Kostka Hery za 6 korun je minulost. V akčních letácích na Heru skoro nenarazíte a její cena stoupla o 100 %

Máslo, mouka a vejce, vánoční vykrajovátka, vařečka, metlička a váleček Stockah / Shutterstock.com

Čerstvá vánočka, perníčky a hromada druhů cukroví k tomu! Vánoce už jsou takřka za dveřmi a sváteční pečení na sebe nenechá dlouho čekat, proto je už nejvyšší čas na nákup potřebných surovin. Pokud se v přípravě sladkostí vyžíváte, bez másla a tuku na pečení se neobejdete. Kolik za ně letos dáte a jak na pečení cukroví ušetřit?

Přečtěte si také

Vynikající nadýchaný mazanec podle slavného cukráře: Už nebudete chtít dělat jiný

Za máslo i Heru si připlatíte

Ani během roku se bez nich neobejdete, na Vánoce jsou však potřeba o to více. Řeč je o másle a tuku na pečení, které tvoří základ mnoha cukroví i dalších vánočních sladkostí.

Zatímco dříve vás jejich nákup nemusel trápit, dnes už je na účtence zcela jistě poznáte. Obě tyto suroviny oproti loňskému roku zdražily v některých případech až o více než 100 %, v akcích na ně navíc narazíte čím dál tím vzácněji – a když už pro ně do obchodu vyrazíte, mohou být ihned vyprodané.

Perníčky a mouka, v pozadí metlička a miska másla Elena.Katkova / Shutterstock.com

Kolik se dá nákupem másla v akci ušetřit?

Cena másel poprvé skokově vyletěla v roce 2017, tehdejší zdražení si dokonce vysloužilo mediální označení „máselná krize“. V současnosti však opět roste, stejně jako mnoho dalších položek – svůj vliv má jak inflace a všudypřítomné zdražování, tak i nižší obsah tuku v mléce způsobený nedostatky v zemědělství, především v oblasti hnojiv.

V současnosti začíná cena másel bez akce na částce kolem 60 Kč, vyšplhat se však může i na 90 Kč. Akční cena se v průměru pohybuje kolem 45 Kč, levněji ho už prakticky neseženete. Ještě loni jste přitom mohli pořídit nejlevnější kousek za cenu kolem 20 Kč.

Kde teď koupíte máslo v akci?

Kupte se slevou Máslo.

Porovnat slevy

  • Pozor si musíte dát i na gramáž, která nemusí být na první pohled rozpoznatelná – kromě klasických másel o hmotnosti 250 g narazíte i na menší balení, jejichž cenovka nicméně může být podobná.

Dejte si pozor na nekalé praktiky zmenšování balení, o kterých jsme psali v našem minulém článku.

Na kolik vás vyjde tuk na pečení?

Ani tuku na pečení se zdražování nevyhnulo, navíc je ovšem i těžké sehnat jej ve slevě – podle dat nákupního rádce Kupi.cz je počet slevových akcí na něj letos nejnižší za uplynulé 3 roky.

Nakupte si tuk na pečení do zásoby

Ještě letos v lednu byste za Heru, nejrozšířenější pečicí tuk u nás, dali v průměru kolem 15 Kč. Nyní v listopadu se však běžná cena v akci pohybuje kolem 20 Kč – a bez akce stojí i 40 Kč. Oproti předchozím rokům jde o masivní zdražení. Vloni byla její nejnižší akční cena zhruba 9 Kč, a v roce 2020 dokonce 6 Kč.

Nakrájené máslo v misce mouky Erhan Inga / Shutterstock.com

Jak na chytrý nákup vánočních surovin?

Pokud si Vánoce bez domácího cukroví nedovedete představit, s nákupem surovin byste neměli otálet. Ingredience vás však bez akcí mohou vyjít draho – máslo a tuky, ale taktéž mléko, cukry, čokoládu či Salko byste měli vždy nakupovat ve slevě.

Využijte k tomu nákupního rádce – skrze portál Kupi.cz si vyhledáte, kde mají dané položky nejlevněji, a připravíte si přehledný nákupní seznam. A pokud vaše položka zatím není v akci, jednoduše si ji nechte pohlídat – s nastaveným upozorněním na Kupi vám její sleva neunikne.

Čím nahradit máslo v kuchyni?

V kuchyni můžete taktéž sáhnout po alternativách – ať už chcete ušetřit, preferujete zdravější ingredience nebo máslo požívat jednoduše nemůžete, s trochou cviku jej v kuchyni lze nahradit. Co se hodí použít?

  1. Řepkový či olivový olej – jeho 75 ml nahradíte 100 g másla, a vaše pokrmy navíc získají prospěšné živiny, jako jsou omega-3 a omega-6 mastné kyseliny či řada vitamínů.
  2. Avokádo – nahraďte máslo tímto exotickým ovocem. Finančně sice až tolik neušetříte, svému tělu však rozhodně prospějete a váš pokrm může získat i originální chuť.
  3. Řecký jogurt – oproti máslu obsahuje jen pětinu kalorií, jde tedy o skvělou volbu pro všechny dietáře. Využijete ho v celé řadě sladkých dezertů, fantazii se meze nekladou.