Zálohování PET lahví v Česku? Potravinové řetězce tento systém podporují

Prázdné PET lahve Teerasak Ladnongkhun / Shutterstock.com

Zálohování PET lahví a plechovek už úspěšně funguje v mnoha evropských zemích. Jednou z nich je i Německo, kde mají pobočky řetězce Lidl a Kaufland. Právě ty chtějí v příštích letech zálohovací systém spustit i u nás. Většina české společnosti by změnu uvítala. Vidí v ní posun na cestě k udržitelnosti a cirkularitě. Zatím ale vše funguje jen na dobrovolné bázi, úprava legislativy je v jednání.

Přečtěte si také

Recept na vláčný mazanec a výborného velikonočního beránka

Jak zálohování funguje?

Ve Švédsku nebo na Islandu zálohují PET lahve už od 80. let, v Německu zhruba 20 let. Nejnověji se k celoplošnému zálohování přidalo také Lotyško nebo sousední Slovensko, které je už dvanáctou evropskou zemí s tímto systémem.

Systém musí být co nejjednodušší a nejefektivnější, pro začátek počítá se sběrem lahví různých objemů na více než 10 tisících odběrných míst. Jeho cílem je směřování k cirkulární ekonomice, která se ukazuje jako nejšetrnější.

Zálohovací systém plánuje zavést Lidl i Kaufland

Podle aktuálních průzkumů by zálohování uvítalo téměř 80 % Čechů. Důležité je ale i zapojení maloobchodních řetězců. Nejvýraznější podporu systému v posledních dnech vyslovili zástupci společností Lidl nebo Kaufland. Ve svých prohlášeních popisují, jak může správně nastavené zálohování zvýšit míru recyklace a snížit dopad na životní prostředí. A to až o 30 %.

„Je pro nás důležité, aby byl tento systém uživatelsky komfortní a snadný. Naším cílem je, aby díky němu zákazníci zálohované obaly včetně obalů privátních značek mohli v budoucnu vracet v jakékoli prodejně,“ říká tisková mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl.

Prázdné PET lahve v odpadkovém koši Pinglabel / Shutterstock.com

Co na to vláda, obce a kraje?

Zálohování by mělo vyhovovat především spotřebitelům, ale jeho přesnou podobu musí vláda projednat i s výrobci a prodejci nápojů nebo zpracovateli odpadů. A důležité slovo mají také obce, které se zatím do změn nehrnou. Současný systém jim vyhovuje a zálohování považují za velkou finanční zátěž.

Zároveň ale můžeme hodně ušetřit za sběr volně pohozeného odpadu, který nás dnes stojí až 2 miliardy korun ročně. Reforma je navíc nutná, abychom splnili evropské směrnice, které do roku 2025 požadují sběr minimálně 77 % PET lahví.

„Ministerstvo životního prostředí pracuje na návrhu zákona o zálohách, který dá státu do rukou unikátní nástroj na využití dnešního odpadu jako cenného surovinového zdroje. Debatujeme s desítkami expertů od výrobců nápojů, odpadových firem, obchodníků až po obce a do konce letošního roku bychom chtěli návrh zákona předložit vládě,“ vysvětluje náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík a dodává, že se návrh legislativně zaměří nejen na PET lahve, ale i jiné typy obalů a výrobků.