IKEA je v Česku drahá: oproti Německu zaplatíte i 20 % navíc

Ikea v Německu Filmbildfabrik / Shutterstock.com

Spousta Čechů z pohraničí nakupuje v Německu potraviny a spotřební zboží. Z aktuálního průzkumu E15 ale vyplynulo, že se k našim západním sousedům vyplatí jezdit i pro nábytek, především do známého švédského řetězce IKEA. A pokud vybavujete celý byt, ušetříte, i když to máte do Drážďan přes 100 kilometrů. U jakých produktů se ceny liší nejvíce?

Přečtěte si také

Hrnkový perník, který budete chtít péct pořád dokola

Německá IKEA je o 11 % levnější než česká

Na první pohled nejde o nijak vysoké číslo, ale když vezmete v úvahu mzdy v Německu, je to už celkem dost. Zatímco průměrný český plat se pohybuje okolo 40 tisíc Kč, Němci berou v přepočtu přes 100 tisíc Kč. A to není všechno, u produktů na praní a čištění nebo koupelnového vybavení se ceny liší až o 40 %.

Analýza E15 porovnávala 18 kategorií a přibližně 17 tisíc stejných produktů. V českých obchodních domech přitom vyšlo levněji jen 668 produktů, což jsou 4 % všech výrobků. K těm patřilo zejména kuchyňské nádobí a zboží ze sekce Léto.

Ceny ovlivňuje spousta faktorů

„V koncových cenách se odrážejí například lokální náklady na energie, dopravu, inflace nebo měnový kurz a také záleží na množství výrobků, které se na konkrétním trhu prodá. Důsledkem toho je, že se ceny v různých zemích mohou lišit," vysvětluje Marek Vomočil, mluvčí IKEA pro ČR, Slovensko a Maďarsko.

Kromě těchto nákladů ale vstupují do hry i další faktory. Velký problém je například v tom, že IKEA v Česku nemá takovou konkurenci jako v Německu nebo Polsku a zákazníci musí vyšší ceny akceptovat. V nakupování zatím nepolevují, a tak nic nebrání zdražování ani v letošním roce.

Žena ve skladu IKEA Prachana Thong-on / Shutterstock.com

Modelový příklad – na kolik vyjde vybavení obývacího pokoje?

Pro lepší představu si ukážeme jeden konkrétní příklad, kdy budeme v obou zemích kupovat nábytek do obývacího pokoje. Určitě se neobejdete bez pohovky, obývací stěny, úložných skříněk a několika doplňků. Dále si můžete pořídit křeslo i s potahem nebo malý TV stolek.

Jakou částku zaplatíte v České republice a jakou v Německu?

  • Pohovka KIVIK 55 990 Kč versus 39 964 Kč
  • Obývací stěna IDANAS 32 970 Kč versus 21 981 Kč
  • Úložná sestava HAVSTA 40 470 Kč versus 27 846 Kč
  • Potah křesla 1790 Kč versus 727 Kč
  • TV stolek 2490 Kč versus 1066 Kč
  • Rostlina Dracena 55 Kč versus 24 Kč

V českém obchodním domě IKEA budete potřebovat 133 765 Kč, tedy o 70 003 Kč než v některé z německých poboček, kde vás celý nákup vyjde na pouhých 63 762 Kč.

Zařizujete? Podívejte se, co nabízí v akci

Pro co se naopak vyplatí jet do Česka?

Pokud si potřebujete vybavit kuchyni nebo spíše jídelnu, můžete zůstat v Čechách. Navštívit můžete čtyři obchodní domy, devět kamenných a 14 mobilních výdejních míst. A které položky mají největší cenový rozdíl ve srovnání s německými cenami? Například stůl a 6 židlí. Za sestavu s názvem EKEDALEN / BERNHARD zaplatíte v Česku 18 430 Kč versus 33 275 Kč. U verze INGATORP / INGATORP 16 930 Kč versus 27 216 Kč.

  • Analýza E15 se zaměřila na data poskytnutá internetovými obchody IKEA pro Českou republiku, Německo a Polsko, přičemž ceny byly porovnány u více než 20 tisíc produktů během 16. až 18. prosince 2022.