Zavařovat lze i v malé domácnosti – objemný hrnec snadno nahradí myčka

Zavařování v myčce je snadné a nenáročné na prostor Canva

Pro objemné zavařovací hrnce, ve kterých vznikají ty nejlahodnější domácí kompoty a marmelády, nebývá v malých domácnostech často dost místa. Rozhodně ale není nutné se kvůli tomu domácího zavařování vzdávat. Jde to totiž snadno i v myčce.

Přečtěte si také

Děti koupání milují, ale příliš mýdla dráždí jejich pokožku. Připravujete jim koupel správně?
Děti koupání milují, ale příliš mýdla dráždí jejich pokožku. Připravujete jim koupel správně?

Bez čeho se na začátku neobejdete?

Asi nejdůležitější budou zavařovací sklenice a víčka. Nejlepší jsou pro začátečníky skleničky se šroubovacím uzávěrem – použít můžete třeba ty od dětské výživy nebo marmelád, koupit se ovšem dají velmi levně i prodejnách s domácími potřebami.

Sterilizace sklenic:

Dejte sklenice ve vzpřímené poloze do hrnce a nezapomeňte k nim přihodit i víčka, která se také musí sterilizovat. Naplňte hrnec vodou, dokud nepřesáhne sklenice o 2,5 cm, a vyvařte několik minut. Tím jsou sklenice sterilizované.

Připravit svým nejmenším můžete třeba jablečnou přesnídávku

Zavařovat je možné několika způsoby:

  • v zavařovacím hrnci
  • ve velkém hrnci
  • v elektrické nebo plynové troubě 
  • v mikrovlnné troubě
  • v myčce

Tip: Pokud se chcete dozvědět více, a to včetně tipů na výběr kvalitních zavařovacích hrnců, navštivte náš dřívější článek.

Zavařovat se dá i v myčce – víte, jak na to? Canva

Znáte zavařování v myčce?

Je to velmi snadné – nepotřebujete k tomu zavařovací hrnec ani teploměr. Zavařovat lze přitom třeba okurky, třešně, meruňky, broskve, dýně, hrušky, jablka, jahody, ale i houby nebo maso. Receptů na zavařeniny je na internetu nespočet, vyberte si proto ten, který vám vyhovuje nejvíce.

  • Najdou se tací, kteří tomuto způsobu zavařování nevěří, například kvůli hygieně, nečistotám či nízké teplotě. Není se však čeho bát – vždyť z myčky přece vyndáváte nádobí, ze kterého poté jíte.
  • Dostatečná je i teplota 70 až 80 °C, při které se v myčce zavařuje. Když se budete řídit našimi radami, nemůžete udělat chybu.

I domácí jahodový džem je možné v myčce připravit

Kupte se slevou Jahody.

Porovnat slevy

Postup zavařování v myčce

Naskládejte sklenice do myčky tak, aby vždy stály rovně a nedotýkaly se jedna druhé. Ideální je nechat mezi nimi asi 5 cm mezery. Snažte se využívat pouze spodní koš, menší skleničky lze naskládat i do horního. Nastavte nejdelší program, teplotu na 70–80 °C a myčku spusťte. Důležité je nechat program proběhnout až do konce včetně sušení! Sklenice poté vyndejte, položte na suchou utěrku víčkem dolů a nechte pomalu vychladnout.

Tipy:

  • Zavařovací sklenice se plní kompoty či zeleninou asi 2 cm pod okraj. Pokud byste toto nedodrželi, sklenice budou při sterilizaci přetékat a víčko by netěsnilo. A aby při plnění horkou zavařeninou nepraskly, můžete je předem nahřát.
  • Pro větší trvanlivost lze sklenice vypláchnout rumem, případně jiným destilátem.
  • Dáváte-li nálev, je nutné, aby bylo ovoce a zelenina zcela ponořené, jinak by došlo ke zhnědnutí.
Domácí džemy a marmelády jsou vítaným zpestřením jídelníčku Pixabay

Jak poznám...

  • že je marmeláda už dost tuhá? Stačí, když jí trochu kápnete na talířek a zahýbete s ním. Měla by zůstat v celku a mít gelovitou konzistenci. Pokud je moc tekutá, přidejte želírovací cukr nebo lžičku kyseliny citronové. 
  • že je ovoce dostatečně zralé na zavaření? Méně zralé ovoce má více pektinů, marmelády a kompoty z něj tedy budou hezky tuhé, ale bude je potřeba přisladit. U přezrálého ovoce musíte naopak počítat s menší dávkou přidaného cukru, protože ovoce je hodně sladké. 
  • že je sklenice dobře zavařená? Snadno – víčko by mělo být prohnuté dovnitř. Pokud není, proces zavařování opakujte.
  • co se smí zavařovat? Prakticky všechno, co vám roste na zahradě nebo co koupíte na trhu u farmářů. U ovoce s peckami si dejte práci s vypeckováním
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz