Problémy s dodavatelskými řetězci nutí obchodníky hledat lokální dodavatele

Prázdné regály v obchodě Corona Borealis Studio / Shutterstock.com

Pro obchodníky je alfou a omegou mít veškeré zboží včas připravené pro zákazníky. Když se to nestane, přichází problémy, ztráta zisku a hledání náhradních dodavatelů. Globální dodavatelské řetězce jsou však významně narušené a na vzdálené dodavatele se už nelze spoléhat. Nedávný průzkum ukazuje, že pro společnosti už není výhodné spoléhat na offshorové dodavatele a stále častěji se snaží najít lokální dodavatele, kteří pro ně znamenají větší jistotu.

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Co je to nearshoring a proč jde o nový trend?

Fungování dodavatelských řetězců zkoumala softwarová firma Capterra, která zpovídala celkem 300 malých a středních podniků v USA.

Jedná se sice o jiný trh, ale zažívá podobnou situaci – vysokou inflaci a přetrvávající problémy po pandemii. Celkem 88 % dotázaných společností plánuje letos změnit některé ze svých dodavatelů. Nejvíce ohrožení jsou menší obchodníci, kteří mají omezené možnosti a nemohou si dovolit příliš riskovat.

Do popředí se dostává takzvaný nearshoring – na rozdíl od offshoringu jde o hledání dodavatelů, kteří jsou obchodníkovi co nejblíže. Lokálním dodavatelům to umožní více prosperovat, ty vzdálenější to však může zasáhnout.

Podle analytičky Olivie Montgomery navíc nearshoring u malých podniků probíhá mnohem rychleji, než se předpokládalo, a dochází i ke společnému využívání dodavatelů.

Kamion a muž s tabletem s ikonami dodavatelského řetězce KPs Photography AND Film / Shutterstock.com

Čeho se malé a střední podniky nejvíce bojí?

Mezi důležité dotazy položené obchodníkům patřila otázka, jaké jsou jejich největší obavy. Jde především o tyto tři:

  • 65 % obchodníků se obává inflace
  • 45 % děsí možný nedostatek zásob
  • 42 % se obává recese

Strach z vytváření zásob

V minulosti bylo běžné vytváření zásob, které snižovalo nervozitu obchodníků z jejich nedostatku. Období pandemie ovšem ukázalo, jak je hromadění zásob nebezpečné. Když spotřebitelé omezí nakupování, budou mít obchodníci plné sklady zboží, které ztrácí na hodnotě. Proto se prodejci nově obávají zboží hromadit a raději ho naskladňují podle jeho odbytu.

67 % malých a středních podniků uvedlo, že jim současné prognózy ukazují, aby zásoby nehromadili. Jen v USA budou stát problémy s dodavatelským řetězcem společnosti mezi 9 a 17 miliardami dolarů. Čísla pro Evropu sice chybí, ale lze očekávat podobný stav. Evropa navíc prožívá krizi spojenou s migrací a válkou na Ukrajině, která ještě více narušila stávající trh.

Žena s notebookem ve skladu zboží Gorodenkoff / Shutterstock.com

Obnova dodavatelského řetězce jako řešení?

Jedním z řešení krize by mohlo být opravení globálního dodavatelského řetězce, na který mnoho společností spoléhalo. Je ale nejisté, jestli k něčemu takovému v blízké době dojde. Mnoho společností závislých na globálních dodávkách již zkrachovalo a ostatní mají z takových vazeb obavy.

Obchodníci sází na úsporná opatření, snižují náklady a spoléhají se na co nejméně riskantní řešení. A vyhledání blízkých dodavatelů se pro mnohé jeví jako ideální cesta.