Krádeže balíků jsou stále větší problém, který roste s popularitou online nákupů

Balíček ležící před vchodovými dveřmi Monkey Business Images / Shutterstock.com

Většina z nás si pamatuje časy, kdy bylo poslání balíku velkou událostí. Prudký rozvoj online nakupování se ovšem postaral o to, že je většina nákupů, které se netýkají potravin, uskutečňována zasláním balíku z e-shopu. Jak se říká, příležitost dělá zloděje, a jelikož se lidstvo nachází v nelehké době, po celém světě roste počet krádeží balíků. Vidět nestřeženou zásilku u prahu něčích dveří je pro mnoho lidí jedinečnou příležitostí, jak si přilepšit, a počet případů odcizení roste společně s blížícími se svátky.

Přečtěte si také

Online tržiště mají problém s padělanými výrobky. V boji pomáhá umělá inteligence, Amazon jich loni zabavil 7 milionů

Problém, který už nejde přehlížet

Pokud si myslíte, že je odcizeno jen mizivé procento balíků, měli byste vědět, že v USA se každý den ukradnou 2 miliony zásilek a ve Spojeném království bylo mezi květnem 2021 a dubnem 2022 odcizeno více než 8 milionů balíků.

Statistiky pro mnoho zemí chybí, ale jedno je jasné – počet krádeží balíků extrémně roste a každý spotřebitel by se měl mít na pozoru. Lidé si nenechávají posílat jen notebooky a telefony v hodnotě desítek tisíc korun, stále častěji jde i o levné zásilky. V balíčku může být sada tekutých mýdel, školní pomůcky pro dítě, kosmetika nebo třeba kancelářské potřeby.

Vyzvedněte si vánoční dárky přímo v obchodech

Řešili byste krádež zásilky v hodnotě desítek nebo stovek korun? Mnoho případů není nahlášeno, takže skutečný počet odcizených balíků může být ještě větší, než je oficiálně uváděno.

Zloděj odnášející balíček od vchodových dveří RightFramePhotoVideo / Shutterstock.com

Je potřeba řešit postih drobných krádeží

Zloději často spoléhají na skutečnost, že drobné krádeže nikdo nebude řešit a policie je nebude vyšetřovat. V USA existuje nespočet zlodějů, kteří se na drobné krádeže zásilek zaměřují a spoléhají se právě na to, že nejde o tak velký zločin, za který by jim hrozil postih. Velkým problémem je trestní hranice, v mnoha zemích je policie bezradná a justice neumí chycené zloděje potrestat tak, aby je od dalších krádeží odradila.

Zatímco mnohé země tento problém stále nevyřešily, jiné ano. Například americký stát Michigan začal klasifikovat krádeže poštovních balíčků jako trestný čin. Zloději hrozí roční trest a při recidivě až 5 let vězení.

Váháte, co dát pod stromeček?

Jak krádežím zabránit?

V České republice si lidé zvykli vyzvedávat zboží ve výdejnách, ve veřejných boxech a v depech. Ostatní zboží je obvykle doručeno až ke dveřím a kurýr ho předává přímo, osobně. Přesto se často stávají případy, kdy lidé nejsou doma a balík zůstane ležet přede dveřmi. Jak postupovat, abyste o něj nepřišli?

  • Pokud si nemůžete balíček ihned vyzvednout, nechte ho raději v depu a vyzvedněte si ho později.
  • Mějte u domu nainstalovaný viditelný kamerový systém, který zloděje odradí.
  • Požádejte blízké nebo sousedy, kterým důvěřujete, aby balík převzali za vás.
  • Nenechávejte poštu dlouho ve schránce a pravidelně ji vybírejte.
Předání balíčku kurýrem lovelyday12 / Shutterstock.com

Krádeže balíků trhají rekordy

Každým rokem počet krádeží balíků roste, a to celosvětově. Největší nárůst byl od začátku pandemie, protože kamenné obchody byly zavřené a prudce se zvýšil zájem o online nakupování. Podle odhadů bude tento trend i nadále růst a lze tedy očekávat i nárůst dalších krádeží. Zráva od britské společnosti Penn Elcom Parcel odhalila, že třetina všech dotazovaných se už s krádeží balíku setkala.

„Nárůst online nakupování urychlený Covidem spolu se sezónními návaly znamená, že kurýři jsou pod silným tlakem, aby rychle doručovali balíky,“ vysvětluje Roger Willems, předseda Penn Elcom, a dodává, že zatímco oportunističtí zloději využívají balíků zanechaných na prahu, profesionální zloději sledují dodávkové vozy a kradou balíčky už několik minut po jejich doručení.

Jedná se o problém, který lze vyřešit jedinou cestou – zpřísněním zákonů, které umožní stíhat tyto zloděje. Dokud jednotlivé země nepodniknou důležitá opatření, lze očekávat, že počet balíkových krádeží i nadále poroste.