Víte, co je zavářka do polévky a jaké druhy existují?

Zeleninová polévka s opečeným pečivem Ildi Papp / Shutterstock.com

Polévky mají v české kuchyni své nezastupitelné místo a mnozí ji mají ještě raději než hlavní chod. Ačkoliv se mohou zdát jako něco jednoduchého, polévky jsou skutečná věda. Existují jich stovky druhů, které lze připravit v mnoha variacích a s mnoha přísadami. Jednou z nejvýraznějších přísad jsou zavářky. Zatímco někteří konzumují převážně instantní polévky a nevědí, co to zavářka je, jiní jich znají desítky druhů. Zaměříme se na zavářky detailně a snad vám přineseme inspiraci pro vaši další polévku.

Přečtěte si také

Jídlo jako bota britského generála: Hovězí Wellington podle receptu Jamieho Olivera budete zbožňovat

Co je to zavářka?

Ne každému chutná řídká vodová polévka, proto se do nich přidávají další ingredience. Obvykle je jako základ polévky vývar z masa a zeleniny, případně jen ze zeleniny. Důležitou přísadou je zavářka. Jejím cílem je polévku zahustit a postarat se o to, aby byla výživnější. Samotný název si zavářky získaly tím, že se vaří přímo v polévce, ale není to vždy pravidlem, lze je připravit i samostatně a následně přidat do hotové polévky. Pokud se použije sytá zavářka, může být polévka tak vydatná, že strávník ani nebude mít v žaludku místo na další chod. Stejně jako polévek, tak i zavářek existuje nespočet druhů a díky nim můžete například běžný kuřecí vývar ochutnat na mnoho způsobů.

Připravujte polévky jako profesionál

Jaké jsou druhy zavářek?

Obiloviny

Velmi zdravé, výživné a chutné zavářky vám vzniknou, když do polévek přidáte obiloviny. Existuje jich mnoho a do polévek se hodí většina z nich. Polévku skvěle zahustíte rýží, ovesnými vločkami, kroupy, jáhly i pohankou.

Těstovinové zavářky

Známe je všichni, nejznámější jsou polévkové nudle, ale lze použít i jiné druhy těstovin, od kolínek až po písmenka. Většina lidí je kupuje, jiní si je dělají sami z hrubé mouky, vajec a vody. Kromě nudlí lze udělat z domácího těstovinového těsta i drobení, stačí těsto do polévky nastrouhat. Drobení se nabízí také již hotové, obzvláště kvalitní je semolinové drobení. Pokud máte rádi asijskou kuchyni, můžete namísto těstovin přidat i rýžové nudle.

Profesionální kuchař nabírá polévku naběračkou Anton27 / Shutterstock.com

Kapání do polévky

Kapání je tekutou přísadou, která se „nakape“ do polévky, a to ji zahustí. Dělá se různými způsoby a zřejmě nejjednodušší je za pomoci vajec, která si rozšleháte v misce a osolíte. Následně je stačí ve vroucí polévce rozmíchat. Častěji se dělá vaječné kapání s přidáním mouky. Stačí si v misce rozšlehat vajíčka a lehce do nich přisypávat mouku, aby vznikla hladká hmota. Tu budete následně pozvolna přilévat do polévky.

Populární je rovněž drožďové kapání, které vytváří tak, že na oleji rozpustíte nadrobené droždí. Následně ho dáte do misky, kde ho smícháte s vejcem, kořením a několika lžičkami krupice. Poté ho můžete lehce přilévat do polévky, kde se vám vytvoří drobné noky. U kapání se obecně směs lije nejčastěji přes síto nebo třeba přes vidličku.

Masové zavářky

Oblíbenou zavářkou je ta masová. Někteří dávají maso do polévky s kostí, a tím vytvoří levný a chutný masový vývar. Následně stačí maso z kostí obrat, nakrájet a opět vložit do polévky. Masové zavářky mohou mít různé podoby nejčastěji se najemno nakrájí maso, které se přidá do vroucí polévky. V případě gulášové polévky se často přidává mleté maso.

Maso se nemusí přidávat jen pokrájené, lze ho také rozmixovat a udělat chutnou zavářku tím, že se smíchá s kořením, vejci a moukou nebo strouhankou. Směs se protlačí přes síto a vzniknou lahodné noky.

Kromě masa se používají i jiné živočišné zavářky, například morek z kostí, játrové zavářky a další. V tuzemsku je extrémně populární zejména játrová zavářka. Nabízí se již hotové směsi nebo si lze směs snadno připravit tak, že se rozmixují játra, do kterých se přidá strouhanka, vejce, sůl, pepř a majoránka. Tuto směs můžete do polévky protlačit přes síto nebo ji více zahustit strouhankou a vytvarovat z ní populární játrové knedlíčky.

Polévka s játrovými knedlíčky Sergii Koval / Shutterstock.com

Knedlíčky do polévky

Základem knedlíčků je vytvoření těsta, které se zručně vytvaruje do tvaru kuliček a následně vloží do polévky. Z čeho mohou být knedlíčky vyrobeny? Existuje nespočet receptů na knedlíčky a každý z nich si lze upravit a okořenit podle vlastní chuti. Kromě výše zmíněných játrových jsou oblíbené masové, klobásové i morkové. Vyrobit je lze i ze sýru, droždí, tofu, brambor, mrkve, květáku a dokonce i hub. Kromě běžné mouky a strouhanky se pro jejich tvorbu stále častěji používá pohanka, kuskus nebo třeba špaldová mouka.

Bez nudlí by to nebyla knedlíčková polévka

Se zavářkami se nebojte experimentovat

V dobách nouze se do polévek přidávalo to, co doma zbylo, ať už to byla hrst rýže, fazolí nebo čehokoliv jiného. Se zavářkami se skvěle experimentuje, obvykle s nimi neuděláte chybu a můžete často vykouzlit ještě chutnější verze vašich oblíbených polévek. Zavářka je skutečně širokým pojmem, který zahrnuje cokoliv, co do polévky během vaření vhodíte, kromě tradičních zavářek se lze inspirovat i zahraničními recepty a náhle zjistíte, že polévky lze vytvářet na neomezené množství způsobů.

Cibulová polévka s opečenou bagetou a sýrem Toasted Pictures / Shutterstock.com

Polévkové vložky

Na rozdíl od zavářek se polévkové vložky dávají do polévky až po jejím dokončení. Obvykle je to tehdy, když je polévka v talíři. Umístí se doprostřed stolu a každý si přidá vložky dle chuti. Slouží jak ke zvýšení sytosti, tak často i jako ozdoba. Nejčastěji se připravují smažením a zřejmě už máte na mysli krutony, které lze připravit téměř z jakéhokoliv pečiva nakrájeného na kostky. Stačí ho lehce orestovat na oleji a je z něj lahodná vložka vhodná zejména do hustých polévek, jako je ta hrachová.

Náročnější vložkou jsou polévkové svitky, u kterých se vytvoří těsto, které se upeče v troubě a následně se nakrájí. Naše babičky si tu práci rády daly, dnes však na svitky narazíme jen vzácně. Snadnější na přípravu jsou fritátové nudle, jejichž příprava je rychlá a nenáročná. Na pánvi si usmažíte omeletu nebo palačinky. Výslednou placku smotáte do rolády a nakrájíte. Vzniknou vám silné proužky, které se následně vloží do polévky. Někteří si namísto nich nakrájí na proužky tortilovou placku.