Valentýnské sněhové pusinky, které doslova tají na jazyku

Láska prochází žaludkem a kdy jindy hřešit než na svatého Valentýna. Připravte své drahé polovičce sladké sněhové pusinky, které doslova tají na jazyku. Křehké na povrchu a uvnitř vláčné a vonící po malinách, takové jsou naše pusinky. Jak tento lahodný dezert připravit?

Přečtěte si také

Hodina ticha v supermarketu: Tesco v Sokolově testuje nákupy bez rušivých zvuků a světel

Historie sněhových pusinek

Sněhové pusinky, známé také jako „meringue“, mají bohatou historii sahající do 18. století. Za jejich autora je považován italský cukrář Gasparini, který pracoval v obci Meiringen, a jsou spojovány zejména s italskou a francouzskou kuchyní aristokracie.

Během staletí se staly symbolem elegance a jemnosti, servírovaným při slavnostních událostech a ve vysoké společnosti. Dnes jsou oblíbeným dezertem po celém světě a vyskytují se v mnoha variacích, oblíbené jsou třeba jahodové nebo cappuccinové.

Valentýnské sněhové pusinky Kupi.cz

Ingredience

  • 4 bílky
  • hrst malin (dají se nahradit potravinovým barvivem)
  • 120 g krupicového cukru
  • 110 g moučkového cukru
  • 1⁄2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička škrobu
  • 1 lžička vinného octu
Věnečky z odpalovaného těsta
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Věnečky z odpalovaného těsta

Věnečky z odpalovaného těsta jsou oblíbeným zákuskem v českých cukrárnách, vykouzlit je však zvládnete také doma. Ty podle našeho receptu jsou nadýchané, plněné pudinkovým krémem a posypané moučkovým cukrem.

Věnečky z odpalovaného těsta

Postup

  1. Do mísy dejte bílky a vyšlehejte je společně s cukrem do tuha.
  2. Maliny rozmixujte nebo rozmačkejte a přepasírujte přes sítko do hmoty cukru s bílkem (místo malin se dá použít i potravinářské barvivo).
  3. Postupně do obarvené hmoty přidávejte cukr, vanilkový extrakt, škrob a ocet a šlehejte dalších pár minut, dokud se vše dokonale nespojí.
  4. Troubu si předehřejte na 150 °C a plech vyložte pečicím papírem. Na ten nanášejte pomocí cukrářského sáčku pusinky. Mezi jednotlivými kousky dělejte velké mezery, protože při pečení zvětší svůj objem.
  5. Troubu stáhněte na 140 °C a dejte pusinky péct na 40 minut. Poté troubu vypněte, otevřete a pusinky v ní nechte „dojít“ dalších 10 minut.
  6. Vychladlé pusinky by měly být krásně křupavé na povrchu a uvnitř vláčné a měkké.

Zdroje: gastronomixs.com, kupi.cz