Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Dnes slavíme Světový den rybářství. Jak často máme jíst ryby?

Dnes slavíme Světový den rybářství. Jak často máme jíst ryby?

Rybářství patří mezi oblíbené trávení volného času mnoha Čechů. Obvykle mu propadá ten, kdo má rád klid v lůně přírody. Na rybáře nezapomíná dokonce ani OSN, pod jejíž záštitou se každým rokem 27. června slaví Světový den rybářství. Jeho cíl je zřejmý - poukázat na udržitelnost rybářství, a to hlavně toho mořského.

Přečtěte si také

Cola vyčistí šperky, motor i umyje záchod! Tipy na levné uklízení s colovým nápojem
Cola vyčistí šperky, motor i umyje záchod! Tipy na levné uklízení s colovým nápojem

Rybolov v České republice a v zahraničí

V tuzemsku mají dlouhou tradici v chovu ryb hlavně uměle budované rybníky, které patří ke koloritu české krajiny. Kdo by neznal Jakuba Krčína z Jelčan a jeho Zlatou stoku v Jižních Čechách, jež napájí tamější soustavu rybníků? Ostatně i Máchovo jezero na Liberecku je vlastně původně rybníkem. K rybolovu se však využívají také přirozené vodní toky - řeky a potoky.

V zahraničí je rozšířený hlavně rybolov na moři, který je hlavním zdrojem obživy velké části obyvatelstva v přímořských státech. Současně patří mořské plody mezi zdejší nejdůležitější potraviny. Bohužel se zde objevují problematické výlovy pomocí vlečných lan, které devastují v oceánech život. Nebezpečný pro životní prostředí je i nadměrný rybolov. Drancování moří a chov na rybích farmách vytváří obrovské environmentální problémy. I kvůli tomu byl Světový den rybářství v roce 1985 ustanoven.

Rybí maso obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek.

Světový den rybářství v Česku

Světovému dni rybářství se v České republice věnují i rybářské spolky a svazy. Připravují pro své členy zábavné akce, semináře, konference, které mají být jeden cíl - ukázat, co to rybářství vlastně je a přitáhnout další zájemce o tuto zajímavou zálibu, o niž se zajímá už více než půl milionu registrovaných rybářů.

Být rybářem mimo jiné také znamená se orientovat v biologii ryb a jiných vodních organismů, ve způsobech lovu ryb, mít povědomí o rybářském hospodaření v rybářských revírech a znát zákon o rybářství a jeho prováděcí vyhlášky. Není toho zrovna málo, co musí každý rybář zvládnout. Ale ta pohoda u vody s rybářským lístkem v kapse za to stojí.

Nákupní tip: 

V akčních letácích na Kupi.cz jsme našli rybářské křeslo ve slevě za 249 Kč. 

Rybáři slaví dnes svůj svátek

Proč by rybí maso nemělo chybět ve vašem jídelníčku?

Rybářství má v naší zemi bohatou tradici sahající až do 16. století. V této době byly ryby pokrmem, který se nejčastěji objevoval na stolech našich předků. Dnes bohužel na ryby často zapomínáme. Přitom se jedná z nutričního hlediska o velmi důležitou součást naší potravy. Maso ze sladkovodních i mořských ryb totiž obsahuje kvalitní bílkoviny, je lehce stravitelné a bohaté na na vitamíny A a D. Ty přispívají k regeneraci buněk, napomáhají látkové výměně a jsou důležité i pro zdravou pleť a oči.

Ten, kdo pravidelně konzumuje ryby, dělá pro své zdraví hodně dobrého. Rybí maso vám totiž pomůže udržet fit vaše srdce i mozek, protože obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Dopřejte si tedy porci ryby nejméně dvakrát týdně a vaše tělo se vám poděkuje.