Strach z růstu ceny vajec způsobil, že z prodejen mizí závratnou rychlostí

Prohlížení vajec v obchodě Sergey Ryzhov / Shutterstock.com

Cena vajec dlouhodobě roste z důvodu inflace, války na Ukrajině a rostoucích cen energií. Sehnat vejce pod 6 Kč za kus je tudíž stále složitější. Spotřebitele navíc zasáhla další rána, a to nedostatek vajec v obchodech. Příčinou však není jen masové vybíjení drůbeže kvůli ptačí chřipce, ale také neuvážené předzásobování touto základní potravinou.

Přečtěte si také

Legendární americký street food: Buffalo wings musíte ochutnat!

Je příčinou nedostatku vajec strach?

V České republice jsou kvůli případům ptačí chřipky likvidovány malé i velké chovy. Jednu z největších ztrát měla firma Česká drůbež v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde došlo k likvidaci tři čtvrtě milionu slepic.

Nedostatek slepic si lidé spojují se zvýšením ceny – a proto se začali předzásobovat. Příčinou nedostatku vajec v obchodech tudíž není jen likvidace drůbeže, ale také právě vykupování vajec ve velkém množství.

Obchodníci nejsou schopni na zvýšenou poptávku pružně reagovat, a jelikož se jedná o potravinu, která má relativně krátkou expirační dobu, nemohou se jí předzásobovat ve velkém množství. Podobnou situaci jsme mohli zaznamenat v době pandemie, kdy se lidé předzásobovali jinými druhy zboží, kterých bylo následně v regálech nedostatek.

Vejce v regálu v obchodě MIA Studio / Shutterstock.com

O kolik vejce zdražila a jak na nich ušetřit?

Od počátku loňského roku zdražila vejce o více než dvojnásobek. Podle ČTK se konkrétně jedná o nárůst až o 119 %, a to i v akcích. Zatímco v loni stálo zlevněné balení deseti vajec v průměru kolem 22 Kč, letos se zatím cena pohybuje kolem 48 Kč.

Cena bez akcí je přitom ještě vyšší – v létě loňského roku bylo ještě běžné kupovat vejce v ceně kolem 2–3 Kč za kus, přes podzim a zimu se ale cena vyhoupla a nyní za balení vajec bez akce dáte alespoň 60 Kč. Odborníci navíc počítají s tím, že cena ještě mírně poroste, a to alespoň o 10 Kč za balení.

Nakupte si vejce v akci

Zároveň je zatím nejisté, jestli půjde jen o krátkodobé navýšení, nebo jestli ceny zůstanou vysoké na delší dobu.

Tip: Abyste na vejcích ušetřili, zaměřte se na jejich nákup ve slevě. Využijte k tomu nákupního rádce Kupi.cz, který vás zároveň upozorní, když se výhodná akce opět objeví.

Krátkodobý výpadek pokryje dovoz ze zahraničí

Obnova vybitých chovů může trvat i více než půl roku. To ovšem neznamená, že budu do té doby obchody trpět nedostatkem vajec. Již nyní jsou chybějící česká vejce nahrazována těmi dovezenými z jiných evropských zemí, například z Polska, Německa nebo Litvy.

  • Například Roman Bruzl, předseda ZKD Sušice provozující prodejny COOP, uvedl: „Náš dodavatel vajec potvrdil jejich nedostatek na trhu. Pomáhá si proto jejich dovozem ze zahraničí. Protože spolupracujeme víc než 20 let, vejce pro nás mít bude.“
  • Podobně reagoval mluvčí řetězce Tesco Michal Kuzmiak: „Spolupráce s našimi dodavateli probíhá ve standardním režimu a pro naše zákazníky máme v současné době zajištěn dostatek vajec.“
Žena nakupující vejce j.chizhe / Shutterstock.com

Nepropadejte panice

Vejce patří mezi nejvyužívanější potravinu a také mezi jeden z nejdůležitějších zdrojů bílkovin. Lidé by ale neměli propadat panice, protože nadměrným nakupováním této suroviny způsobí, že budou vejce pouze více nedostupná. V mnoha případech také hromadí tolik vajec, že je ani nejsou sami schopni zkonzumovat a následně se zbytečně kazí. To vede ke zvýšenému plýtvání potravinami, nikoliv k úspoře financí.