Dnes slavíme Světový den rybářství. Jak často máme jíst ryby?

světový den rybářství

Rybářství patří mezi oblíbené trávení volného času mnoha Čechů. Obvykle mu propadá ten, kdo má rád klid v lůně přírody. Na rybáře nezapomíná dokonce ani OSN, pod jejíž záštitou se každým rokem 27. června slaví Světový den rybářství. Jeho cíl je zřejmý - poukázat na udržitelnost rybářství, a to hlavně toho mořského.

Přečtěte si také

Pepco plánuje příští rok otevřít další prodejny v Česku, novinkou má být i e-shop
Pepco plánuje příští rok otevřít další prodejny v Česku, novinkou má být i e-shop

Rybolov v České republice a v zahraničí

V tuzemsku mají dlouhou tradici v chovu ryb hlavně uměle budované rybníky, které patří ke koloritu české krajiny. Kdo by neznal Jakuba Krčína z Jelčan a jeho Zlatou stoku v Jižních Čechách, jež napájí tamější soustavu rybníků? Ostatně i Máchovo jezero na Liberecku je vlastně původně rybníkem. K rybolovu se však využívají také přirozené vodní toky - řeky a potoky.

V zahraničí je rozšířený hlavně rybolov na moři, který je hlavním zdrojem obživy velké části obyvatelstva v přímořských státech. Současně patří mořské plody mezi zdejší nejdůležitější potraviny. Bohužel se zde objevují problematické výlovy pomocí vlečných lan, které devastují v oceánech život. Nebezpečný pro životní prostředí je i nadměrný rybolov. Drancování moří a chov na rybích farmách vytváří obrovské environmentální problémy. I kvůli tomu byl Světový den rybářství v roce 1985 ustanoven.

Rybí maso obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek.

Světový den rybářství v Česku

Světovému dni rybářství se v České republice věnují i rybářské spolky a svazy. Připravují pro své členy zábavné akce, semináře, konference, které mají být jeden cíl - ukázat, co to rybářství vlastně je a přitáhnout další zájemce o tuto zajímavou zálibu, o niž se zajímá už více než půl milionu registrovaných rybářů.

Být rybářem mimo jiné také znamená se orientovat v biologii ryb a jiných vodních organismů, ve způsobech lovu ryb, mít povědomí o rybářském hospodaření v rybářských revírech a znát zákon o rybářství a jeho prováděcí vyhlášky. Není toho zrovna málo, co musí každý rybář zvládnout. Ale ta pohoda u vody s rybářským lístkem v kapse za to stojí.

Nákupní tip: 

V akčních letácích na Kupi.cz jsme našli rybářské křeslo ve slevě za 249 Kč. 

Rybáři slaví dnes svůj svátek

Proč by rybí maso nemělo chybět ve vašem jídelníčku?

Rybářství má v naší zemi bohatou tradici sahající až do 16. století. V této době byly ryby pokrmem, který se nejčastěji objevoval na stolech našich předků. Dnes bohužel na ryby často zapomínáme. Přitom se jedná z nutričního hlediska o velmi důležitou součást naší potravy. Maso ze sladkovodních i mořských ryb totiž obsahuje kvalitní bílkoviny, je lehce stravitelné a bohaté na na vitamíny A a D. Ty přispívají k regeneraci buněk, napomáhají látkové výměně a jsou důležité i pro zdravou pleť a oči.

Ten, kdo pravidelně konzumuje ryby, dělá pro své zdraví hodně dobrého. Rybí maso vám totiž pomůže udržet fit vaše srdce i mozek, protože obsahuje nenasycené mastné kyseliny. Dopřejte si tedy porci ryby nejméně dvakrát týdně a vaše tělo se vám poděkuje.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!