V zahraničí otevřeli obchod pro sociálně slabé rodiny. Co vše tam nakoupí zadarmo?

Žena s dívkou nakupují v supermarketu bbernard / Shutterstock.com

V Amsterdamu vznikl nový supermarket Fris, který podporuje sociálně slabé. Potraviny a základní drogerii zde seženou zcela zdarma. Jedinou podmínkou je, aby navštěvovali kouče, který jim pomůže celou situaci vyřešit. Za projektem stojí Abdelhamid Idrissi, který má se sociálním podnikáním bohaté zkušenosti a plánuje své aktivity i nadále rozšiřovat. Existují takové prodejny i u nás? A jakými dalšími způsoby se potravinová chudoba řeší?

Přečtěte si také

Značení na vajíčkách: Co z něj vyčteme a proč je důležité si ho všímat?

Kdo je typický zákazník?

Lidé si mohou v obchodě vybrat potraviny i hygienické potřeby, a to zcela bezplatně. Nasytí tak sebe i své děti a mají čas se soustředit na to, aby si našli práci a celkově dali svůj život do pořádku. Nejčastěji této možnosti využívají matky samoživitelky, ale přicházejí i celé rodiny nebo starší lidé.

Zájem pomáhat je velký

Zásoby dodávají obchodům dárci z řad soukromých osob i firem a chod samotného supermarketu zajišťují dobrovolníci. „Noví dárci se nyní hlásí každý den,“ říká zakladatel obchodu Abdelhamid Idrissi. Nejde ale jen o hmotné dary. Zapojují se také společnosti, které poskytují ubytování, vzdělávací kurzy a další formy pomoci.

Zásobte se ještě dnes

Podobné dobročinné projekty v ČR

Dobrou zprávou je, že množství dobročinných obchodů přibývá i u nás. Jedna taková prodejna funguje v Opavě už od roku 2016. Jejím provozovatelem je nezisková organizace EKIPA, která na dodávání čerstvých i trvanlivých potravin a drogerie spolupracuje hned s několika řetězci. „Jsou to vyřazené nestandardní potraviny, eventuálně ty, které už řetězce nahradily novými čerstvými,“ vysvětluje ředitel EKIPY Lubomír Stoklasa.

Dva lidé si předávají papírový box s potravinami Tarasovastock / Shutterstock.com

Potravinové banky – naděje pro samoživitelky, seniory i lidi bez domova

Vedle zmiňovaných prodejen mohou lidé v tíživé finanční situaci využít i potravinové banky. Ty fungují na stejném principu – spolupracují s řetězci, které jim přebytky poskytují. Celý proces je poměrně náročný, protože výběr potravin má svá pravidla. Přesto jde každoročně o tisíce tun od každého dodavatele. Pro představu si můžeme uvést příklad obchodní řetězec Tesco, který jen za rok 2021 věnoval potravinovým bankám 87 procent neprodaných potravin, což bylo zhruba 1 443 tun.

Zájem o potravinové banky roste

Kvůli výraznému zdražování je o jídlo v potravinových bankách stále větší zájem. Kromě lidí bez domova je využívají i samoživitelky a samoživitelé. Jednou z nich je i Martina z Prahy, které rodičovský příspěvek nestačí ani na základní výdaje. Mám dvě malé děti, takže na plný úvazek pracovat nemohu. A s alimenty je bohužel už několik let problém. Déle než rok jsem se tedy snažila vyjít s rodičovským příspěvkem a drobnými výdělky z brigád, ale při aktuálním zvyšování cen potravin a energií jsem to přestala zvládat. Naštěstí nám pomohla sociální pracovnice, díky které jsem získala přístup do potravinové banky,“ popisuje svoji nelehkou situaci.