Češi jezdí za hranice na předvánoční nákupy: Kam se vyplatí vyrazit do Polska?

Logo Biedronka na domě MOZCO Mateusz Szymanski / Shutterstock.com

Ježíšek už téměř klepe na dveře a vy stále nemáte dárky? Spojte příjemné s užitečným a udělejte si výlet k našim polským sousedům. Vyplatí se vám to hned dvakrát. Ten podstatnější důvod je ekonomický – ušetříte, protože polské cenovky jsou nižší než ty tuzemské. A také poznáte krásy polských měst. Kam tedy vyrazit za nákupy do Polska? A co se vyplatí koupit?

Přečtěte si také

Vynikající nadýchaný mazanec podle slavného cukráře: Už nebudete chtít dělat jiný

Kam vyrazit na nákupy do Polska?

Polský Těšín

Nákupy v Polském Těšíně důvěrně znají především lidé ze severní Moravy, protože je to tam, co by kamenem dohodil. Ostraváci to mají pouhých 35 kilometrů, ale ani obyvatelům Olomouce není Těšín příliš vzdálený – 115 kilometrů zvládnou za chvíli vlakem. Ten jezdí do Českého Těšína a na polskou stranu pak dojdete pěšky. Polský Těšín je znám především díky tamním tržnicím. Malá těšínská burza je přímo u hranice, blíže k centru města pak najdete Velkou těšínskou burzu. Nákupy ale můžete udělat i v běžných obchodech, kterých je tam spousta.

Kudowa-Zdrój

Kousek za hranicemi republiky leží další oblíbené místo pro levné nákupy. Město Kudowa-Zdrój najdete v sousedství Náchodu. Kolem 45 kilometrů to sem mají nakupující z Hradce Králové, z Prahy pak urazíte zhruba 150 kilometrů. Stejně jako v Těšíně tam najdete nejen vyhlášenou tržnici, ale i kamenné obchody. Město má navíc krásné historické centrum a lázně. Po nákupech se tak můžete projít po kolonádě a nasát vánoční atmosféru.

Katowice

Třetím tipem, kam za nákupy v Polsku, jsou Katowice. Z Ostravy se tam dostanete zhruba hodinovou jízdou autem po polské dálnici A1. Oproti předchozím dvěma městům tady ale nevládnou trhy, nýbrž obchodní domy. A vzhledem k tomu, že mnoho značek oblečení, které najdete v českých obchodech, pochází původně z Polska, tam seženete totožné zboží jako u nás, ale za nižší ceny.

Noční pohled na nádraží v Katowicích s vánoční výzdobou Velishchuk Yevhen / Shutterstock.com

Levné a kvalitní potraviny

Na tržnicích seženete úplně vše. Ač o polských potravinách koluje mnoho nelichotivých zpráv, Češi je zde nakupují ve velkém. Hlavní roli hraje výrazně nižší cena. Levněji pořídíte vajíčka, sýry, brambory, ale i maso a ryby. Zvláště uzené makrely jsou velmi oblíbené. Vyhlášené jsou také sladkosti, speciálně pak krówki – karamelové bonbony s náplní a typickou krávou na obale. Na váhu se pak vyplatí nakoupit oříšky, sušené ovoce a fazole.

Na Kupi najdete i zahraniční akční letáky

Na stránkách nebo v aplikaci nákupního rádce Kupi.cz najdete nejen české, ale i zahraniční akční letáky.

  • V aktuálním letáku Lidl pro polský trh je nyní ve slevě máslo Ekstra Mlekovita za 5,99 PLN, což je v přepočtu na českou korunu něco lehce přes 31 korun.
  • Instantní kávu Nescafé 200 g najdete v akčním letáku za 16,89 PLN (což je necelých 88 korun, zatímco u nás na ni v akci nenarazíte pod 94 Kč).
  • Kilo banánů nabízí polský řetězec Aldi za 3,99 PLN (necelých 21 Kč, zatímco u nás v akci banány pod 23 Kč/kg neseženete).
  • Oblíbená aviváž Lenor vás v polské Biedronce vyjde v přepočtu na 1 litr na 7,22 PLN, tedy zhruba na necelých 39 Kč, zatímco u nás v Česku stejný typ prací aviváže nenajdete v akci pod 60 korun/litr.
Kupi.cz

Fronty, jaké si pamatujeme před lety, se sice už na hranicích netvoří, ale lidé stále ve velkém, především o adventních víkendech, do Polska za nákupy dojíždějí. „Lidé se trochu uklidnili. Jezdí jich sice méně, ale už neberou bezhlavě všechno, co se jim zdá levnější. Mají přesně vytipované věci a víc si vybírají,“ říká prodavač nábytku jedné z polských prodejen. Česká obchodní inspekce ale upozorňuje, že bychom si měli nákup dražšího zboží v cizině důkladně promyslet, a neřídit se jen podle ceny. Zejména u elektroniky hrozí riziko, že pokud se výrobek pokazí nebo na něm později najdeme závadu a pojedeme zboží reklamovat zpátky k prodejci, může se nám nákup pořádně prodražit.

Jestli raději nakupujete v klasických hypermarketech, určitě stojí za návštěvu Biedronka. Velmi oblíbený řetězec s Beruškou ve znaku nabízí kvalitní zboží za atraktivní ceny a je téměř v každém městě. V případě, že chcete jet na nákup najisto a udělat si dopředu nákupní seznam třeba surovin k pečení vánočního cukroví, doporučujeme prolistovat si zahraniční akční letáky na Kupi, kde najdete aktuální letáky mnoha nejen polských prodejců, a můžete si porovnat ceny s českými supermarkety. Navíc vše online a v pohodlí svého domova.