Kdy je poslední termín pro odeslání balíku přes Českou poštu s doručením do Štědrého dne?

Nákladní auta České pošty Mgr. Nobody / Shutterstock.com

Největší český přepravce Česká pošta oznámila, že balíky podané nejpozději 21. prosince zaručeně dopraví do Štědrého dne. Šanci na vyzvednutí zásilky budou mít i ti, které zaměstnanci pošty nezastihnou doma 23. prosince. Balíček jim uloží na místním depu, kde si jej budou moci lidé vyzvednout i na Štědrý den do 11 hodin. Konkurenční PPL uvádí, že posiluje personálně tak, že do Štědrého dne stihnou doručit 98 procent zásilek podaných do 22. prosince.

Přečtěte si také

Podvodníci cílí na zákazníky obchodů i pošty. Nyní se k tomu přidaly i falešné SMS z úřadů

Kdy pošta garantuje doručení do Vánoc?

Pošta oznámila na svých webových stránkách, že bude garantovat doručení před Vánoci pro balíky podané do 21. prosince. Příjemci, kterým se nepodaří zásilky doručit, si je budu moci vyzvednout 24. prosince na místním depu až do 11 hodin.

„Nevyzvednuté zásilky budou po svátcích 27. prosince k dispozici na ukládací poště. Pro podání a vyzvednutí balíků mají zákazníci k dispozici pobočky České pošty a rozšířenou síť Balíkoven. Další z možností je doručení na adresu. Novinkou v letošním roce je síť Balíkoboxů. Vyzvednutí balíku v boxech je pro zákazníka rychlé a intuitivní. Stačí zadat na displeji boxu kód pro vyzvednutí, otevře se schránka a je to. Hlavní výhodou je, že boxy fungují většinou sedm dní v týdnu, 24 hodin denně. Do konce roku plánujeme mít v provozu na 200 Balíkoboxů,“ vysvětlil, jak bude fungovat pošta mezi svátky, manažer útvaru regionální logistika Tomáš Kubina.

Kdy garantuje doručení zásilek do Vánoc PPL?

Jak jsme už v úvodu nastínili, také další z velkých přepravců společnost PPL oznámila, že se na Vánoce připravuje posílením týmu o sezónní kurýry a manipulanty. PPL uvádí, že do 24. prosince stihne doručit 98 % zásilek, které budou podány do přepravy nejpozději 22. 12.

„V sezoně očekáváme největší nápor v období těsně před vánočními svátky s predikcí, že letos můžeme pokořit hranici 500.000 zásilek za den, což by znamenalo desetiprocentní nárůst od loňské sezony,“ sdělil generální ředitel PPL Petr Horák. Balíky bude vozit 2 000 aut, dodal Horák.

Muž ve vánoční čepici ve skladu s balíky Lysenko Andrii / Shutterstock.com

Další kurýři garantují dřívější termíny podání

Také další kurýrní služba GLS zveřejnila datum, do kdy garantuje doručení zásilek pod vánoční stromeček. Pokud si budete přát balík doručit přes přepravce GLS, pak by vás mělo zajímat, že garantovaný termín pro doručení na domácí adresu je do pondělka 19. prosince.