Valentýnské sněhové pusinky, které doslova tají na jazyku

Láska prochází žaludkem a kdy jindy hřešit než na svatého Valentýna. Připravte své drahé polovičce sladké sněhové pusinky, které doslova tají na jazyku. Křehké na povrchu a uvnitř vláčné a vonící po malinách, takové jsou naše pusinky. Jak tento lahodný dezert připravit?

Přečtěte si také

Jídlo jako bota britského generála: Hovězí Wellington podle receptu Jamieho Olivera budete zbožňovat

Historie sněhových pusinek

Sněhové pusinky, známé také jako „meringue“, mají bohatou historii sahající do 18. století. Za jejich autora je považován italský cukrář Gasparini, který pracoval v obci Meiringen, a jsou spojovány zejména s italskou a francouzskou kuchyní aristokracie.

Během staletí se staly symbolem elegance a jemnosti, servírovaným při slavnostních událostech a ve vysoké společnosti. Dnes jsou oblíbeným dezertem po celém světě a vyskytují se v mnoha variacích, oblíbené jsou třeba jahodové nebo cappuccinové.

Valentýnské sněhové pusinky Kupi.cz

Ingredience

  • 4 bílky
  • hrst malin (dají se nahradit potravinovým barvivem)
  • 120 g krupicového cukru
  • 110 g moučkového cukru
  • 1⁄2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička škrobu
  • 1 lžička vinného octu
Věnečky z odpalovaného těsta
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Věnečky z odpalovaného těsta

Věnečky z odpalovaného těsta jsou oblíbeným zákuskem v českých cukrárnách, vykouzlit je však zvládnete také doma. Ty podle našeho receptu jsou nadýchané, plněné pudinkovým krémem a posypané moučkovým cukrem.

Věnečky z odpalovaného těsta

Postup

  1. Do mísy dejte bílky a vyšlehejte je společně s cukrem do tuha.
  2. Maliny rozmixujte nebo rozmačkejte a přepasírujte přes sítko do hmoty cukru s bílkem (místo malin se dá použít i potravinářské barvivo).
  3. Postupně do obarvené hmoty přidávejte cukr, vanilkový extrakt, škrob a ocet a šlehejte dalších pár minut, dokud se vše dokonale nespojí.
  4. Troubu si předehřejte na 150 °C a plech vyložte pečicím papírem. Na ten nanášejte pomocí cukrářského sáčku pusinky. Mezi jednotlivými kousky dělejte velké mezery, protože při pečení zvětší svůj objem.
  5. Troubu stáhněte na 140 °C a dejte pusinky péct na 40 minut. Poté troubu vypněte, otevřete a pusinky v ní nechte „dojít“ dalších 10 minut.
  6. Vychladlé pusinky by měly být krásně křupavé na povrchu a uvnitř vláčné a měkké.

Zdroje: gastronomixs.com, kupi.cz