Královna podzimu v sobě ukrývá ovoce plné vitamínů. Už jste dali šanci mochyni peruánské?

Plody mochyně peruánské na dřevěném podkladu godi photo / Shutterstock.com

Mochyně peruánská je trvalá rostlina původem z Jižní Ameriky. Malé nafouklé lampionky, které vypadají jako podzimní dekorace, v sobě ukrývají sladké plody chutí připomínající angrešt nebo kiwi a vůní ananas. V obchodech je můžete zakoupit od srpna přibližně do konce roku, ale rostlinku si díky její nenáročnosti můžete vypěstovat i u sebe na zahrádce.

Přečtěte si také

Jak vybrat retenční nádrž na vodu? Na zalévání dešťovkou vám stát dá i 100 tisíc na dotacích

Kulička s chutí kiwi či angreštu

Zeleno-hnědý papírový lampionek s oranžovou kuličkou uvnitř, to jsou plody Mochyně peruánské (Physalis peruviana), které se lidově říká třešeň Inků. Jde o přibližně metr vysokou jihoamerickou rostlinu, která se dá snadno pěstovat i v chladnějších oblastech a plodí od srpna do prvních mrazíků.

V obchodě ji koupíte právě v podobě zmíněných lampionků, které se odstraňují až při konzumaci. Plody jsou křupavé kuličky chutí připomínající zralý angrešt, kiwi, cherry rajčátka a trochu ananas.

Nezmeškejte porci vitamínů v akci

Zásobárna vitamínů a minerálů

Mochyně je přitom zajímavá nejen svou chutí, ale i svým složením, je totiž bohatá na vitamíny C, B a A, a minerální látky, jako jsou draslík, fosfor či vápník. Má nízký obsah kalorií a tuku, ale vysoký podíl vlákniny, díky níž přispívá ke správné funkci trávicí soustavy. Díky obsahu polyfenolů a karotenoidů má navíc výrazné antioxidační účinky, protizánětlivé vlastnosti a díky melatoninu pomáhá zlepšovat spánek. Obsažený rhodopsin zase pomáhá zlepšovat kvalitu zraku.

Bobule mochyně, které jsou v misce usušené Luis Echeverri Urrea / Shutterstock.com

Zdravá svačinka i základ pro svěží džem

Křupavé plody mochyně je nejlepší konzumovat jen tak, za syrova, případně je můžete přidat do snídaňové kaše, ovocného salátu nebo jako „třešničku” na dort či zákusky. Z mochyně je možné vyrobit také osvěžující kompot nebo džem. Ten bude skvělý nejen na čerstvý chléb, ale i k omáčkám a červeným masům. Díky možnosti sušení si její plody vychutnáte nejen v sezóně, ale celoročně.

Vypěstujte si mochyni na své zahradě

Pokud vám osvěžující kuličky mochyně peruánské opravdu učarují, můžete si ji vypěstovat i na své zahradě. Rostlinku seženete v každém větším zahradnictví a na pěstování je poměrně nenáročná. Potřebuje především slunné místo, výživnou půdu a dostatečnou zálivku. Vysadit ji můžete i do květináče a před mrazy schovat do skleníku.

Mochyně se pěstuje podobně jako rajčata, vyvazuje se k podpůrným kolíkům a pravidelně vylamuje. Kalichy se sklízí ve chvíli, kdy začnou hnědnout a zasychat a plody v nich ukryté získají sytě oranžovou barvu.

Zelené listy mochyně v květináči Geshas / Shutterstock.com

Pozor na záměnu s jedovatou sestrou

Blízká příbuzná mochyně peruánské je mochyně židovská (Physalis alkekengi), která na první pohled upoutá sytě oranžovou barvou a její plody jsou mírně jedovaté. Po požití mohou vyvolat žaludeční i střevní potíže. Zatímco první z rostlin se pěstuje především pro své sladké plody, její židovská příbuzná slouží jako krásná podzimní dekorace. Zažívací problémy vám mohou přivodit i nezralé plody mochyně peruánské, kuličky proto konzumujte vždy zralé.

Podzimní dekorace do věnců i květinových vazeb

Ačkoli vzezření židovské mochyně zavání exotikou, patří i do českých zahrádek, na nichž se rozpíná podobně jako břečťan. Pokud roste i na vaší zahradě, na jaře vždy vytrhejte nadbytečné výhony, aby vám zahrádku nezamořila.

Zralé výhony poznáte podle sytě oranžových lampionů, které se perfektně hodí na výrobu podzimních dekorací. Rostlinky můžete vložit do vázy s vodou, usušit nebo z dlouhých výhonů umotat podzimní věnce. Lampionky si svou výraznou barvu zachovávají i dlouhé měsíce po utržení a budou vám tak zkrášlovat dům nebo zahradu až do Vánoc.