Česká pošta opět podraží. Připlatíme si za SIPO i běžné listovní služby

Štít s nápisem pošta Cineberg / Shutterstock.com

Od posledního zdražení uběhlo sotva pár měsíců a Česká pošta už chystá další navýšení cen. První vlna začala už začátkem nového roku, druhá vlna pak vypukne 1. února. Ceny se zvednou u obyčejných zásilek, doporučených psaní i inkasních plateb SIPO. Zdražení v řádu několika korun je podle zástupců pošty odpovědí na zvyšující se ceny energií a pohonných hmot.

Přečtěte si také

Jak se zbavit bradavice? Než podstoupíte zákrok, zkuste přípravky z lékárny a babské rady

Pošta v lednu opět zdražila a tím nekončí

Česká pošta opět zdraží své služby. Vyplývá to z nových ceníků, které instituce zveřejnila na svých stránkách. Zvyšování cen pošta rozložila do dvou prvních měsíců letošního roku, první vlna tedy už probíhá, ta druhá začne počátkem února.

Od ledna jsou dražší například poštovní datové zprávy mezi soukromými uživateli nebo soukromými subjekty, za které nyní zaplatíme 10 namísto 5 korun. Při platbě fakturou činí minimální fakturovaná částka 60 Kč s DPH. Datové zprávy při komunikaci s úřady budou i nadále bezplatné.

Ruka hází obálku do poštovní schránky Vladimir Badaev / Shutterstock.com

Inkasní služby jsou dražší o 3 Kč

Zdražení se dotklo i obchodních psaní, kde si připlatíme 1,50 Kč bez DPH, či inkasních plateb SIPO, které jsou nyní dražší o 3 Kč. Ještě v loňském září byly přitom bezhotovostní platby prostřednictvím inkasa zcela zdarma. V říjnu je poté pošta zpoplatnila dle nového ceníku.

Zavedla také poplatek 5 Kč za platební doklad zaslaný e-mailem. Do té doby byl přitom doklad zpoplatněn pouze tehdy, přál-li si zákazník jeho papírovou formu. Tato služba nyní zdraží z 15 na 18 Kč.

V únoru si připlatíme i za obyčejné psaní

Druhou ještě výraznější vlnu zdražování chystá Česká pošta od 1. února 2023. Cena se zvýší u více položek a často vzroste až o 10 Kč. K navýšení ceny o 2 Kč dojde u Obyčejného i Firemního psaní, a to u ekonomického i prioritního. Odeslání dopisu vás tak podle hmotnosti zásilky od února vyjde na 23 až 37 Kč.

Doporučené a Cenné psaní zdraží dokonce o 10 Kč, z původních 52 na 62 Kč. Psaní odeslané do vlastních rukou adresáta vás nově vyjde u všech poštovních služeb o 3 koruny dráž.

Pobočka České pošty Tereza Koudelkova / Shutterstock.com

Zdražení doplňkových služeb

Zdražení se nevyhne ani doplňkovým službám, jako jsou dodejka, dodání psaní do vlastních rukou, poštovní dobírková poukázka A či poštovní dobírková poukázka C. Všechny tyto služby budou počínaje 1. únorem dražší o 3 koruny. Cena vzroste i u pohlednic zasílaných jednotlivě po ČR v rámci služby Pohlednice Online, a to o 2 Kč.

Pošta naopak nemění ceny za zasílání balíků. Jejich cena prošla úpravou již v říjnu 2022, kdy služby Balíkovny zdražily pro neregistrované uživatele o 10 Kč na 75 Kč (s dobírkou 94 Kč). Registrovaní uživatelé mohou nadále využívat zasílání na výdejní místa Balíkovny za 65 Kč.

Až budete kompletovat balík

Ušetřit lze se Zákaznickou kartou

V případě, že chcete za služby České pošty ušetřit, můžete si pořídit Zákaznickou kartu, s níž ušetříte při odesílání dopisů, balíků i placení SIPO.

Tímto způsobem můžete ušetřit 10 Kč za Balík Do Ruky i Balík Na Poštu, 20 Kč pak v případě elektronického podání. Levnější o 2 koruny budete mít odeslání Obyčejného psaní a o 5 Kč Doporučeného. Platba SIPO vás na přepážce vyjde o 6 korun levněji.