Jaký je rozdíl mezi bílým a hnědým octem? Jeden je lepší do salátů, druhý na úklid kuchyně

Žena dává na lžičku vinný ocet Pixel-Shot / Shutterstock.com

To, že je kuchyňský ocet hotovým zázrakem nejen v kuchyni, ale i při úklidu a péči o domácnost, je známá věc. Co ale takový bílý ocet? Víte, jaký je rozdíl mezi bílým, vinným a klasickým hnědým octem? Který z nich je nejlepší do salátů, a který naopak na čištění kuchyně a koupelny?

Přečtěte si také

Dejte Velikonocům šanci: 10denní plán na to, aby byly pohodové a veselé i letos

Co je bílý ocet?

V první řadě je důležité zmínit, že bílý ocet jako takový neexistuje. Jedná se o lidové označení čirého kvasného lihového octa (někdy též nazývaného destilovaný bílý ocet).

Kyselá tekutina vzniká díky fermentaci, během které se alkohol přeměňuje na kyselinu octovou. Jednotlivé druhy octů se liší především vstupní surovinou, ze které vzniká zmíněný alkohol, a svou koncentrací.

Rozdíly mezi octy

  • 10% bílý lihový kvasný ocet (destilovaný bílý ocet) – vyrábí se kvašením z destilovaného alkoholu získaného z plodin jako brambory, žito nebo cukrová řepa. Někdy na trhu narazíte i na slabší zahraniční bílé octy s 5% obsahem kyseliny octové.
  • Vinný bílý ocet – vzniká kvašením lihu obsaženého v révovém víně. V obchodech můžete narazit na vinné octy vyrobené z různých odrůd hroznů, existují také červené vinné octy.
  • 8% kuchyňský ocet – jedná se o méně koncentrovaný lihový kvasný ocet, který se dobarvuje karamelem a dochucuje estragonem.
Žena si vybírá ocet v supermarketu Matej Kastelic / Shutterstock.com

Jaké má bílý ocet použití v kuchyni?

Se silnějším kvasným lihovým buďte při vaření opatrnější a počítejte s jeho výraznější chutí. V kategorii čirých octů se do teplé i studené kuchyně hodí lépe bílý vinný ocet. Ten je výborný k rybám, mořským plodům a ke středomořské kuchyni. Jeho chuť vynikne v marinádách, omáčkách a polévkách, v salátech i zálivkách. Stačí ho například vyšlehat s trochou olivového oleje, špetkou soli, pepře, česneku a bylinek. Koncentrovaný bílý ocet je ideální také pro uchovávání, nakládání a zavařování potravin.

Zásobujte se různými druhy octa v akci

Funguje bílý ocet na úklid?

Ano, a dokonce mnohem lépe než 8% kuchyňský. Je koncentrovanější a tedy i silnější, navíc neobsahuje žádná barviva, která by mohla na čistém povrchu zanechávat stopy. Je skvělý pro odmašťování, dezinfikování, odstraňování zápachu i vodního kamene, pro čištění a leštění skleněných a nerezových ploch a zředěný pomáhá i na bodnutí hmyzem nebo na spáleniny od slunce.

Oceníte ho při úklidu celé kuchyně, koupelny a záchodu i zbytku domácnosti. Funguje jako levný a ekologický čistič mikrovlnky, rychlovarné konvice, sprchového koutu, vodovodních baterií, dřevěných podlah i kuchyňských prkýnek, oken a zrcadel nebo stříbrných šperků a předmětů.

Použít ho samozřejmě můžete i do myčky na nádobí namísto čističe a leštidla, nebo do pračky.

Bílý ocet na praní

  • K vyčištění vnitřku pračky ho nalijte do přihrádky na prací prostředek a zapněte naprázdno jeden cyklus s vyšší teplotou (min. 60 ˚C). Ocet si poradí s usazenými nečistotami, zbytky prášku i začínající plísní.
  • Bílý ocet skvěle poslouží jako alternativa aviváže nebo odstraňovače skvrn. Poradí si s mastnými zbytky jídla a zápachem, prádlu pomůže zachovat tvar a barvy.
  • Pomocí bílého octa a jedlé sody účinně vyčistíte i zásobník na prací prostředky.
Ocet, jedlá soda, citron a houbička na dřezu Aygul Bulte / Shutterstock.com

Kde bílý ocet koupit?

K sehnání bývá ve většině supermarketů a hypermarketů (bílý kvasný ocet koupíte například v Lidlu, Tescu, Kauflandu či Albertu), ve zdravé výživě, ve větších drogeriích a na internetu. Cenově se pohybuje podobně jako hnědý kuchyňský, tedy kolem 20 Kč/1 l. O něco dražší jsou bílé vinné octy, které se prodávají za cenu kolem 40 Kč za 500–1000ml balení.

  • Pozor, v zahraničí se mohou octy na rozdíl od ČR vyrábět i synteticky. Pokud je to možné, takovým produktům se vyhýbejte, i když budou levnější – chuťově i účinkem se nemohou těm přirozeně fermentovaným rovnat.
  • Někteří výrobci také 10% bílý ocet zařazují do své nabídky ekologických úklidových prostředků, akorát mnohonásobně dráž. Kontrolujte proto složení a dejte na zdravý rozum.