte to snadno vysázením živého plotu nebo instalací pletiva.

Výhody a nevýhody nadzemních bazénů

Mezi nejoblíbenější bazény patří ty nadzemní, a to především díky své příznivé ceně a snadné montáži. Takový bazén si můžete pořídit natrvalo i jako sezónní, který vždy koncem léta vypustíte a vyčistíte do sucha.Celoroční variantu musíte koncem sezóny uklidit, tedy upustit vodu a zazimovat.

Tento typ bazénu je náchylnější na poškození a je třeba počítat s tím, že má omezenou životnost a po čase je nutné jej vyměnit za nový. Další nevýhodou je složitost a vysoká cena zastřešení.

Žena a dívka se opírají o okraj bazénu s kovovou konstrukcí Alliance Images / Shutterstock.com

Samonosné, či s kovovou konstrukcí?

Co se týče konstrukce, mezi nadzemními bazény si můžete vybrat mezi samonosnými a s kovovou konstrukcí. Ty samonosné mají na okraji nafukovací obruč, která drží stabilitu bazénu. Jsou ideální pro rodiny s dětmi, které se o měkké PVC nezraní, navíc do takového bazénu nemohou spadnout.

Pokud jde o nejmenší členy domácnosti, pro předškolní děti jsou vůbec nejlepší dětské nafukovací bazénky. Takový bazén koupíte za pár set korun a jeho příprava i úklid vám nezaberou více než pár minut.

Sezónní, nebo celoroční?

Pokud děti nemáte nebo už jsou odrostlé, můžete se směle rozhlížet i mezi nadzemními bazény s kovovou konstrukcí, které jsou stabilnější, bývají prostornější a hlubší. Stavba takového bazénu sice vyžaduje více práce, ale nejde o nijak složitou instalaci. Stačí sledovat návod a podle něj jednotlivé části spojit. Tyto bazény je koncem sezóny také třeba uklidit.

Naproti tomu celoroční bazény mají na zahradě své pevné místo a jejich konstrukce odolá nepřízni počasí i po několik let. V nadzemní variantě jsou vhodné i pro rodiny s dětmi.

Zapuštěné bazény – náročnější výstavba i údržba

V případě, že se rozhodnete pro zapuštěný (též zabudovaný či samonosný) bazén, připravte se nejen na náročnější proces výběru, protože tyto bazény se často vybírají přímo na míru konkrétní zahradě, ale též na vyšší cenu. Při instalaci je nutné zapojit bagr, který vyhloubí jámu, rozvody vody, filtraci a další zařízení. Samotné uložení bazénu do jámy navíc provádí jeřáb. Bazén může být také zapuštěný pouze zčásti.

Zapuštěné bazény se vyrábí v mnoha velikostech, designech i barvách. Mohou být plastové, laminátové, betonové nebo i moderní nerezové. Tyto bazény je navíc možné doplnit o nejrůznější příslušenství, jako jsou reflektory, protiproud či schodiště.

Bagr drží ve vzduchu bazén, pod ním stojí dva muži Rades / Shutterstock.com

Polozapuštěný bazén? Dokonalý kompromis

Zajímavý kompromis mezi nadzemními a zapuštěnými bazény představují ty polozapuštěné. Takové bazény mají spodní část zapuštěnou pod zemí a zbytek kouká nad úroveň terénu. Díky své struktuře je vhodný pro různé terény, navíc bývá k dispozici v mnoha velikostech a tvarech.

Co se týče polozapuštěných bazénů, je třeba myslet na to, že je stejně jako ty zapuštěné nelze demontovat, takže je nutné důkladně promyslet jejich umístění.

Zdroje: Marimex, Mountfield, Kupi