Cigarety letos podraží minimálně o čtyři koruny. Stoupá zájem o jejich alternativy

Krabičky cigaret různých značek josefkubes / Shutterstock.com

Kuřákům se letos jejich zlozvyk pěkně prodraží. Cigarety totiž kvůli zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků zdraží přibližně o 4 koruny za krabičku. Zdražení tabákových výrobků, které by mělo platit od dubna letošního roku, by podle odhadů mohlo do státního rozpočtu přinést částku v řádu několika miliard. Zdraží též zahřívaný tabák, množství kuřáků kvůli zdražování přechází na elektronické cigarety nebo nikotinové sáčky.

Přečtěte si také

VIDEO: Recept na dokonale vláčného beránka s jablky a ořechy

Cigarety od dubna podraží

Kuřákům se letos jejich zlozvyk pěkně prodraží. Cigarety totiž kvůli zvyšování spotřební daně z tabákových výrobků zdraží přibližně o 4 koruny za krabičku. Prodejci musí doprodat zásoby s nižší cenou do konce března, poté již budou platit nové ceny. Vyplývá to z vyjádření mluvčích společností British American Tobacco Czech Republic (BAT) a české pobočky firmy Japan Tobacco International (JTI).

Už v roce 2020 schválila Poslanecká sněmovna daňový balíček, podle nějž má spotřební daň z tabáku růst přibližně o 5 % ročně. V roce 2020 se přitom daň zvedla dokonce o 10 % a loni přinesla do státního rozpočtu téměř 60 miliard korun.

Dali jste si předsevzetí, že přestanete kouřit?

Porostou i ceny zahřívaného tabáku

Z důvodu stálého zdražování přechází mnoho kuřáků na levnější značky cigaret, k zahřívanému tabáku, elektronickým cigaretám nebo nikotinovým sáčkům. Pokračování tohoto trendu lze předpokládat i letos.

Rostoucí zájem o zařízení na zahřívaný tabák zaznamenala i výše zmíněná společnost BAT. Uvedl to její mluvčí Tomáš Tesař, který upozornil, že zařízení glo představuje pro kuřáky výrazně levnější alternativu klasických cigaret. „Zatím stále zůstávají na doporučené maloobchodní ceně 85 Kč, což představuje rozdíl téměř 50 Kč na krabičku ve srovnání s cigaretami. Spočítali jsme, že pokud kuřák přejde z cigaret na naše zařízení glo, tak při průměrné spotřebě může ušetřit až 9000 korun ročně," uvedl.

Ministerstvo financí plánuje skokově zdražit právě i tuto variantu, a to až o 80 %. To by znamenalo navýšení ceny přibližně o 15 Kč za krabičku.

Žena drží vaporizér a vyfukuje kouř vladee / Shutterstock.com

Obliba tabákových alternativ stále stoupá

V Čechách také stále roste zájem o oblíbené elektronické zařízení IQOS na zahřívaný tabák společnosti Philip Morris. Ta ve své loňské výroční zprávě uvedla, že počet uživatelů v ČR i na Slovensku byl v polovině roku zhruba 830 000.

Stále více kuřáků přechází také na nikotinové sáčky. Podle Tesaře jde o více než 100 000 dospělých kuřáků. Dodal také, že přesuny kuřáků k alternativám jsou nevyhnutelné a největší problém vnímá v potenciálním růstu černého trhu. „Nejvíce alarmující přitom není současná incidence, ale potenciál k růstu, který černý trh s tabákovými výrobky v ČR má. Hlavní příčiny tohoto trendu vidíme dvě vysoká inflace a z ní plynoucí snaha ušetřit spolu s rozdílnou cenovou hladinou mezi ČR a sousedním Polskem," uvedl.

Likvidace cigaret s původní cenou

Krabičky s předchozí sazbou daně musí firmy stahovat z prodeje a likvidovat, což pro stát není příliš výhodné.

„Většina členských zemí EU už od uvádění pevné ceny na tabákové nálepce upustila, a cena se stanovuje elektronicky, inzercí v novinách nebo podobně. Což je mimochodem i výhodnější pro stát, protože dříve vybírá vyšší sazbu spotřební daně – odpadá totiž ono stávající tříměsíční přechodné období," uvedl pro ČTK mluvčí JTI Jiří Sochor.