Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Co všechno umí obyčejná kopřiva? Zužitkujte ji v kuchyni i koupelně

Co všechno umí obyčejná kopřiva? Zužitkujte ji v kuchyni i koupelně

Brzy z jara se v přírodě začíná objevovat kopřiva. Na první pohled je to bylina, od níž by člověk příliš neočekával. Maximálně tak popálené ruce, když by si na ni sáhnul. Přesto patří kopřiva dvoudomá mezi významné léčivky. A protože roste prakticky všude, není problém si jí natrhat v potřebném množství. Jediné, na co si dát pozor, je nesbírat kopřivu ve znečištěném prostředí - například v blízkosti silnic.

Přečtěte si také

Jak vyčistit tenisky, aby byly zase jako nové? Pomůže pračka i sušička prádla
Jak vyčistit tenisky, aby byly zase jako nové? Pomůže pračka i sušička prádla

Léčivé látky v kopřivě

Listy kopřivy dvoudomé jsou bohaté na chlorofyl a vitamíny B2 (riboflavin) a C. Obsahují také glukoniny, jež se podílejí na snižování cukru v krvi, významný je i obsah hořčíku, kyseliny mravenčí, octové, pantotenové či křemičité. Jestliže chcete, aby všechny léčivé látky v kopřivě zůstaly i po usušení, je nutné sušit čerstvě natrhané kopřivové listy co nejrychleji ve stínu. Pokud byste je sušili například v troubě, její teplota by neměla přesáhnout 50 °C. Kopřivu lze sbírat od jara do září, i když staří bylinkáři radí, že největší obsah léčivých látek má kopřiva sbíraná do 15. května.

Lidové léčitelství a kopřiva

Kopřivu lze používat velmi rozmanitě. Chlorofyl v ní obsažený příznivě ovlivňuje metabolismus a chudokrevnost. Lze ji využít jako antirevmatikum nebo prostředek na hojení ran. Pokud trpíte lehčí formou cukrovky 2. typu, kdy si ještě nemusíte píchat inzulín, kopřiva vám pomůže udržovat hladinu krevního cukru. A to ještě není všechno. 

V kopřivě je schovaná malá domácí lékárna, protože se osvědčila i při chorobách jater, žlučníku či ledvin, podporuje činnost slinivky i vaječníků, pomáhá při bronchiálním astmatu. Maminky, které kojí, mohou nálev z kopřivy používat pro tvorbu mateřského mléka. Kopřivový čaj pomáhá k celkovému pročištění organismu a posiluje cévní systém. A nezapomínejme ani na využití kopřivy v kosmetice. Když si nálevem z ní připraveným budete pravidelně oplachovat vlasy, docílíte jejich většího lesku i pružnosti.

Kopřiva v obchodech

To, že se dnes dá koupit kopřiva i v obchodech, není nic výjimečného. V jarních dnech ji v regálu mezi medvědím česnekem a tymiánem, najdete v oddělení bio zeleniny například v Lidlu. Sušená kopřiva je pro změnu ve stálé celoroční nabídce většiny lékáren. 

Kuchyňské využití kopřivy dvoudomé

S kopřivou jde kouzlit i v kuchyni. Zvláště na jaře je vhodné z ní připravit polévku nebo ji upravit jako špenát. O Velikonocích ji můžete přidat do velikonoční nádivky. 

Kopřiva není jen plevel, co na zahrdě překáží. Umí vyléčit mhoho problémů.

Bramborová polévka s kopřivami

Až na jaře vyrazíte do přírody, přibalte si s sebou tašku, do níž budete moci natrhat kopřivy. Využijete je potom v kuchyni.

Připravte si
300 g brambor
2 stroužky česneku
1 cibule
2 hrsti kopřiv
50 g másla nebo rostlinného tuku
3 lžíce mouky
zelená petrželka
sůl
kmín

Postup práce
Brambory očistěte, oloupejte a nakrájejte nadrobno.
Společně s nakrájenou cibulí a česnekem dejte brambory vařit do 1 litru vody.
Mezitím si na sucho opražte mouku dorůžova.
Když brambory změknou, zahustíte je opraženou moukou a dáte povařit.
Na závěr přidáte omyté a nakrájené kopřivy a přejdete krátce varem.
Polévku osolíte a ochutíte kmínem, případně polévkovým kořením.

Kopřivový "špenát"

Z kopřiv jde uvařit i výborný "špenát", který si v ničem nezadá s tím originálním. Lze ho podávat jako přílohu k vajíčku či masu společně s vařenými bramborami.

Připravte si
5 hrstí kopřiv
2 lžíce másla
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce mouky
1,5 dl mléka
vejce
sůl
pepř

Postup práce
V kastrolu rozpustíte máslo a na něm orestujete dorůžova nakrájenou cibuli a česnek. Zasypete moukou a opražíte.
Přidáte omyté a nasekané kopřivy, zalijete mlékem.
Osolíte a opepříte.
Krátce povaříte, případně zahustíte rozšlehaným vajíčkem.