Růže ve váze, které vydrží čerstvé i několik let? Stabilizované květiny jsou hitem!

Žena drží v rukou stabilizovanou růži pod poklopem Svetlyachock / Shutterstock.com

Taky vás mrzí, když vám květiny ve váze rychle zvadnou? A co kdyby vydržely celé roky? Klasické orchideje v krabičce nebo skleněné kopuli známe snad všichni, hitem poledních let jsou ovšem stabilizované řezané růže a další rostliny, které vypadají jako čerstvé a bez vody vydrží dělat radost i několik let. Podívali jsme se na to, jak takové stabilizované květiny vznikají, jak dlouho vydrží a kolik stojí.

Přečtěte si také

Příručka pro začátečníky v online aukcích: Jak se zúčastnit, na co si dát pozor a jak získat nejlepší nabídky

Nepotřebují nic a vydrží jako čerstvě utržené

Hlavní výhodou stabilizovaných květin je to, že ke své trvanlivosti nepotřebují ani krabičku nebo ampulku se speciálním roztokem, ani slunce, vodu nebo vlastně jakoukoliv jinou péči. Vypadají jako čerstvě řezané z květinářství s přirozenou barevností i měkkostí. A to po dobu dvou až pěti let.

Stabilizované květiny pořídíte jako samostatné květy nebo celé svázané či naaranžované kytice a dekorace. Nejčastěji se takto upravují růže, které seženete na dlouhém i kratším stonku. Výjimkou ale nejsou ani nejrůznější listnaté a jehličnaté rostliny, pokojové fíkusy i palmy, mechy, kapradiny a z řezaných třeba hortenzie, orchideje či karafiáty.

Víte, kde nabízí živé růže v akci?

Věčný dárek a krásná vzpomínka

Stabilizované rostliny potěší jako nádherný dárek nejen všechny, kteří ocení jejich dlouhou výdrž, ale i starší osoby, pro které může být pravidelná starost o květiny už náročnější. Radost udělají i těm, kteří potřebují, aby jejich dárek přežil delší převoz či skladování. A v neposlední řadě jako věčná vzpomínka jsou ideální pro svatby, narozeniny, promoce, výročí, svátky sv. Valentýna či jiné významné dny a události.

Stabilizované růže ve váze matuska / Shutterstock.com

Jak probíhá proces stabilizace?

Jakmile se květina uřeže, je ihned ponořena do speciálního glycerinového roztoku, který v ní postupně nahradí všechnu rostlinnou mízu – to může trvat až jeden týden. Někdy se dokonce konzervuje zvlášť stonek a zvlášť listy nebo květy, které potřebují pobýt v tekutině jinak dlouhou dobu. Po vyjmutí z roztoku se květiny šetrně opláchnou a poté po dobu několika dní suší při velmi nízkých teplotách v sušárnách.

Protože během stabilizace ztrácí rostliny svou původní barvu, roztoky se dobarvují netoxickým a zdraví neškodným potravinářským barvivem. Proto je na trhu možné vybírat z věčných růží celé škály barev.

Kde koupit stabilizované růže?

Veškeré takové květiny, aranže, stromečky či pokojové rostliny koupíte nejčastěji přes internet. Na rozdíl od čerstvých květin se v tomto případě nemusíte transportu tolik obávat. Případně v květinářstvích a zahradnictvích. Stabilizované růže prodávají čas od času také některé online supermarkety.

Žena drží v ruce kytici růží Dean Drobot / Shutterstock.com

Kolik stojí stabilizované květiny?

  • Jedna věčná růže na delším stonku se běžně prodává za 299 – 399 Kč, na krátkém stonku za cca 239 Kč.
  • Svázané kytice stabilizovaných květin a zeleně vyjdou obvykle na 1 500 – 2 000 Kč.
  • Menší aranžmá v dekorační mističce koupíte za cenu kolem 500 korun.

Pozor, někdy se prodávají pouze hlavy stabilizovaných růží určené k vytváření vlastních dekorací, ty jsou přirozeně levnější. Při nákupu si proto vždy ověřte, jak dlouhá květina je a co přesně je součástí jednoho balení. Čím kvalitněji jsou rostliny zpracovány, tím déle vám vydrží.