6 míst a věcí, které zvládnete snadno uklidit i během vaření

Muži se ženou si plácají rukama v kuchyni Roman Samborskyi /Shutterstock.com

Vypadá to ve vaší kuchyni po dovaření jídla vždy jako po výbuchu? Naučte se s trochou správné organizace a s našimi praktickými tipy uklízet už během přípravy pokrmů. Uvidíte, že ve výsledku strávíte v kuchyni mnohem méně času než při dodatečném úklidu zaschlého a nahromaděného nepořádku. Na kterých 6 věcí se zaměřit?

Přečtěte si také

Jahodový špenát ozdobí balkon i zahradu. Navíc se jeho listy a plody dají jíst a báječně chutnají

1. Kuchyňská linka

Jakmile se vám cokoliv vylije, vysype nebo zapatlá, ať už na lince nebo na podlaze, ihned nepořádek odstraňte. Zní to jako samozřejmost, ne vždy ale máte úklidové prostředky poblíž a čas skvrny řešit. Při vaření proto mějte vždy po ruce kuchyňské utěrky, vlhčené ubrousky nebo houbičky. Pokud vám zbyde chvilka navíc, vezměte navlhčeným hadrem rovnou i všechny povrchy skříněk, poliček a odkládacích ploch.

  • Tip: Nezapomeňte ani na „svatou trojici” ekologického, přesto účinného úklidu: ocet, jedlou sodu a sůl. Tyto čistící prostředky zvládnete v kuchyni najít vždy a hravě s nimi vyčistíte linku, lednici, dřez i připálený hrnec.
Zatočte se špínou

2. Odpadky a odřezky

Ke každému vaření a pečení si na linku nachystejte mističku na odpadky, případně použijte prázdnou vaničku od vybaleného masa či zeleniny a vše do ní ihned odhazujte. Nebudete muset každý kousek zvlášť dávat do odpadkového koše a riskovat tím zašpinění nebo pokapání jeho okolí. Případně po dovaření třídit špinavé nádobí od slupek, prázdných obalů, odřezků masa apod.

  • Tip: Pokud vám to kapacita vaší kuchyně dovolí, skvělý je v tomto ohledu stolní kuchyňský kompostér na bioodpad, například na zbytky zeleniny, skořápky nebo kávový lógr. Malé kompostéry na linku koupíte i za cenu pod tisícovku, navíc si díky nim budete vytvářet tekuté přírodní hnojivo, za které vám poděkují všechny vaše venkovní i pokojové rostlinky.
Žena stojí s houbičkou v ruce u špinavého nádobí v dřezu Mehaniq / Shutterstock.com

3. Nádobí a dřez

Není nad to dovařit a mít zároveň z krku špinavé nádobí. Pokud nemáte nebo nechcete v tomto případě používat myčku, určitě se vyplatí umývat vše průběžně. Všechny zbytky jídla totiž půjdou dolů rychleji a snáze než o pár hodin později, až zaschnou. Což oceníte hlavně u struhadel, mixérů, krájecích prkének, lisů na česnek, vařeček nebo nádob od těsta. Při umývání myslete i na dřez jako takový, jeho okolí, vodovodní baterie i sítko. Stačí pár tahů houbičkou nebo hadříkem navíc a vše se bude blýskat čistotou, ještě než zasednete ke stolu.

4. Mikrovlnka

Vyzkoušejte jednoduchý trik a mikrovlnka se vám během vaření bude umývat prakticky sama. Stačí napustit do vhodné misky vodu, do té přilít několik lžic octa nebo citronové šťávy. Případně použijte celé plátky citronů. Pak zapněte na vyšší výkon na 5 minut. Tekutina se začne odpařovat a kyselé složky napomohou uvolňování usazené mastnoty a zaschlých nečistot, které pak jednoduše setřete hadříkem či houbičkou. Po cinknutí nechte vzniklou páru v mikrovlnce ještě nějakou dobu působit a dvířka hned neotevírejte.

Citron v mikrovlnce goffkein.pro / Shutterstock.com

5. Rychlovarná konvice a kávovary

Obdobně můžete nechat čistit i tyto spotřebiče, pokud si tedy neplánujete vaření zpříjemnit horkým nápojem. Do konvice nalijte kupovaný čistič nebo použijte roztok vody a octa, u kávovarů raději vždy sáhněte po speciálních práškových či tekutých odvápňovačích dle značky a typu přístroje. Nechte jednou provařit a poté ještě několikrát vypláchněte.

6. Lednička

Během vaření většinou otevřeme lednici hned několikrát, takže jakmile si všimnete jakýchkoliv skvrn a nečistot na dveřích, policích nebo v přihrádkách, ihned je otřete. Zamezíte tak případnému usazování pachů, které nemusí být z chladničky vždy snadné odstranit a nebudete muset na úklid lednice pamatovat. Použijte nepěnící čistící prostředky – i v tomto případě si vystačíte s teplou octovou vodou nebo s vlhčenou utěrkou a budete mít během chvilky hotovo.