Slzovka k pláči není! Chutné a zdraví prospěšné bezlepkové "kroupy" prospějí pleti i trávení

Slzovka v misce a na lžíci Fecundap stock / Shutterstock.com

Jedna z nejstarších bezlepkových plodin, která je nedílnou součástí tradiční čínské medicíny a nabízí spoustu benefitů i v rámci běžné konzumace. Přečtěte si, proč se vyplatí ji čas od času zařadit do jídelníčku i přes její poměrně vysokou cenu. I proč je ideální pro ty, kteří se snaží zhubnout, nemohou lepek, mají problémy se zažíváním či vysokým cholesterolem.

Přečtěte si také

Recept na vláčný mazanec a výborného velikonočního beránka

Nahradí rýži, jíšku, kroupy i sladké ořechy

Jobovy slzy či bílá perla východu. Slzovka má ve světě mnoho přezdívek. Pochází z Číny, Malajsie a dalších tropických oblastí Asie.

V orientálních kuchyních se tradičně používá jako příloha i jako zavářka do polévek. Postupně si však díky svému nutričnímu složení a benefitům pro zdraví našla cestu i do našich jídelníčků.

Superpotravina, která by neměla chybět v žádné kuchyni

Jak slzovku používat?

  • Je výborná jako alternativa krup do vývarů i zapečených pokrmů.
  • Mouka ze slzovky slouží k bezlepkovému zahušťování polévek, omáček i různých slaných a sladkých těst.
  • Povařená a rozmixovaná se zase hodí do pomazánek, nákypů, placiček a karbanátků.
  • Stejně tak je v hlavních jídlech i salátech skvělá namísto rýže, bulguru, prosa apod.
  • Pražená a smíchaná s cukrem či medem je zajímavou sladkou lahůdkou (chuťově je podobná ořechům).
  • Z pražených loupaných semen se také vyrábí bezkofeinové náhražky kávy.
Polévka ze slzovky KUNG MIN JU / Shutterstock.com

Jak Jobovy slzy základně připravit?

Před vařením je nejlepší slzovku namočit do studené vody –⁠ ideálně přes noc, nejméně alespoň na hodinu. Při tepelné úpravě si chuťově velmi dobře rozumí s kořenovou zeleninou, houbami, masem, cibulí a indickým či asijským kořením. Lepší chuť jí dodáte také tím, že ji budete vařit ve vývaru (hovězím, kuřecím, z mořských řas kombu či wakame apod.).

Zázrak při nachlazení i zažívacích problémech

Co se zdraví prospěšných účinků týče, slzovka překypuje antioxidanty, cennými aminokyselinami, vitamíny skupiny B a minerály (draslík, hořčík, vápník, měď, fosfor, železo a další). Zvláště významné jsou její detoxikační i protizánětlivé účinky. Doporučuje se při nachlazení a zahlenění, průjmech, střevních a žaludečních potížích, zánětech močového ústrojí a ledvin, i pro snížení cholesterolu a podporu vylučování toxinů. Celkově zlepšuje imunitu i stav pleti a vlasů.

  • Tip: ze slzovky se připravuje tzv. šlemovitá polévka. Jedná se o odvar, který se pije při zažívacích potížích. Dokáže na sebe navázat nejrůznější škodliviny, zároveň ale nezatěžuje trávicí procesy.

Ve 100 g Jobových slz najdete asi 14 g bílkovin, 68 g sacharidů a 6 g tuků.

Slzovka v misce a ve sklenici Photoongraphy / Shutterstock.com

Potravina, za kterou si připlatíte

Jedinou nevýhodou slzovky je její cena. Za půlkilové balení dáte ve zdravých výživách i na internetu obvykle kolem 150–⁠250 Kč, což se může za přílohu k jídlu nebo polévce zdát poměrně dost. Vyšší gramáž samozřejmě vždy vychází o něco výhodněji.

Pokud se vám tak i přes své nutriční složení zdá tato plodina moc drahá, zdravou a mnohem levnější bezlepkovou alternativou jsou například jáhly, pohanka či quinoa, které se rovněž dají zpracovávat a v jídlech používat na mnoho sladkých i slaných způsobů.