Listopad je nejlepší doba pro umístění ptačího krmítka. Jak má vypadat a co do něj?

Ptačí krmítko v zimě plné ptáčků Kichigin / Shutterstock.com

Blíží se zima a s ní období mrazivého počasí, které rozhodně nesvědčí ptákům. Najít v chladných měsících dostatek potravy pro ně není snadné, zvlášť, když krajina leží pod sněhem a půda je zmrzlá. Můžeme jim ale jednoduše pomoct – výběrem vhodného krmítka, do kterého opeřencům nasypeme nějaké dobroty.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Bezpečné místo je základ

Pokud jste se rozhodli v zimě ptáky přikrmovat, vězte, že nejlepší doba pro umístění krmítka je už v listopadu. Ptáci totiž získají dost času, aby se s ním obeznámili a naučili se jej navštěvovat. Až přijde období skutečné nouze, budou vědět, kam zavítat.

Umístění krmítka má ale svoje pravidla. Vyberte pro něj klidné a především bezpečné místo. Pro opeřence jsou tradičně největší hrozbou kočky, případně kuny. Krmítko tedy dejte tam, kam se tito predátoři nedostanou. Může to být balkon, okenní parapet nebo třeba tyč, kterou pro tento účel umístíte na zahradě.

Krmítko lze dát samozřejmě i na strom. Musí být ale dostatečně vysoko – alespoň metr a půl nad zemí – a co nejdále od kmene.

Dvojice ptáčků u ptačího krmítka Ancha Chiangmai / Shutterstock.com

Aby správně sloužilo

Krmítko si můžete vyrobit doma, ale pokud nejste zrovna zručnými kutily, klidně jej zakupte v obchodě. Obvykle za něj nedáte víc než několik set korun. Na trhu jsou k dispozici různé typy i provedení. Mějte však na paměti, že důležitější než design je praktičnost výrobku.

Asi nejběžnějším krmítkem je klasický „domeček“. Obvykle je vyrobený ze dřeva nebo z plastu. Měl by být opatřený dostatečně velkou stříškou, která ochrání potravu před vlhkostí. Podesta by měla být lemována lištami, díky kterým nebude potrava vypadávat ven.

Pohled na něj si zamilujete

Existují také krmítka se zásobníkem, kterým semínka postupně propadávají ven. Hodí se v případě, že krmítko umisťujete mimo domov a nebudete mít možnost jej pravidelně doplňovat.

Oblíbenou ptačí pochoutkou je jak známo lůj, který můžete zakoupit v podobě lojových koulí. Za kus dáte jen několik málo korun. Lojové koule se obvykle prodávají ve speciálních síťkách, které jednoduše zavěsíte na strom nebo jiné příhodné místo. Je však dobré mít tuto ptačí pochoutku pod kontrolou a po jejím vyzobání síťku odstranit – do přírody totiž rozhodně nepatří.

Ještě lepší variantou je lojovou kouli ze síťky vybalit a umístit do speciálního držáku, který seženete zhruba za stokorunu. Držák má podobu kovové či plastové „klícky“ a je bezpečnější než síťka, protože nehrozí, že se do něj ptáci zamotají.

Žlutý ptáček sedící na držáku s lojovými koulemi Dana.S / Shutterstock.com

Čím ptáky (ne)krmit

Do ptačího krmítka můžete nasypat nejrůznější semínka, která koupíte v obchodě s potravinami, případně i v chovatelských potřebách. Patří sem třeba lněná, dýňová či slunečnicová semínka, proso, pšenice nebo mák. Přidat můžete i nadrobno nasekané vlašské či lískové ořechy, ovesné vločky nebo kousky ovoce a zeleniny – například jablka nebo nastrouhanou mrkev.

A co do krmítka určitě nedávat? Vyvarujte se především pečivu, které by ptákům mohlo způsobit nemalé potíže. Do ptačího jídelníčku nepatří ani zbytky z vaší kuchyně – tedy nic kořeněného, soleného nebo přepáleného.

Udělejte ptáčkům radost

O krmítko se pravidelně starejte

Pozorování ptáků na krmítku je poučná zábava i příjemná relaxace. Myslete ale na to, že krmítko potřebuje pravidelnou údržbu. Jednou za čas jej proto vyčistěte od zbytků potravy i ptačího trusu. Také je dobré jej občas vydesinfikovat jako prevenci proti nemocem. K tomu poslouží voda smíchaná s několika lžícemi octa. Než krmítko vrátíte zpět na jeho místo, nechejte jej dobře vyschnout.