Co do adventního kalendáře pro děti? Maličkosti, které potěší i pobaví

Adventní kalendář tvořený vánočními balíčky s čísly Shaiith / Shutterstock.com

Kdo by nechtěl začít každý den s nějakým malým překvapením? A právě v prosinci si taková příjemná rána můžeme užívat plnými doušky. Adventní kalendáře totiž k tomuto zimnímu měsíci neodmyslitelně patří. Zkrátí nám čekání na Ježíška a potěší nejen naše chuťové buňky. Je libo čokoládový, čajový, s legem nebo oblečením pro panenky? Ačkoliv je na trhu k dostání velké množství nejrůznějších adventních kalendářů pro děti i dospělé, trendem posledních let je příprava adventního kalendáře doma. Přinášíme vám proto inspiraci, čím kalendář naplnit.

Přečtěte si také

Jaké potraviny prospívají mozku? Jídlo, po kterém vám to bude pálit

Látkové pytlíčky, papírové sáčky, krabičky, šňůrky, kolíčky i žárovky – ať už se rozhodnete pro výrobu adventního kalendáře z čehokoli, věřte, že své děti určitě potěšíte. Záleží ale i na tom, čím kalendář naplníte, a jen sladkosti to rozhodně být nemusí.

Malým ranním překvapením může být i nějaká maličkost, hračka, ale i praktická drobnost, která vašim dětem rozzáří oči. Může se zdát, že vymyslet 24 dárečků tak, aby se neopakovaly a byly originální, je v podstatě nemožné. Opak je ale pravdou. Tady jsou naše tipy.

Z papírnictví

Samolepky

Pro kluky auta, pro holky poníky, ale klidně i něco jiného. Když navštívíte papírnictví, najdete nepřeberné množství motivů i velikostí.

Malé pastelky

Pastelek, voskovek nebo fixů není nikdy dost a rády se ztrácejí. V papírnictvích prodávají pastelky v kapesní velikosti nebo posunovací, kdy je v jedné pastelce hned více barev. Pro menší děti můžete zvolit i pastelky, které mají speciální tvar pro správný úchop.

Omalovánky

Když už jeden den dítě objeví pastelky, může v kalendáři najít i omalovánky a hned je o zábavu postaráno.

Zelené tiskátko s květinou Alexandra Shyshkina / Shutterstock.com

Odrazky a reflexní prvky

Spojení příjemného s užitečným – právě tím mohou být reflexní prvky nejrůznějších tvarů a motivů. Ať už sáhnete po klíčence se smajlíkem, nebo reflexním náramku, vaše dítě tím rozhodně potěšíte.

Magnetky

Co takhle spojit zábavu, dekoraci a užitek? Magnetky na ledničku jsou velmi oblíbenou maličkostí, kterou za pár korun seženete v každém papírnictví nebo supermarketu.

Razítka

Písmenka, čísla, tvary nebo třeba zvířata. Kdo by neměl rád razítka?

Něco dobrého

Sladkosti

Je to klasika, která ale nikdy neomrzí. Záleží, co mají vaše děti rády. Ať už zvolíte tyčinku, čokoládové mince, nebo figurky. Vybrat ale můžete i zdravější variantu, jako jsou ovesné sušenky domácí výroby nebo ovocné šneky. Chybu tím určitě neuděláte. Navíc díky mnoha možnostem skvěle doplníte chybějící okénka kalendáře, aby se dárečky neopakovaly.

Žvýkačky

Žvýkačka, kde pod obalem najdete ještě tetovačku nebo samolepku – to je hned dvojité překvapení!

Čaj

V obchodech najdete jak sady adventních čajů, tak můžete zvolit jen sáček oblíbeného čaje vaší ratolesti nebo třeba skleničku s pečeným čajem, který když připravíte, jeho vůně navodí dokonalou vánoční atmosféru.

Holčička otevírá balíček zavěšený na šňůrce Lithiumphoto / Shutterstock.com

Gumoví medvídci

Malé pytlíčky gumových bonbonů jsou naprosto ideální. Dítě může sníst celý pytlík najednou, a přitom máte jistotu, že se nepředávkuje cukrem.

Oříšky a sušené ovoce

Oříšky přírodní nebo ochucené, případně i v polevě, a sušené ovoce k Vánocům neodmyslitelně patří. Tak proč je nedat i do adventního kalendáře. Možností, který druh oříšků nebo ovoce zvolit, je pomalu neomezeně. Hitem posledních let je navíc ovoce lyofilizované, které dozajista potěší nejednoho malého gurmána.

Hračky

Jojo

Nahoru a dolů. Nikdy nekončící zábava, která pro ty zručnější může skončit i učením se triků. S jojem jsme si hráli všichni, jen zavzpomínejte!

Puzzle a hlavolamy

Puzzle o čtyřech dílkách je ideálním dárečkem pro malé koumáky, pro ty větší jsou tu pak menší hlavolamy, které lze koupit v různých obtížnostech.

Recept na vánoční cukroví a vykrajovátko

Pokud je vaše dítě zapálený kuchtík, který nikdy nechybí při přípravě snídaně, svačiny nebo večeře, sepište mu na papírek recept na jeho oblíbené cukroví, přidejte k tomu vykrajovátko a směle se pak můžete vrhnout do společného pečení.

Žena vyrábí adventní kalendář Ground Picture / Shutterstock.com

Vánoční ozdoba vlastní výroby

Pro větší a zručnější děti, ale i pro ty menší, kterým pomůže někdo z rodičů, jsou k dostání sady na výrobu vlastních vánočních ozdob – drátky a korálky vám zajistí zábavu klidně na celé odpoledne, a navíc vám pak budou dělat radost i na vánočním stromečku.

Směle do hračkářství a drogerie

Krátká vánoční pohádka nebo knížečka s říkankami

Pro ty nejmenší to může být malé obrázkové leporelo a ti větší si mohou po ránu přečíst krátký příběh, který jim zlepší den. Stačí jedna návštěva knihkupectví nebo hračkářství a určitě si vyberete.

Angličák

Kdo z kluků (a vlastně i mnoha holčiček) by nechtěl najít autíčko?

Sponky a gumičky

Pro malé parádnice je to ideál. Novou gumičkou, čelenkou, sponkami nebo náramkem se mohou hned pochlubit ve škole nebo školce. V předvánočním období jsou navíc ozdoby do vlasů k dostání i ve vánoční podobě.

Dětská zubní pasta

Čištění zubů nemusí být jen nuda a povinnost. Koupit lze například i set malých balení zubních past s různými příchutěmi určených pro děti. Co takhle vyzkoušet jeden den třešňovou, další den vanilku a pak jablíčko?

Malé drobnosti pro malé holčičky KatyaPulina / Shutterstock.com

Lego

V hračkářstvích najdete nejen obrovské krabice legendární skládačky Lego, kterou miluje snad každé dítě na světě. Koupit můžete i malé pytlíčky nebo krabičky s pár kostkami. Dítě si pak může postavit třeba motorku, policejní člun nebo si vyrobit vlastní náramek z Lego DOTS.

Igráček

S legendárními postavičkami tradiční české výroby si děti, ale i dospělí užívají zábavu už více než 40 let.

Zdroj: kupi.cz, ababu.cz, proprcky.cz