5 rad k nezaplacení: Jak předejít mastnotě v kuchyni a ušetřit si čas s úklidem

Žena stojí v gumových rukavicích v kuchyni brizmaker / Shutterstock.com

Návodů, jak odstranit mastnotou po celé kuchyni, je všude spousta. Mnohem lepší a praktičtější je ovšem vědět, jak jí účinně předcházet. Pokud si během přípravy jídel a pravidelného úklidu osvojíte pár kroků navíc, zaschlá mastnota kolem sporáku, digestoře nebo kuchyňských skříněk už vás nebude trápit a hravě se jí zbavíte v pár tazích.

Přečtěte si také

Pečicí papír vás naučí zdravě vařit. Tipy, jak ho používat v kuchyni

1. Nepodceňujte digestoř a myslete na její čistotu

V moderních kuchyních už bývá samozřejmostí, ve starších ne vždy. Pokud digestoř nemáte a s mastnotou v kuchyni marně bojujete, určitě ji s ohledem na možnosti vašeho bytu či domu zvažte. Neslouží totiž pouze k odsávání přebytečné páry, ale právě i pachů a mastných částic.

Myslete také na její pravidelné čištění. Schválně, kdy naposledy jste měnili filtr za nový? Jen tak zajistíte, že vám digestoř bude pracovat správně a přebytečnou mastnotu opravdu účinně nasávat.

2. Volte vhodný olej i způsob smažení

Na nepořádek kolem má velký vliv i výběr správného oleje na smažení. Nejvhodnější jsou ty s vyšším bodem zakouření neboli tepelnou stabilitou, které se tak rychle nepřepalují a neprskají, například rafinované slunečnicové a řepkové. Pomůže také smažit při nižších teplotách a používat dostatečně velké nádobí.

Žena míchá jídlo na pánvi pod pokličkou salonfoto / Shutterstock.com

3. Vaření a smažení přiklopte

Čím více otevřených hrnců a pánví při tepelné úpravě jídel na sporáku, tím více mastnoty se vám bude spolu s parou uvolňovat do okolí. Nejjednodušší rada by byla se tučným jídlům a smažení vyvarovat celkově. Úplně ale postačí, když se v obchodech, např. v domácích potřebách jako Kitos, Tescoma či Orion, poohlédnete po ochranných sítkách či poklopech na hrnce a pánve. Pokud jsou vyrobené z jemného kovového tkaniva, účinně zabraňují rozstřikování tuku při smažení a vaření. K dostání jsou v různých velikostech, cenově začínají na 65 Kč/ kus o průměru 25–28 cm, větší na cca 119 Kč. Vícekusové sady potom mnohdy vychází levněji.

  • Na poklopy nezapomínejte ani u mikrovlnné trouby. Někdy jsou přibalené zdarma jako součást balení spotřebiče, případně se dají za pár korun dokoupit v běžných domácích potřebách.

4. Pamatujte na vršky skříněk

Co oči nevidí… Právě na povrchy kuchyňských skříněk dopadá velké množství mastných částic, které se během vaření a smažení dostanou do vzduchu. Pokud jim dlouhodobě nevěnujete pozornost, pak vězte, že vás tam nahoře čeká pěkně mastná vrstva prachu.

Ideální je proto skříňky zespodu i na vrchu pravidelně odmašťovat, ještě lépe je ale pokrýt úklidovým nebo klidně i novinovým papírem, který bude průběžně mastnotu absorbovat, zároveň ochrání povrch nábytku a vám do budoucna ušetří pořádnou kupu práce.

Žena v rukavicích utírá prach nahoře na poličce Ground Picture / Shutterstock.com

5. Úklid po vaření neodkládejte

Vzpomeňte si po každé přípravě jídla na budoucí úklid a s tím související drhnutí zaschlé „stoleté” mastnoty. Věnujte pár minut navíc bleskovému úklidu: navlhčeným hadříkem v mýdlové či octové vodě vezměte kuchyňskou linku, kachličky za sporákem i v jeho okolí, digestoř, případně povrchy kuchyňských skříněk. Bude-li se jednat o preventivní úklid, stačí pár tahů a vše bude čisté.

Pokud vám mastnota často ulpívá i na okolních předmětech, jako jsou například kořenky, stojánky s noži nebo kuchyňským náčiním a podobně, tak je během smažení vždy někam uschovejte.