Otevírací doba obchodů o Vánocích: Penny Market na Štědrý den zavře, v Tescu nebo Lidlu nakoupíte dopoledne

Žena tlačí nákupní vozík kolem vánočního stromečku PopTika / Shutterstock.com

Sháníte pár dárků na poslední chvíli nebo jste zapomněli strouhanku na obalení vánočního kapra? Ačkoli nařízení vlády je každoročně stejné, přesto často nebývá jasné, jak mají obchody o vánočních svátcích otevřeno. Ve kterých hypermarketech o vánočních svátcích nakoupíte a které zůstanou zavřené?

Přečtěte si také

Televizní stěna, rohová lavice a umakartové jádro. Jak se bydlelo za socialismu?

Otevírací doba podle zákona

Otevírací doba o státních svátcích v obchodech se řídí zákonem o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě platného od roku 2016. Podle něj musí bezpodmínečně zavřít ty obchody, jejichž prodejní plocha přesahuje 200 čtverečních metrů, a dále bazary, zastavárny či výkupny odpadu. Zda obchody otevřou, nebo ne, může také ovlivnit aktuální pandemická situace.

Jsou ale také svátky, během nichž musí zavřít všichni. Jsou to Nový rok 1. 1. 2022, Velikonoční pondělí, které letos připadalo na 18. 4. 2022, Den vítězství 8. 5. 2022, Den české státnosti 28. 9. 2022, Den vzniku samostatného Československa 28. 10. 2022 a vánoční svátky 25. a 26. 12. 2022. Na Štědrý den musí být zavřeno od 12:00 hodin.

Pokladní v Penny Marketu Penny Market

Penny slaví Štědrý den doma

Přestože zákon umožňuje obchodním řetězcům otevřít i na Štědrý den, zaměstnanci společnosti Penny Market zůstanou i letos doma se svými nejbližšími. „Stejně jako v předešlých letech chceme, aby naše kolegyně a kolegové měli v nejvýznamnější den roku čas věnovat se tomu nejdůležitějšímu, co v našich životech máme, tedy svým rodinám a nejbližším. Dáváme přednost spokojenosti našich lidí před finančním benefitem, který by nám tržby v tento den přinesly. Rodina pro nás znamená víc než cokoliv jiného, protože každému z nás pomáhá vytvářet zázemí a je nám oporou,“ říká Radek Hovorka, jednatel PENNY. Řetězec měl přitom 24. 12. zavřeno už v uplynulých letech.

Zaměstnanci na prvním místě

Podle Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb jde v době, kdy se většina firem žene za maximálním ziskem, o ojedinělý krok, který Unie velmi oceňuje. Všichni zaměstnanci Penny Marketu dostanou navíc jako poděkování kartu v hodnotě 4 500 Kč na nákup zboží v Penny a v posledním čtvrtletí letošního roku jsou navíc pracovníci odměňováni za odvedenou práci 4 % základní mzdy navíc.

Stejné rozhodnutí jako Penny Market učinil letos i obchodní řetězec Billa,, který bude 24. 12. 2022 rovněž celý den zavřený. Opět zde nakoupíte až 27. 12. 2022.

Generální ředitel BILLA ČR Liam Casey vysvětluje, proč nechá řetězec své prodejny 24. 12. zavřené. „Poprvé v naší historii budou moci naši zaměstnanci strávit Štědrý den se svými blízkými, protože prodejny BILLA budou 24. prosince až na výjimky zavřené. Spolu se státními svátky 25. a 26. prosince tak budou moci trávit volný čas s rodinami a ve společnosti svých blízkých. Našim zákazníkům dáme možnost pohodlně nakoupit během vánoční otevírací doby, kterou prodloužíme od středy 21. do pátku 23. prosince až do 22 hodin, pokud daná prodejna nemá otevřeno déle,“ dodává Liam Casey. BILLA navíc vyplatí svým zaměstnancům speciální vánoční bonus ve výši až 2 000 Kč.

Vánoční otevírací doba v prodejnách Lidl

Otevírací doba v prodejnách Lidl bude během vánočních svátků následující:

  • 24. 12. nakoupíte v prodejnách Lidl od 7:00 do 11:30 hodin
  • 25. a 26. 12. – ZAVŘENO
  • 31. 12. bude mít Lidl otevřeno takto: 7:00 – 17:00
  • 1. 1. 2022 – ZAVŘENO
Rodina nakupuje v supermarketu se stromečkem v pozadí Studio Peace / Shutterstock.com

Na Štědrý den nakoupíte v Kauflandu, Lidlu nebo Tescu

Pokud jste zapomněli koupit strouhanku na obalení kapra, došel vám balicí papír nebo chcete na poslední chvíli pořídit ještě pár vánočních dárků, na Štědrý den vyrazte do obchodního domu Tesco, kde bude otevřeno do 11:00 hodin.

V Kauflandu, který měl loni na Štědrý den zcela zavřeno, nakoupíte letos 24. 12. do 11:45. Stejnou otevírací dobou potěší zákazníky i hypermarkety Albert. Jen o čtvrt hodiny dříve, v 11:30, zavře své obchody Lidl a hypermarket Globus. Pokud o Štědrém dni nemáte cestu kolem žádného ze zmíněných řetězců, můžete nakoupit i prostřednictvím online supermarketu Rohlík nebo Košík.

Otevírací doba o Vánocích v COOP

Vánoční otevírací doba se liší podle typu prodejny a regionu ve kterém se nachází.

Když zapomenete na to nejdůležitější, skočte si pro to i na Štědrý den v akci

Jak je to na Silvestra?

Ze zákona musí být zavřeno také na Nový rok 1. 1. 2023. Poslední den roku 31. 12. 2022 však ke státním svátkům nepatří, ačkoli jej většina Čechů slaví opravdu důkladně. Na Silvestra proto budou mít obchody otevřeno buď podle své běžné otevírací doby, nebo její upravené verze.

V Lidlu, Bille, Kauflandu a Tescu nakoupíte po celý den až do 17:00 hodin. Do 17:00 bude mít otevřeno také Penny Market. Albert, COOP a Globus mají pak otevřeno dokonce do 18:00 hodin.