Vysejte zeleninu ještě teď a radujte se z jarní úrody

Člověk sází česnek do záhonu alicja neumiler / Shutterstock.com

Podzim máme tradičně spojený spíše se sklizní. Poté už většina z nás poryje, shrabe listí, uklidí nářadí a připraví zahradu na zimní odpočinek. Přesto se ještě v listopadu dají vysít některé druhy zeleniny. Když se do toho pustíte, budete na jaře o krok napřed a úrodu si užijete dřív než obvykle.

Přečtěte si také

Nejlepší domácí housky od Josefa Maršálka: Přidejte navíc 2 suroviny ze spíže a už nebudete dělat jiné

Kdy a jak vysít kořenovou zeleninu?

Nejběžnější zeleninou, kterou můžete na podzim vysít, je ta kořenová. Mrkev, petržel, pastinák nebo ředkvičky jsou k tomuto účelu ideální. Hlavní výhodou je, že si ušetříte práci na jaře a zároveň se nemusíte obávat škůdců, kteří o sobě v chladném počasí nedávají tolik vědět.

Nutno také poznamenat, že mrkev a hlavně petržel mají tendenci klíčit poměrně pomalu, takže díky podzimnímu setí získá vaše úroda potřebný náskok.

Semínka by ovšem neměla vzklíčit dřív než na jaře. Během zimy mají pouze nasát vlhkost a nabobtnat. Proto je vhodné počkat s výsevem až do druhé poloviny listopadu nebo klidně až do prosince. Důležité je, aby se teploty držely nízko, ale ještě nemrzlo.

Záhon nejprve důkladně zbavte plevele a poryjte. Sejte do rýh, do hloubky asi 0,5 centimetru. Zalévat během zimy nemusíte, ale dejte pozor, aby semínkům neublížily holomrazy. Z tohoto důvodu je lepší přikrýt záhon netkanou textilií. Koupíte ji za pár desítek korun v zahradnictví nebo v hobbymarketech.

Člověk umisťuje česnekovou sadbu do hlíny Ksenia Shestakova / Shutterstock.com

Jak a kdy sázet česnek?

Česnek je nedílnou součástí mnoha jídel. A nejlepší je samozřejmě ten, který si vypěstujete na vlastní zahrádce. Má totiž tu pravou sílu, o které se tomu kupovanému může často jenom zdát. Česnek se tradičně sází na konci podzimu, případně na začátku zimy. Orientujte se především podle teploty půdy – měla by mít dlouhodobě pod 10 °C, ale nesmí být samozřejmě zamrzlá.

Základem je kvalitní sadba, kterou seženete v zahradnictví. Tam můžete pořídit také vhodný přípravek, do něhož stroužky před samotným vysazováním namočíte. Česnek se tak ochrání před patogenními houbami a bude i lépe růst. Jednotlivé stroužky dávejte do země asi 10 centimetrů hluboko. Poslouží vám k tomu sázecí kolík, případně zahradnická lopatka.

Kdy sázet cibuli?

I cibule je v kuchyni nezastupitelnou surovinou, bez níž si vaření nedokážeme představit. Během podzimu si můžete vysadit cibuli ozimou ze sazeček. Čas na to máte až do konce listopadu – pokud tedy nebude mrznout.

Podobně jako u česneku je dobré sadbu nejprve namořit speciálním přípravkem. Poté už jednotlivé cibulky vkládejte do půdy, opět asi 10 centimetrů hluboko. V případě, že je hodně sucho, je dobré záhon polít.

Muž sází salát do záhonku Alexander Raths / Shutterstock.com

Výsev listového salátu

Jste milovníci listového salátu? Pak pro vás máme dobrou zprávu. I tuto chutnou zeleninu plnou vitamínů můžete sázet na podzim a brzy zjara se pak radovat z pěkné úrody. Důležité ovšem je vybrat správnou odrůdu. Co se týče hlávkového salátu, je pro listopadový výsev dobrou volbou odrůda Humil. Vybírat ale můžete i z některých odrůd salátu ledového a krok vedle neuděláte ani s oblíbeným polníčkem. Ten vám při troše štěstí vzejde už v únoru.

Listové saláty jsou poměrně nenáročné a pěstovat je zvládne i začátečník. Semínka dávejte do půdy na řídko, maximálně centimetr hluboko. Při podzimním výsevu nezapomeňte přikrýt záhon netkanou textilií. Dál už se o něj nemusíte starat, stačí se jen těšit na úrodu. Pokud nemáte zahradu, vězte, že hlávkové saláty se dají dobře pěstovat i v truhlíku na balkoně nebo terase.

Zdroj: zahradkarskaporadna.cz, ireceptar.cz