Mrazuvzdorné truhlíky. Poradíme vám, čím v zimě osázet balkon, aby zářil všemi barvami

Vřes v květináči na balkoně, který je ozdobený světýlky, na květináči je sněhový poprašek FotoHelin / Shutterstock.com

Zazimovali jste balkon a terasu a najednou zjišťujete, že bez květin vypadají nějak smutně? Ačkoli nastává chladnější část roku, s rozkvetlými květníky se nemusíte loučit, i v zimě se dají osázet vhodnou zelení. Ideální jsou vřesy či vřesovce, celou zimu vydrží jehličnany, ale i rozchodníky, chryzantémy, cesmíny, zimostrázy, ozdobné trávy či břečťany.

Přečtěte si také

Pampelišky už kvetou! Vyrobte si výborný a zdravý pampeliškový med

Které rostliny vydrží mrazy?

Teplé dny jsou nenávratně pryč a letničky v truhlících uvolňují místo odolnějším druhům, které vydrží zimu i mráz. No, kdo říkal, že zimní balkon či terasa musí být prázdné?

Při plánování truhlíků na chladné dny kombinujte druhy, které budou dělat parádu až do prvních mrazů. Mezi ty patří listopadky, chryzantémy, vřesy, okrasné papričky, trvalky, okrasné zelí, ozdobné trávy, rozchodníky, břečťan a jehličnaté stromky a keře.

Člověk sází vřesy do truhlíku Caterina Trimarchi / Shutterstock.com

Vřesy a vřesovce

Jednou z nejčastějších možností je osázet truhlíky vřesy a vřesovci, které kvetou celou zimu, a navíc jsou odolné proti mrazíkům. Jak pěstovat vřesy? Vysaďte je do kyselejší, propustné zeminy. Přestože jsou vřesy nenáročné na zálivku, substrát nenechte příliš vyschnout. Nikdy je však nezalévejte, když mrzne, případně je ochraňte termoizolační nádobou.

Vřesy se krásně snesou s jehličnany či okrasnými travami, stříbřitými kostřavami či ostřicemi, případně astrami. Mezery mezi jednotlivými rostlinami můžete vyplnit třeba mulčovací kůrou.

Barevné šustivé trávy

Do nízkých květináčů na zemi můžete zasadit třeba podzimní okrasné trávy, které jsou nenáročné na údržbu a hrají všemi barvami. Například imperata „Red Baron“ rozzáří zimu sytě červenou barvou, stejně jako ostřice „Prairie Fire“, která krásně šustí ve větru a potěší tak nejen váš zrak, ale i sluch.

V květnících zase vynikne převislá trvalka heuchera „Southern Comfort“ s nádhernými oranžovými listy nebo heuchera „Amber Waves“, která má menší lístky.

Žena nůžkami zastřihává jehličnan na balkoně VH-studio / Shutterstock.com

Jehličnany, keříky a stálezelené stromky

Sázkou na jistotu je osázení truhlíků nebo květináčů na balkoně stálezelenými stromky, keříky a jehličnany. Mezi ně patří túje, smrčky či kaskádovitě rostoucí borovičky. Většina z nich je mrazuvzdorná, takže pokud jimi osázíte balkon už na podzim, měly by vydržet až do jara, kdy je vystřídají první jarní cibuloviny.

Pokud se bojíte, že vám některé druhy během tuhé zimy přesto zmrznou, můžete je ochránit termoizolační nádobou. Tu navíc využijete i v létě, kdy rostliny ochrání před tropickými vedry.

Cesmíny, tisy a mahonie

Mezi stálezelené druhy patří také cesmíny, tisy či mahonie, keříky, jejichž listy mají zajímavý nepravidelný tvar a pokryté sněhem a ledem vypadají přímo kouzelně. Kromě toho je zdobí i červené či modré plody, které na keřících drží po celou zimu. Ostříhané větvičky těchto keříků navíc můžete použít i v zimních věncích a dalších dekoracích.

Stejnou službu udělá i pestrobarevné okrasné zelí (Brassica), které se většinou vybarví až po prvních podzimních mrazech. Rostlinka je nenáročná na výsadbu i pěstování a balkon nebo zimní zahradu vám bude zdobit až do Vánoc.

Zasněžená cesmína Jewel Image / Shutterstock.com

Jak je pěstovat a zalévat?

Pokud jde o podzimní výsadbu, pamatujte, že vřesovitější rostliny preferují kyselejší substrát. Buď můžete použít speciální směs, nebo smíchat rašelinu s pískem. Nepoužívejte samozavlažovací květníky, voda by při prvních mrazících mohla zmrznout. Na dno květináčů nezapomeňte nasypat drenážní vrstvu.

Jednotlivé druhy můžete k sobě sázet blíž, než jste zvyklí v létě – na podzim se rostlinky tolik nerozrostou. Hlavní péče o podzimní a zimní flóru spočívá v odlamování suchých lístků a květů, na hnojení zapomeňte a zálivka stačí jednou za 10 až 14 dnů.

Sušené dekorace jsou sázka na jistotu

Pokud se vám nechce shánět mrazuvzdorné rostliny nebo máte se sázením v zimě na svém balkoně špatné zkušenosti, dají se použít sušené přírodní dekorace, které jednoduše zapícháte do truhlíků se zeminou. Můžete sáhnout po větvičkách jehličnanů, šípcích, brusinkách, šiškách a dalších sušených plodech, březové kůře či slaměnkách.

S blížícími se Vánocemi můžete přidat snítku cesmíny či jmelí a celý truhlík ozdobit světýlky či vánočními koulemi.

Zdroj: kupi.cz, ireceptar.cz, rostlinky.cz, living.iprima.cz