Zdražování se nevyhne ani mikulášské nadílce. Které cukrovinky se nevyplatí kupovat bez akce?

Čokoládový Mikuláš mezi čokoládou, dárky, mincemi a ovocem Nika Art / Shutterstock.com

Nikdo se na prosinec netěší tak moc jako děti. Ještě než nadejte čas dostávání dárků a ujídání cukroví, čeká je mikulášská nadílka. Podívejte se, co dát do balíčku pro nejmenší a kolik si letos za sladkosti připlatíte. Co by v něm nemělo chybět a čím ho ozvláštnit?

Přečtěte si také

Značení na vajíčkách: Co z něj vyčteme a proč je důležité si ho všímat?

Na kolik vás vyjde mikulášský balíček?

Děti se už nemohou dočkat – večer, v pondělí 5. prosince na ně čeká Mikuláš a s ním i balíček plný sladkostí a dobrot. Abyste nebyli ve stresu, můžete jeho obsah nakoupit už nyní. Co by v něm nemělo chybět a o kolik se letos prodraží?

Akční ceny všech cukrovinek se meziročně zvýšily o zhruba 15 %. Největší nárůst jde pozorovat u mikulášského perníku, který zdražil o cca 50 % na 6 Kč. Ještě na jaře jste jej přitom mohli pořídit o zhruba 2 koruny levněji, tedy za cenu, která byla standardní i v loňském roce.

Oblíbená figurka by neměla chybět

Cena čokoládových figurek se téměř nezměnila, pokud však chcete děti potěšit čokoládovou tabulkou či vánoční kolekcí, zaplatíte o 40 % více než loni. A připlatíte si i za ovoce – například v zimě tolik populární mandarinky pořídíte v akci za cenu kolem 8 Kč / 250 g, tedy o 23 % dráž než před rokem. Banány oproti tomu zdražily méně, o zhruba 5 % a oříšky, konkrétně neloupané arašídy, o cca 7 %.

Tabulka s výčtem položek mikulášského balíčku Kupi

Jaký adventní kalendář vybrat?

  • Součástí mikulášského balíčku by měl být i adventní kalendář – pokud jste jím děti ještě neobdarovali, Mikuláš je tou ideální příležitostí k zahájení odpočítávání dnů do Štědrého dne. Nejlevněji je seženete i za 20 Kč, záleží však na jejich obsahu. Pro které teď třeba zajít?
  • Adventní kalendář značky Kinder pořídíte od 119 Kč, na obdobnou částku vás pak vyjde i ten od značky Milka.
  • Čokoládové kalendáře nabízí také značky Lindt (od 119 Kč) a Merci (219 Kč).
  • Kromě čokolády můžete sáhnout i po jiných sladkostech – svůj kalendář mají třeba bonbony Haribo (199 Kč), JoJo (od 119 Kč) nebo lízátka Chupa Chups (od 109 Kč).

Kromě sladkostí jsou pak čím dál tím populárnější i kalendáře s jiným obsahem – pro děti s hračkami či stavebnicemi (LEGO či Ravensburger od cca 700 Kč), pro dospělé s kosmetikou (Balea 379 Kč, Isana 449 Kč) či alkoholem (Jack Daniels od 1 000 Kč).

Jak na mikulášském balíčku ušetřit?

I když by se mohlo zdát, že zdražuje úplně všechno, není tomu tak – některé položky oproti loňskému roku zlevnily. Podle dat nákupního rádce Kupi.cz pořídíte letos levněji například čokoládu Merci (v průměrné akční ceně cca 25 Kč), vánočního BeBe Brumíka (32 Kč) či čokoládky Kinder (22 Kč).

Jiné sladké kousky se zase ve slevových akcích objevují tak často, že je prakticky nemá smysl kupovat za normální cenu:

  • jedná se především čokolády Milka a Orion, Toffifee
  • a sladkou Nutellu.
Udělejte dětem pořádnou radost

Uhlí pro zlobivé děti?

Oblíbeným zvykem je i obdarování dětí, které během roku nebyly zrovna nejhodnější – pokud si je čert neodnese, zanechá jim alespoň balíček s brambory či černým uhlím. Právě na něm by přitom zlobivci mohli letos paradoxně vydělat – cena černého uhlí totiž oproti loňsku vzrostla o zhruba 40 %. Pokud tedy nemáte po ruce ohniště, jehož uhlíky byste tento „dárek“ nahradili, vsaďte raději na již zmíněné brambory, které máte v kuchyni téměř určitě.