Zvýšení mezd, víkendové příplatky i zálohy na mzdu. Obchodní řetězce chtějí přilepšit svým zaměstnancům

Pokladní v hypermarketu Kaufland Kaufland

Současná ekonomická situace nepřeje nikomu. Se zvyšujícími životními náklady se rozhodly bojovat i obchodní řetězce, které svým zaměstnancům zvyšují mzdy, aby tak těžké období lépe překonali. Kaufland zvýší platy pokladním, asistentům prodeje i brigádníkům a o 100 % zvýší víkendový příplatek. Zaměstnancům Albertu se platy navýší o téměř 10 %, a pokud pracujete v Lidlu, za odpracované roky vás nemine odměna v podobě navýšení dovolené.

Přečtěte si také

Co jíst na Velký pátek nebo Bílou sobotu? Takhle by mělo vypadat tradiční velikonoční menu

Víkendový příplatek za práci v Kauflandu

Obchodní řetězec Kaufland zvýšil v březnu letošního roku svým zaměstnancům mzdu průměrně o 4 %. Od 1. července 2022 má 3% zvýšení pevně dáno ve smlouvě většina zaměstnanců na pozici asistenta a brigádníkům se odměna zvedla téměř o 7 %. Počátkem listopadu navíc došlo i k navýšení víkendového příplatku, a to dokonce o 100 % z původních 10 % k běžné mzdě na 20 %.

Zaměstnanci, kteří navíc v Kauflandu k 31. 12. 2022 pracují alespoň jeden rok, obdrží od vedení jednorázový příspěvek 6 000 Kč prostřednictvím benefitního programu Cafeterie. Za svůj prozaměstnanecký přístup získal Kaufland v uplynulých letech už čtyřikrát v řadě titul Top Employer.

Pokladní v supermarketu Albert Albert

Zaměstnanci Albertu si přilepší až o 10 %

V minulých dnech oznámil plánované navýšení mezd ve více než 330 prodejnách i řetězec supermarketů Albert. Od 1. března 2023 si v průměru o 10 % přilepší nejen pokladní, ale i pekaři, skladníci, zelináři a také manažeři i jejich zástupci.

„Aktuální situace je pro nás všechny velmi náročná a jako odpovědný zaměstnavatel jsme se rozhodli opět zareagovat. Po dvou navýšeních mezd v tomto roce přidáme zaměstnancům prodejen do mezd v příštím roce v průměru 10 %,“ říká Michal Pavelka, senior viceprezident pro operativu a logistiku ve společnosti Albert Česká republika. Albert přitom zvyšoval platy už v lednu a září letošního roku. Své zaměstnance neošidí ani o mimořádné vánoční odměny ve výši 2 000 Kč.

Vyšší nástupní mzda a více dovolené v Lidlu

Zvyšování platů oznamoval počátkem roku i řetězec Lidl. V Praze by podle odhadů mohla nástupní mzda činit 32 300 korun, po odpracování 3 let pak 35 600 Kč. Firma tak chce motivovat nové adepty o zaměstnání, kterým navíc nabízí za každý odpracovaný rok nárůst dovolené. Její výše se tak u některých zaměstnanců může přehoupnout až na 30 dnů ročně.

„Nezapomínáme ani na zaměstnance, kteří u nás pracují dlouhodobě a jichž je většina. Jsou to právě oni, jejich znalosti a zkušenosti, díky kterým jsme jedničkou na českém trhu. Mezi nové benefity tak patří například ocenění firemních jubileí po odpracování 15 a 20 let," uvedl v lednu v tiskové zprávě generální ředitel Pavel Stratil.

Průčelí obchodního domu Tesco Alastair Wallace / Shutterstock.com

Tesco nabízí Britům zálohu mzdy

Britský řetězec Tesco představuje jednoho z největších zaměstnavatelů v soukromém sektoru v zemi. Nyní svým britským zaměstnancům nabízí vyplacení zálohy na mzdu, což by jim mohlo pomoci překonat zhoršující se životní úroveň v důsledku zvýšených nákladů. Tímto způsobem může na 280 000 pracovníků předčasně obdržet až 25 % své smluvní mzdy.

„Doufáme, že to pomůže podpořit kolegy, zejména v předvánočním období,“ uvedl k aktivitě ředitel pro lidi společnosti Tesco ve Velké Británii James Goodman. Společnost Tesco nedávno také oznámila zvýšení mezd téměř o 8 %.

Jak je to v dalších řetězcích?

Ne všechny řetězce však mohou o navýšení mezd rozhodnout tak snadno. Ve společnosti Penny Market, která u nás zaměstnává na 6 000 pracovníků, závisí výše platů na kolektivním vyjednávání. V minulém týdnu Penny oznámilo, že všichni zaměstnanci dostanou v rámci Vánoc jako poděkování dárkovou kartu PENNY v hodnotě 4 000 korun na nákup zboží v PENNY. Vzhledem k současné situaci se společnost rozhodla navýšit tuto částku oproti loňskému roku o dalších 500 korun. V průběhu 4. čtvrtletí rovněž zaměstnanci PENNY dostávají mimořádnou odměnu za odvedenou práci ve výši 4 % základní mzdy. Vedení společnosti se rozhodlo tímto krokem zohlednit zvyšování životních nákladů, ať již se jedná o nárůst cen energií nebo základního zboží.

Počátkem roku se ke zvyšování platů vyjádřil i hypermarket Globus s téměř 5 400 zaměstnanci. „Aktuálně se tematikou zvyšování mezd zabýváme. Náš obchodní rok však končí v červnu a nový začíná v červenci, proto i případná úprava mezd bude směřována k tomuto datu," uvedla pro ČTK mluvčí společnosti Globus Aneta Turnovská.