Jak snížit cholesterol? Těchto 7 potravin vám pomůže na vysoký cholesterol

Avokádo zpomaluje absorbování cholesterolu ze stravy Canva

Pokud patříte mezi ty, které trápí vysoký cholesterol, zřejmě byste dokázali bez dlouhého přemýšlení vyjmenovat celý list škodlivých potravin, jimž byste se měli vyhýbat. Kromě vyřazení konkrétních surovin je však také důležité vědět, jaký druh jídla byste naopak do svého jídelníčku zařadit měli.

Přečtěte si také

Luxusní sýrová roláda: S tímhle retro občerstvením nikdy nešlápnete vedle

Dobrý a špatný cholesterol

Většina lidí začne hladinu svého cholesterolu řešit až po upozornění lékaře, který jim doporučí změnu životního stylu, více pohybu, a především upravení jídelníčku. Vysoký cholesterol přitom trápí téměř polovinu Čechů, kterým následně hrozí srdeční infarkt, mozková mrtvice či další nemoci srdce a cév.

Cholesterol je sám o sobě pro lidské tělo nezbytný, pomáhá zpracovávat tuky a tvořit buňky, pohlavní hormony či vitamin D. Jeho určité množství si organismus vytváří sám, do těla se ovšem dostává také spolu s některými potravinami.

  • Nadměrné množství tzv. „špatného“ cholesterolu (LDL) v krvi se usazuje na stěnách cév a zbavuje je pružnosti.
  • Je proto důležité snažit se o vytvoření „dobrého“ cholesterolu (HDL), který pomáhá čistit krev a odvádět cholesterol do jater, čímž zabrání jeho usazování na nesprávných místech.

Co snižuje LDL cholesterol?

Při zjištění vyšší hladiny špatného cholesterolu v těle, a naopak nižší hodnoty toho dobrého, je ve většině případů řešení jasné – je třeba se detailně zaměřit na to, co jíte. Kterých sedm druhů potravin pomáhá cholesterol kontrolovat a udržovat ho v ideálním rozmezí?

Pokud chcete žít zdravě, ryby by ve vašem jídelníčku neměly chybět Canva

1. Mořské ryby

Losos, tuňák nebo třeba treska patří mezi potraviny často doporučované odborníky. Kromě mnoha dalších zdravotních neduh dokážou ryby díky omega-3 mastným kyselinám pomoci i s problémy s cholesterolem. Doporučuje se jíst alespoň půl kila ryb za týden, případně lze přijímat rybí tuk i coby doplněk stravy. Bohaté na omega-3 mastné kyseliny jsou především makrela, tuňák a sardinky.

2. Avokádo

Superpotravina, která vaše tělo obohatí o potřebné nenasycené mastné kyseliny. Avokádo obsahuje fytosteroly, jež zpomalují absorbování cholesterolu ze stravy. Konzumovat ho můžete buď samostatně, v salátech nebo třeba rozetřené na toastu. Jen je třeba dávat pozor na jeho množství, jelikož obsahuje více kalorií a tuků.

3. Ořechy a semínka

Vědecké studie prokázaly, že ořechy a semínka pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi. Stejně jako avokádo totiž obsahují nenasycené mastné kyseliny a pomáhají předcházet nebezpečným srdečním onemocněním. Vybírejte nejlépe mezi mandlemi, vlašskými, makadamovými a kešu ořechy. Každý den jich stačí sníst přibližně 30 g.

Ořechy obsahují i prospěšné nenasycené mastné kyseliny Canva

4. Hořká čokoláda

Kvalitní hořká čokoláda snižuje riziko vzniku onemocnění cév, kakao navíc dokáže také zvyšovat hladiny HDL cholesterolu a snižovat cholesterol LDL. Musí se nicméně jednat o opravdu kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa.

5. Zelená listová zelenina

Od špenátu, polníčku a rukoly až po ledový salát nebo kadeřávek. Zařazením listové zeleniny do svého jídelníčku pomůžete snížit riziko vzniku vysokého krevního tlaku a smrtelných srdečních onemocnění. Snažte se mít zeleninu na talíři každý den.

6. Rostlinné oleje

Panenský olivový olej obsahuje fenoly, které na sebe vážou cholesterol, a navíc dodá tělu vysoké množství antioxidantů a minerálů. Skvělou alternativou jsou také panenské oleje například z avokáda nebo z kokosu.

7. Zelený čaj

Dejte si denně alespoň dva šálky silného zeleného čaje, který obohatí váš organismus o antioxidanty. Ty totiž dokážou bojovat s oxidačním stresem, jenž může mít velký vliv na výskyt srdečních chorob.