Vyplatí se pořizovat myčku nádobí? Rodiny se bez ní neobejdou, pro jednotlivce je zbytečná

Žena se sklání nad myčkou Gorodenkoff / Shutterstock.com

Myčka bezesporu patří mezi spotřebiče, které v domácnosti šetří především čas. Nádobí do ní naskládáte postupně, a když je plná, jednoduše ji zapnete a můžete se věnovat jiné činnosti. Je ale skutečně výhodnější než mytí nádobí v ruce? Záleží především na tom, zda ji používáte efektivně. Prozradíme vám, komu se myčka vyplatí a pro koho je nadbytečná, a poradíme, jak ušetřit při ručním mytí.

Přečtěte si také

Vynikající nadýchaný mazanec podle slavného cukráře: Už nebudete chtít dělat jiný

Myčka šetří hlavně čas

Myčka se pro mnoho domácností stala naprosto nepostradatelným pomocníkem, bez kterého si svůj život už vůbec nedokážou představit. Šetří čas, a pokud navíc nemáte rádi pohled na hory špinavého nádobí, ušetří i vaše nervy, jelikož do ní nádobí hromadíte postupně, a kuchyňská linka tak zůstává čistá. Otázkou však zůstává, zda je mytí v myčce nádobí levnější než ruční mytí. Záleží to především na tom, zda je plně využita její kapacita a vy ji využíváte skutečně efektivně.

Kde pořídíte nejlevněji tablety do myčky?

Myčka není zařízení pro jednoho

Pokud žijete sami, většinu dne trávíte v práci a během dne položíte do dřezu sotva jeden hrnek od kávy a talíř od večeře, myčka pravděpodobně nebude zařízení pro vás. Její pořizovací náklady a provoz by vás vyšly dráž než opláchnutí těch několika kousků nádobí v ruce. Cena nové myčky se pohybuje v řádu tisíců korun, a pokud byste ji zapnuli sotva jednou týdně, na elektřině a vodě tuto částku neušetříte ani za pár let.

Rodina se bez ní neobejde

Zcela jiná situace nastává, pokud máte rodinu a děti. V takovém případě myčku snadno naplníte už za jeden den a úspora vody a energií může být značná. Při jednom mycím cyklu se v běžné myčce nádobí spotřebuje 9 až 12 litrů vody, kdežto při mytí v ruce se na stejné množství nádobí při středním proudu teplé vody spotřebuje 40 litrů vody. V případě denního mytí jde tedy o 372 litrů kontra 1 240 litrů. To už je celkem markantní rozdíl.

Žena volí na displeji myčky program eco perfectlab / Shutterstock.com

Kolik vody spotřebuje?

Spotřeba při ručním mytí v napuštěném dřezu činí přibližně 15 až 20 litrů (podle velikosti dřezu), myčka na jeden mycí cyklus spotřebuje mezi 9 a 12 litry. Zatímco ve dřezu byste nádobí umývali hned několikrát za den, myčku stačí pustit pouze jednou. Započítat bychom měli také cenu ohřevu teplé vody, která však není zcela jednoznačná, jelikož se mění a často je vypočtena podle odběru celého domu. Cena za spotřebovaný kubík vody se tak může pohybovat od 200 Kč až po několik stovek. Myčka si přitom vodu ohřívá sama. Z toho vyplývá, že myčka je skutečně úspornější.

ECO programy se vyplatí

Většina moderních myček je navíc vybavena ECO programem. Pokud máte myčku staršího data výroby, promyslete proto pořízení nového úspornějšího přístroje. "Úspornější myčky v šetrném ECO programu na jedno naplnění spotřebují 10 litrů vody a 1 kWh energie. Pokud byste nádobí myli ručně, spotřebujete za jednu minutu min. 3 litry vody. Zde záleží samozřejmě na tom, zda myjete pod silným proudem, to bude spotřeba vody ještě větší," komentuje Jiří Matoušek, člen představenstva dodavatele energií Centropol.

Úspora je hlavně časová

Při výpočtech a porovnáních pravděpodobně zjistíte, že s myčkou skutečně můžete ušetřit. Úspora za celý rok však bude činit sotva pár set korun. Pokud si tedy myčku nemůžete nebo zkrátka nechcete pořizovat, rozhodně svůj rozpočet výrazně nezatěžujete. Myčku doporučujeme pořídit především větším rodinám z důvodu úspory času a kvality mytí nádobí. Při mytí v myčce dochází navíc k zahubení všech bakterií, které by vašim rukám ve dřezu mohly uniknout.

Ušetřit lze i při ručním mytí

Pokud žijete sami nebo se zkrátka rozhodnete myčku nepořizovat, existují způsoby, jak ušetřit i při ručním mytí. V první řadě nemyjte nádobí pod proudem vody, ale v napuštěném dřezu. Tato varianta se vyplatí i v případě, že nádobí po umytí ještě opláchnete. Nádobí myjte od toho nejméně špinavého k tomu nejvíce znečištěnému. Začněte skleničkami a hrnky, poté přejděte na talíře od jídla a na konec si nechte hrnce. Jejich mytí si usnadníte i tím, pokud do nich chvíli před mytím napustíte vodu. Nečistoty se tak krásně odmočí.

Žena myje nádobí pod tekoucí vodou sukiyaki / Shutterstock.com

Vyměňte zastaralou baterii

Úsporu vám přinese i výměna staré vodovodní baterie za modernější. Vůbec nejúspornější jsou termostatické baterie, která dokáže regulovat stálou teplotu, i když někdo v domácnosti otevře další baterii a dojde tak ke snížení tlaku. Šikovným pomocníkem vám bude i perlátor či šetřič vody, které proud vody provzdušňují a redukují tak její průtok.